Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Telegramovi provjereni izvori tvrde: 'Policija je dobila snimku na kojoj visoki HDZ-ovac traži mito’

‘Snimka je iznimno kompromitirajuća za Marija Pilona, dogradonačelnika Požege i zamjenika šefa lokalnog HDZ-a’, doznaje Drago Hedl

Politika & Kriminal

Telegramovi provjereni izvori tvrde: 'Policija je dobila snimku na kojoj visoki HDZ-ovac traži mito’

‘Snimka je iznimno kompromitirajuća za Marija Pilona, dogradonačelnika Požege i zamjenika šefa lokalnog HDZ-a’, doznaje Drago Hedl

'Potječem iz katoličke obitelji, naša obiteljska kuća bila je sto metara od crkve, a kako mi je majka rano umrla, odgojile su me časne sestre, kod njih sam ručao i pisao zadaće. Radim pošteno svoj posao', kaže Pilon i odbacuje da bi ga se moglo povezati s bilo kakvim koruptivnim radnjama.
 Oni koji su čuli snimke, koje su sada predane istražnim organima, kažu da to baš i nije tako.

“Kada bi se pustilo samo tridesetak sekundi te snimke, od otprilike dva sata zvučnih zapisa, koliko toga ima, vjerujte, bilo bi to mnogo strašnije od onoga što je rekao Franjo Lucić”, kaže u razgovoru za Telegram osoba koje je imala prilike čuti snimku o kojoj danima bruji cijela Požega, a o čemu se službeno ništa ne zna.

Telegramov sugovornik potvrdio je kako je snimka više nego kompromitirajuća za dogradonačelnika Požege, Marija Pilona, a njegova usporedba s Franjom Lucićem, odnosila se na poznati pokušaj saborskog zastupnika HDZ-a, kojemu je ove godine na Županijskom sudu u Osijeku počelo suđenje radi pokušaja podmićivanja Telegramovog novinara, autora ovog teksta, ali je prekinuto zbog stanke u radu sudova izazvane pandemijom Covida-19.

Mario Pilon nije samo dogradonačelnik Požege i u ovom trenutku šef Gradskog stožera civilne zaštite; on je i dopredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Požege, te član predsjedništva Županijskog odbora, dakle važan član Hrvatske demokratske zajednice.

HDZ-u sada zbilja ne treba još jedna afera u Požegi

Prema informacijama Telegrama, kompromitirajuće snimke prije nekoliko dana predane su nadležnim organima koji bi trebali pokrenuti istragu. Cijeli slučaj zbio se u vrlo nezgodno vrijeme za HDZ, s obzirom na najavu skorih parlamentarnih izbora i još jedna požeška afera, a u tamošnjem HDZ-u bilo ih je napretek (od obiteljskog nasilnika župana Alojza Tomaševića, do već spomenutog Lucića i pijane kume bivše ministrice Gabrijele Žalac), sigurno je nešto što stranci u ovom trenutku najmanje treba.

Kako je o cijelom slučaju nemoguće dobiti bilo kakvu službenu informaciju, Telegram se uputio u Požegu da bi o tome porazgovarao s tamošnjim gradonačelnikom i predsjednikom gradskog odbora HDZ-a, Darkom Puljašićem, ali i Mariom Pilonom, njegovim zamjenikom u gradskoj upravi kao i u stranci, koji se spominje kao glavni akter tajnih snimaka. S njima smo odvojeno razgovarali u srijedu, 6. travnja, u službenim prostorijama požeške gradske uprave.

‘Ljubomorni su jer ima lijepu kuću, lijep auto i lijepu ženu’

Darko Puljašić, gradonačelnik Požege i predsjednik tamošnjeg HDZ-a kaže kako mu nisu poznate informacije da postoji kompromitirajući materijal za njegovog najbližeg suradnika, Maria Pilona.
“Za sebe mogu jamčiti sto posto da nisam upleten ni u kakve koruptivne afere, a za njega 99 posto. On je moj najbliži suradnik, a ljudima s kojima radite morate vjerovati”, kaže.

Puljašić dodaje kako su i do njega došle priče o tome da Pilona zovu ”mister 10 posto”, no kaže to je etiketa koja se bez osnove prišiva mnogim političarima, a netočna je. Kaže kako takve priče obično šire poduzetnici koji ne dobiju posao na nekom natječaju, jer je bilo ponuda boljih od njihove, pa onda iz osvete šire kojekakve glasine. Dodaje kako su Pilonu očito mnogi i zavidni, jer ”ima lijepu kuću, lijep automobil i lijepu suprugu”, ali kako je siguran da nije upleten ni u kakve koruptivne radnje.

Vodi povjerenstva koja odlučuju o kojekakvim nabavama

Mario Pilon, s kojim smo, u njegovu uredu, odvojeno razgovarali nakon susreta s gradonačelnikom, kaže kako mu je ”prvi glas” da postoje nekakve snimke koje bi ga mogle prikazati u negativnom kontekstu. Pilon kaže da, unatoč tome što je dogradonačelnik i što predstavlja skupštinu dvije najveće gradske tvrtke, Tekiju i Komunalac, nije on taj koji odlučuje o javnoj nabavi i o tome tko će dobiti posao na nekom projektu.

Na naš upit je li točno ono što se među poduzetnicima u požeškoj županiji može čuti kako se poslovi dogovaraju u njegovu uredu, kaže da je to izmišljotina i da se on kloni odlučivanja kada je u pitanju javna nabava i natječaji za izvođenje poslova. Međutim, već letimičan pogled na stranice Službenih novina Grada Požege, pokazuju suprotno. Mario Pilon, odlukom gradonačelnika Puljašića, bio je predsjednik različitih povjerenstava koje provode pripremu za kojekakve nabave.

Tako je Pilon bio predsjednik povjerenstva koje je odlučivalo o nabavci adventskih kućica (procijenjena vrijednost 199.900 kuna), zatim nabavu izrade brendiranja Grada Požege (procijenjene vrijednost 105.000 kuna), potom usluge stručnog nadzora nad radovima izgradnje Poduzetničkog inkubatora u Požegi (vrijednost 196.000 kuna), pa nabava strojarskih radova u Gradskoj knjižnici i čitaonici (vrijednost radova 470.000 kuna), potom nabava usluge tehničke pomoći za potrebe provedbe projekta Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Industrijskoj ulici u Požegi (130.000 kuna), nabava montaže i puštanja u rad protupožarne sprinkler instalacije na objektu Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi (190.000 kuna). I tako dalje, i tako dalje. Svugdje je, odlukom gradonačelnika, Pilon bio šef povjerenstva koje je o tome odlučivalo.

Nedavno je snimljen kako se Požegom vozi u Jaguaru

U razgovoru za Telegram Pilon, kojemu je 38 godina, kaže kako njegova imovina, na koju mnogi upiru prstom i tvrde da nije mogla biti stečena redovnim primanjima, ima isključivo porijeklo u onome što su on i supruga zaradili. Nedavno je požeškim ulicama vozio Jaguar, automobil koji je, kako se tvrdilo, namjeravao kupiti pa odustao kada je vidio da su ga novinari fotografirali. Sada kaže da ga je samo koristio kao zamjensko vozilo dok je njegov BMW 3 bio na popravku.

Priznaje da su mu automobili slabost od djetinjstva, te da je njegov BMW koji koristi (u imovinskoj kartici procijenio ga je na 230.000 kuna) star pet godina, a da kuća s garažom i terasom, veličine 220 metara četvornih (u imovinskoj kartici naveo je da s okućnicom ima 688 metara četvornih i da vrijedi 1,1 milijun kuna) ni po čemu ne odskače od mnogih u Požegi, ali da je estetski ljepša jer njegova supruga ima smisla za uređenje doma.

‘Odgojile su me časne sestre i pošteno radim svoj posao’

Pilon inače, ima mjesečnu plaću u iznosu od 15.399,38 kuna neto, a supruga koja je zaposlena u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, prima mjesečno 5.694,56 kuna neto.

“Potječem iz katoličke obitelji, naša obiteljska kuća bila je sto metara od crkve, a kako mi je majka rano umrla, odgojile su me časne sestre, kod njih sam ručao i pisao zadaće. Radim pošteno svoj posao, otplaćujemo kredit za kuću s kamatom od 4,90 posto i mjesečnom ratom od 4.000 kuna, dakle nisam dobio ni povlašteni iznos kamate poput nekih”, kaže Pilon i odbacuje da bi ga se moglo povezati s bilo kakvim koruptivnim radnjama.
 Oni koji su čuli snimke, koje su sada predane istražnim organima, kažu da to baš i nije tako.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više