Politika & Kriminal

Telegramov novinar u Direktu je detaljno ispričao kako je razotkrio slučaj Kujundžićeve imovine

Naš Andrej Dimitrijević gostovao je kod Mojmire Pastorčić na RTL-u

Nakon što je ministar zdravstva Milan Kujundžić na dramatičnoj press konferenciji ustvrdio da je žrtva orkestriranih interesnih skupina, u RTL-ovom Direktu gostovao je Telegramov Andrej Dimitrijević koji je u nastavcima razotkrivao slučaj njegove netransparentne imovine.

Voditeljica i urednica RTL-a Mojmira Pastorčić najavila ga je kao stručnjaka za imovinske kartice: “On je otkrio imovinske ekshibicije Lovre Kuščevića, on je otkrio sve pogreške Milana Kujundžića”.

‘Danas je to ministar, sutra će vjerojatno biti neki direktor’

“Zašto tako organizirano i orkestrirano napadate ministre”, pitala ga je uz osmijeh.

“Meni je ta izjava smiješna; ja sam manje-više sam svoj tim i ne znam tko bi tu trebao biti dirigent”, kazao je Dimitrijević i počeo objašnjavati kako je rasplitao slučaj Milana Kujundžića koji je danima glavna tema u državi. “Ja samo istražujem činjenice i otkrivam priče, a na ministru je da objasni – prvenstveno svom poslodavcu – što iza svega toga stoji”, dodao je.

Mojmira Pastorčić konstatirala je kako je on kao orkestar od jedne osobe srušio ministra Kuščevića, a sada je na dobrom putu da sruši i Kujundžića. Pitala ga je kako se osjeća zbog te činjenice.
“Moj posao je objavljivati članke u interesu javnosti. Danas je to ministar, sutra može biti neki direktor; svatko tko ima iza sebe neke prljavštine. Moje je da upozorim javnost na to”.

Sve objave utemeljene su na činjenicama i dokumentima

Razgovor je tada došao na temu današnje press konferencije, na kojoj je ministar izjavio kako on nije ništa suštinski pogriješio, odnosno da se njegova krivnja svodi na tehnikalije. Dimitrijević je kazao kako nije na njemu da prejudicira bilo čiju krivnju. “On je sam rekao za što je kriv – za loše popunjavanje imovinske kartice. A ovo ostalo sad je na državnim institucijama da ispitaju”.

Naglasio je kako su sve Telegramove objave o Milanu Kujundžiću utemeljene na činjenicama i službenim podacima koje je lako provjeriti.

Mojmira Pastorčić tada ga je pitala kako započinju njegova istraživanja. Andrej je prepričao svoj – kako je opisao – ne baš glamurozni život koji se, između ostalog, sastoji od redovitog provjeravanja promjena u imovinskim karticama raznih dužnosnika, čekanja u redovima u katastru, gruntovnici i po sudovima gdje dolazi do ugovora o nekretninama, konstantnih iščitavanja zakona, pravilnika i konzultacija s raznim stručnjacima, prepiski.

‘Na priči o njegovoj imovini radili smo nekoliko tjedana’

Iz imovinskih kartica proizašle su afere već trojice ministara koji su morali otići iz ove Vlade. “Mi redovito provjeravamo sve promjene koje unose. Sada je došla na red Kujundžićeva, i primijetili smo da u izvorima financiranja koje je naveo za novu kuću nedostaje više od 700.000 kuna. I tako je krenulo. Provjere su pokazale da nije unio pozajmicu od 300.000 kuna, koju je morao unijeti, te da štednja na koju se poziva nikada nije bila unesena u njegovu prijavu Povjerenstvu za sukob interesa”, opisivao je.

Na slučaju Kujundžić radili smo nekoliko tjedana. Istraživali, provjeravali, slali upite ministru. “I zvao sam ga, nije htio razgovarati. Samo mi je rekao da mi želi sve najbolje. Želim i ja njemu, ali iz svega proizlazi da mu želim sve najbolje na nekoj drugoj poziciji”.

Pojasnio je i da je slučaj Kuščević bio bitno kompliciraniji; bilo je puno teže istražiti sve te promjene prostornih planova, pravilnika, izmjene u vijećima. Kod Kujundžića je bilo bitno jednostavnije. “S imovinom ministra zdravstva posao nije bio težak”, kazao je.

‘Ako prijaviš krive podatke, sugeriraš da nešto skrivaš’

– Bilo bi zgodno da premijer Plenković možda organizira neki tečaj za popunjavanje imovinskih kartica, nadovezala se Mojmira Pastorčić. “Možda najbolje agenciju. Vlade vole osnivati agencije pa najave da će ih zbog ušteda ugasiti pa na kraju to nikada ne učine; baš sam nedavno radio jednu priču o tome. Dakle, možda najbolje da osnuju agenciju za popunjavanje imovinskih kartica pa je ugase pa osnuju novu”.

Bilo koji pismeni čovjek morao bi moći ispuniti svoju imovinsku karticu u pet minuta. Tragično je da jedan ministar to ne može obaviti, nadovezao se. “Ja, ponavljam, protiv gospodina Kujundžića osobno nemam ništa. Ali ako ne znaju ispuniti imovinske kartice, neka ne budu ministri. To bi trebala biti pouka svima ostalima: ako ne ispuniš točno imovinsku karticu, time sugeriraš da nešto skrivaš od javnosti. Ako nešto skrivaš od javnosti, nije dobro. Ne možeš biti ministar”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu