Politika & Kriminal

Telegram otkriva: Šef županijskog suda za mali novac dobio stan u najskupljoj osječkoj zgradi

Novo otkriće Drage Hedla, vrlo neugodno za suca Zvonka Vrbana

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban živi u središtu grada, u Ulici Hrvatske Republike u stanu veličine 159,94 metara četvornih kojem pripada i sporedni dio, označen kao spremište, na podzemnoj etaži, površine 5,30 metara četvornih. Taj stan Vrban je kupio 29. srpnja 2020. od tvrtke V. M. business development, čiji je jedan od osnivača Pavao Vujnovac, vlasnik Prvog plinarskog društva i niza drugih tvrtki, među kojima je i Energia Naturalis.

Ta zgrada, Kappa centar, u Osijeku je na glasu po najelitnijim stanovima koje je moguće pronaći na tamošnjem tržištu. Vrbanov prostrani stan sastoji se od ulaznog prostora, garderobe, dvije kupaonice, kuhinje, ostave, dnevnog boravka, te još tri sobe, pretprostora, garderobe i zimskog vrta. Stan je platio, kako stoji u ugovoru 1,239.780,65 kuna, a gruntovno se uknjižio 1. rujna prošle godine.

Najskuplji kvadrat u Osijeku

No, Vrban je u tom stanu živio i prije nego ga je kupio, što se vidi iz članka 9. kupoprodajnog ugovora u kojem stoji kako se kupac nalazi u posjedu nekretnine, te je kupuje u viđenom stanju. Telegram je u posjedu dokumenta iz kojeg se vidi da je Vrban s obitelji u tom stanu živio već od 2016., ako ne i ranije. Prije toga stanovao je u osječkom naselju Sjenjak, u četverokatnici na kućnom broju 56.

Kappa centar, rekli smo, slovi za zgradu s najskupljim četvorim metrom stambenog prostora u Osijeku. Kada se cijena od 1,239.780,65 kuna podijeli s brojem kvadrata i preračuna u eure, ispada je Vrban taj stan kupio za neznatno više od tisuću eura po metru četvornom.

Telegram je u posjedu zapisnika sastavljenog kod Općinskog suda u Osijeku 28. listopada 2015. iz kojeg se vidi kako je vrijednost Vrbanovog stana značajno veća od 165.000 eura, koliko je, preračunato, za njega platio. Spomenuti zapisnik vezan je uz ovršni predmet kojim je Heta Asset Resolution AG, ovršila tvrtku Kappa (po kojem se zgrada u kojoj živi sudac Vrban i zove).

Dramatična razlika u procjeni

Sutkinja Mira Brnjevac s Općinskog suda u Osijeku, suglasila se s nalazom stalnog sudskog vještaka Zorana Fumića iz Požege koji je procijenio nekretnine u Kappa centru. Tako je stan u kojem Vrban danas živi s PDV-om procijenjen na 235.055,25 eura.

Kao što vidimo, procijenjena vrijednost sučevog stana dramatično se razlikuje od one po kojoj ga je kupio. Ispada da ga je dobio za 70.000 eura manje od njegove procijenjene vrijednosti.

Kakve su cijene u oglasniku

Cijene stanova u novogradnjama u Osijeku od tog vremena (govorimo o sredini 2015. kada je Vrbanov stan u ovršnom postupku procijenjen) u neprekidnom su rastu pa je od 1.100 eura za standardnu gradnju do današnjih dana cijena narasla na oko 1.400. Oni kvalitetniji stanovi, kakav je Vrbanov, u koje su ugrađeni vrhunski materijali, ”smarthome dodaci” kao i iznimno atraktivna lokacija, te činjenica da zgrada ima i vlastiti suterenski garažni prostor odakle se dizalom odlazi do stana, tu cijenu značajno uvećavaju.

No, vrijednost Vrbanova stana od trenutka procjene do vremena kada ga je kupio, značajno je pala, za više od 70.000 eura. To je vrlo neobično s obzirom na to da se na oglasima agencija za prodaju nekretnina moguće se uvjeriti u znatno veću cijenu stanova u toj zgradi od onih u prosječnim novogradnjama. Tako se stan od 83 metra četvorna, dakle gotovo upola manji od Vrbanovog, u Kappa centru prodaje za 163.000 eura.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu