Politika & Kriminal

Telegram otkriva: Tomašević želi u škole uvesti Građanski odgoj po programu koji je pisala političarka iz radikalnog Hrasta

Program za građanski odgoj koji Možemo! i SDP uvode u škole kroz nekoliko dana, pisala je istaknuta Hrastovka koju je imenovao Bandić

Nakon današnje konferencije za medije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića na kojoj je već ove školske godine najavio uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) u zagrebačke škole, iz Gradskog ureda za obrazovanje Telegramu je potvrđeno da se s provedbom može krenuti već u prvom tjednu nastave. Građanski odgoj, pojasnili su nam, u Zagrebu će se izvoditi na temelju dokumenta Program rada za učitelje/nastavnike provoditelje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje za osnovne i srednje škole Grada Zagreba.

Taj je Program tijekom ove godine zgotovila radna skupina koju je u rujnu 2020. imenovao pokojni gradonačelnik Milan Bandić, a jedna od članica skupine i autorica programa zagrebačkog Građanskog odgoja je Nevenka Lončarić Jelačić, istaknuta članica Hrasta. Dobro je poznata u obrazovnim krugovima s obzirom na to da je viša savjetnica za nacionalne programe Agencije za odgoj i obrazovanje, primarno zadužena za aktivnosti oko Građanskog odgoja u hrvatskim školama.

Kandidatkinja Domoljubne koalicije za Sabor

Šira javnost imala je prilike upoznati Lončarić Jelačić tijekom 2015. godine na parlamentarnim izborima kada se natjecala u 1. izbornoj jedinici kao osma na listi Domoljubne koalicije, i to kao kandidatkinja iz redova kršćanskog pokreta Hrast. Hrast se tada na izborima natjecao pod sloganom “Kršćanski glas u Hrvatskom saboru”, a Lončarić Jelačić u konačnici je osvojila 50 preferencijalnih glasova.

Zanimljivi su i raniji karijerni dani Nevenke Lončarić Jelačić. Nekadašnja je savjetnica za religijski odgoj pri Ministarstvu obrazovanja, a od 1997. do 2003. bila je prva savjetnica za vjeronauk u hrvatskim školama. Sudjelovala je u potpisivanju Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske za područje obrazovanja, a u suradnji s Nacionalnim katehetskim uredom izborila se za ravnopravan položaj vjeroučitelja svim ostalim ostalim učiteljima u obrazovnom sustavu.

Znanstveni članci u ‘Katehezi’ i ‘Bogoslovskoj smotri’

Zabilježena je i njena znanstvena produkcija. Tako 2001. objavljuje znanstveni članak “Integralna kultura vjeroučitelja – preduvjet stvaralačkog rada” u časopisu “Kateheza: časopis za vjeronauk u školi, katehezu i pastoral mladih”. U članku propituje i promišlja položaj vjeronaučne struke i vjeroučitelja u odgojno-obrazovnom sustavu. Četiri godine kasnije, koautorica je članka “Crkva i odgoj u Hrvatskoj. Istraživanje za europsku komparativnu studiju”.

Taj je članak objavljen 2005. u “Bogoslovskoj smotri”, znanstvenom časopisu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U članku se daje sažeti prikaz odnosa Crkve i države u pitanju odgoja i obrazovanja od utemeljenja hrvatske države do danas, obrađuje se stav Crkve prema njezinom poslanju i zalaganju na području odgoja i obrazovanja i opisuje se koncepcija vjerskog odgoja i školskog vjeronauka.

Politički ciljevi temeljeni na nauku Crkve

U jednom od intervjua, Lončarić Jelačić jasno je istaknula svoje temeljne političke ciljeve. U tri točke, to su: “zaštita kršćanskih i obiteljskih vrijednosti čovjekovog dostojanstva, te zaštita kršćana od diskriminacije zbog vjere; provedba konkretnih mjera za povećanje nataliteta bez kojega nema hrvatskog društvenog i gospodarskog razvoja; provedba mjera za povećanje zaposlenosti i gospodarskog rasta temeljenog na vrhunskim znanstvenim postignućima i socijalnom nauku Crkve”.

Kada je njen stranački kolega Ladislav Ilčić 2014. od tadašnjeg ministra obrazovanja Vedrana Mornara zatražio ukidanje zdravstvenog odgoja u školama, Lončarić Jelačić kazala je kako se uvijek zalagala za to da se “pitanje prijepora oko zdravstvenog odgoja riješi tako da se ponude dva modela kada je u pitanju ljudska spolnost kako bi roditelji i djeca imali mogućnost izbora u skladu s vrijednostima koje su im važne”.

‘Podrška učiteljima ostavljena aktivnim članovima Hrasta’

Na rad Lončarić Jelačić u Agenciji za odgoj i obrazovanje vezanom uz Građanski odgoj, u travnju 2019. osvrnula se profesorica Vedrana Spajić Vrkaš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Spajić Vrkaš godinama se sustavno bavi temom Građanskog odgoja i obrazovanja i na tribini Hrvatskog politološkog društva 2019. govorila je, između ostalog, o uvođenju međupredmetne teme GOO-a u sklopu Škole za život.

Problematizirala je nejasan koncept građanstva u tom kurikulumu i nejasnu teorijsku pozadinu. To je, kako je tada navela Spajić Vrkaš, posebno zabrinjavajuće “kada je sustav podrške učiteljima organiziran kroz Agenciju za odgoj i obrazovanje ostavljen isključivo aktivnim članovima Hrasta, osobito Nevenki Lončarić Jelačić koja je savjetnica za građanski odgoj”.

Hrastovci zaduženi za Građanski odgoj

Lončarić Jelačić će, prema današnjoj najavi Telegramu iz Gradskog ureda za obrazovanje, imati istaknutu ulogu u edukaciji zagrebačkih nastavnika za provođenje GOO-a. Naime, iz gradskoga ureda najavili su da će u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, tijekom listopada organizirati stručno usavršavanje učitelja i nastavnika za provođenje GOO-a, čije je uvođenje danas najavio gradonačelnik Tomašević. Edukacije Agencije u sferi Građanskog odgoja i obrazovanja mahom vodi Lončarić Jelačić uz kolegu Tomislava Ogrinšaka.

Ogrinšak je također viši savjetnik u Agenciji, a s Lončarić Jelačić osim radnoga mjesta dijeli i stranačku pripadnost. Na lokalnim izborima 2017. godine, Ogrinšak je bio kandidat Hrasta na listi za Gradsku skupštinu. Nositeljica liste bila je – Nevenka Lončarić Jelačić.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu