Politika & Kriminal

Telegram otkriva tajno snimljene razgovore u aferi stečaj: ‘Sad bumo valjda dobili neke novce tam…’

Uhićenog suca svi akteri zovu 'gazda' ili 'šefe'

Suca Trgovačkog suda Mihaela Kovačića, njegovu suradnicu Aleksandru Mažić, te dvoje stečajnih upravitelja Branka i Ivu Petanjek istražitelji su prisluškivali od rujna prošle godine. Tajne mjere naložene su nakon što su prijavljene sumnje u stečajni kriminal. Pokrenuta je opsežna akcija u čijem je finišu sudac i uhićen zajedno s još 12 osumnjičenih za izvlačenje više od 30 milijuna kuna iz stečajnih postupaka.

Tajno snimljeni razgovori otkrivaju niz vrlo zanimljivih detalja. Naime, stečajni upravitelji, kako doznajemo, u njima se sucu Kovačiću obraćaju s “gazda” i “šefe” što pokazuje odnos u kakvom su bili. Istražitelji tvrde da su zajedno fingirali troškove u stečajnim postupcima i isplaćivali milijunske iznose potpuno nezakonito.

Snimani u restoranima, uredima, vikendici…

Istražitelji su snimili kontakte suca sa stečajnim upraviteljima, te zabilježili kako su na svaki njegov zahtjev došli na sastanak s njim. Nalazili su se u raznim restoranima, u uredu Ive Petanjek, u sučevoj vikendici… Sve te sastanke bilježila je tajna pratnja pod kojom su bili.

U nekoliko navrata, kako je također snimljeno, s njima se sastala i Vlasta Jagarčec Vajda, koja je, vjeruju istražitelji, vodila firme preko kojih se prao novac izvučen iz stečajeva. Stečajna upraviteljica Iva Petanjek u jednom tajno snimljenom razgovoru poručila joj je da ima za nju “dar o Mihe”, ali joj je istovremeno prenijela njegovu molbu da ga “iz sigurnosnih razloga ne zove”. Bio je 29. prosinac prošle godine kada je zabilježen taj kontakt dvije osumnjičene žene.

‘Mislila sam da su došli oni zločesti’

U danima nakon potresa koji je pogodio Baniju, snimljen je i znakovit razgovor između suca i njegove suradnice Aleksandre Mažić. Oboje, naime, žive u Sisku, a istražitelji su 8. siječnja zabilježili da je sudac poslao statičare u dom njezine majke Branke Rajković kako bi pregledali oštećenja od potresa.

Gospođa Rajković, inače, osumnjičena je da je vodila firme preko kojih je također pran novac izvučen iz stečaja. Statičari su došli nenajavljeno, pa je uspaničena suradnica nazvala suca i javila mu da je “netko tamo kod mame”. Nakon što joj je objasnio o kome se radi ona mu uzvraća: “Nemoj me presjecat s tim stvarima. Mislila sam da su oni zločesti”. Istražitelji iz tih njezinih riječi zaključuju kako je očito bila u strahu od kaznenog progona.

Kako je stečajni upravitelji izvlačio novac?

Stečajnog upravitelja Branka Petanjeka, na samu Staru godinu, 31. prosinca 2020., istražitelji snimaju u razgovoru s pomoćnikom iz ureda. Njih dvojica pričaju o prodaji nekretnine jednog stečajnog dužnika na što Petanjek komentira: “Sad bumo valjda dobili neke novce tam na taj k….”.

“Al moramo najprije platiti režije koje opterećuju tu nekretninu”, upozorava ga suradnik.

“Ma k…. bumo platili…više ništ’. Nek ide u p…. materinu. Nek sve zblokiraju. Mislim, spremit ćemo te novce na račune i nek’ se oni j… s tim. Kakve režije, čije režije?!”, nastavlja Branko Petanjek. Nakon što ga pomoćnik uvjerava da ipak moraju podmiriti režije, stečajni upravitelj mu govori da potreban novac “uzme iz viška”. “Ali viškova nema”, ukazuje mu suradnik. “Malo ćemo viška uzeti p…. mu materina na ime toga. Uzet ćemo za najam nekakve garaže, ak’ ti treba. Sto eura ili hiljadu eura”, govori Petanjek u tajno snimljenom razgovoru.

“U Zagrebu bi s ovim sucem bilo drugačije”

Petanjek zatim nastavlja planirati izmišljene troškove: “Svaki put kad bumo radili ćemo malo više uzeti, po hiljadu dvije eura više u diobu. Prikazat ćemo troškove veće nego imamo obveze”. Dodaje kako će “njegov Miha” sve te troškove priznati. Ipak, suradnik ga na kraju upozorava da mora priložiti račune za troškove, a ne može račune dobiti za izmišljene troškove.

Još jednim Petanjekovim tajno snimljenim razgovorom istražitelji potkrjepljuju sumnje u malverzacije što su stavljene na teret sucu Kovačiću i ostalima. Razgovarao je s kupcem nekretnine u stečaju obećavši mu da će do nje doći izravnom pogodbom.

Na kraju je ipak morao oglasiti javnu prodaju te nekretnine, što je kupcu objasnio ovako: “J… me sutkinja i ovi iz državnog odvjetništva koji traže da se javno oglasi prodaja i ne žele spustiti cijenu”. Razgovor zaključuje riječima: “U Zagrebu s ovim sucem to bi drugačije išlo, ali ovdje ne mogu ništa napraviti”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu