Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Telegram otkriva: Za isti posao obavljen dvaput, ministrica Žalac prvo je dala 6,6, a zatim 14 milijuna kuna

Zanimljiv ugovor ministarstva i tvrtke čiji je jedan od osnivača predsjednički kandidat Miroslav Škoro

Dok ga je vodila Gabrijela Žalac, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova sklopilo je neobične poslove s tvrtkom Omega software d.o.o među čijim je osnivačima i predsjednički kandidat, glazbenik i biznismen Miroslav Škoro. O njihovim čudnim odnosima već se pisalo, no upravo smo otkrili nove, iznimno zanimljive detalje. Kako je pokazala Telegramova istraga, potpisali su dva identična ugovora za identične poslove, s tim da je jedan plaćen 6,672.000 kuna, dok je tvrtka Omega Software d.o.o. drugi put, za istu stvar, od Ministarstva dobila 14,146.000 kuna.

Dakle, početkom kolovoza 2018. godine, Ministarstvo je raspisalo natječaj za održavanje i nadogradnju sustava e-fondovi. Javila se jedino tvrtka Omega software d.o.o. i uskoro je potpisan ugovor vrijedan 6 milijuna i 672 tisuće kuna, s rokom na dvije godine (do kolovoza 2020.), ili do utrošenja 2400 radnih sati stručnjaka.

No, kako pokazuje Registar Ministarstva, taj je ugovor završio već 28. svibnja 2019. godine. Nešto ranije, početkom svibnja, Ministarstvo je raspisalo novi natječaj za isti posao, s istim opisom i brojem stručnjaka. No vrijednost natječaja Ministarstvo sada procjenjuje na 14.146.000 kuna.

Tvrtka osnovana prije 18 godina

Omega software d.o.o. ponovno se jedina javlja na natječaj, s ponudom koja je od tražene cijene manja tek za 21.000 kuna i opet dobiva posao. Kako je moguće da ista tvrtka za istu stvar odjednom dobije 111 posto veći iznos nego godinu ranije?

Slobodna Dalmacija prva je u srpnju problematizirala unosne ugovore Omege software s ovim ministarstvom, kao i povezanost s Miroslavom Škorom koji je na Trgovačkom sudu izlistan kao jedan od osnivača. On je u svom odgovoru ustvrdio kako je riječ o pokušaju kompromitacije, “s ciljem da ga se stavi u isti koš s omraženom političkom elitom”. U toj kompaniji, tvrdi, ionako ima samo pet posto udjela.

Omega software osnovana je 2001. godine, a Miroslav Škoro u nju je uložio 2011., kada je temeljni kapital iznosio 22.100 kuna. Uskoro je povećan na 100 tisuća kuna, a danas iznosi 6,1 milijun kuna. Slobodna je otkrila i kako su prihodi i neto dobit tvrtke osjetno veći u posljednje tri godine.

Poslovi dogovoreni u vrijeme Tomislava Tolušića

Poslovi Omege software i Ministarstva regionalnog razvoja počeli su još dok mu je na čelu bio Tomislav Tolušić, u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, a kako smo vidjeli, nastavili su se i u mandatu Gabrijele Žalac.

Tvrtka Omega software godinama dobiva poslove i s Gradom Zagrebom. Jutarnji list još je 2014. problematizirao jedan ugovor sa Zagrebačkim poglavarstvom, u tekstu s naslovom Aplikaciju ‘Moj Zagreb’ vrijednu 300.000 kuna, Grad je Škorinoj tvrtki platio 1,7 milijuna kuna.

Uoči smjene Gabrijele Žalac u srpnju, Telegram je objavio seriju tekstova koji su razotkrili kako je njezino ministarstvo sklopilo sumnjiv posao s nepoznatom tvrtkom s jednim zaposlenim i bez ikakvih referenci. Kako je dalje pokazala istraga koju smo proveli, bivša ministrica dala je 13 milijuna kuna za softver koji je zapravo koštao 2,9 milijuna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više