Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Televizija Republike Srpske razgovarala s Hrvatom zarobljenim u Ukrajini: 'Nadam se da ću biti razmijenjen'

Upitan ima li poruku za sunarodnjake koji bi htjeli poći istim putem rekao je: 'Ni slučajno, ni slučajno'

FOTO: Screenshot: RTRS

RTRS, televizija Republike Srpske, snimila je intervju s Hrvatom kojeg su u Ukrajini zarobili Rusi. On je sada u vojnom zatvoru samoproglašene republike Donjeck, rekao je novinar koji je snimio intervju. Danijel Simić, novinar te televizije, koji je radio intervju sa zarobljenim Hrvatom pitao ga je ima li poruku za obitelj.

“Dobro sam. Hrane me. Spavam na suhom, nisam žedan. Kad mi je potrebna medicinska pomoć, ukažu mi je. Tretiraju me puno bolje nego što sam vidio da se njihove zarobljene nekada tretira”, kazao je. Nada se da će mu njegova iskrenost u svemu što je rekao na ispitivanjima pomoći. “Nadam se da ću biti razmijenjen”, kazao je, prenosi Dnevnik.hr.

Upitan ima li poruku za sunarodnjake koji bi htjeli poći istim putem rekao je: “Ni slučajno, ni slučajno, neka se informiraju prvo uopće kakav je tu rat.” Evo, ja kad sam pao u zarobljeništvo i kad sam vidio kako nas tretiraju ljudi o kojima je propaganda bila da su ubojice i to… sasvim jedna druga slika od onog što su nama govorili da su svi ubojice, tako da – informirajte se dobro, razmislite”, kazao je navodno.

Novinar kaže da je zarobljenom Hrvatu bilo drago zbog intervjua

Novinar koji ga je intervjuirao je rekao da je do intervjua došao putem svojih kontakata te da je još jedan srpski kolega išao s njim u zatvor u Donjecku. On je rekao i da je zarobljenom Hrvatu bilo jako drago kad su došli jer je posljednji put prije mjesec dana razgovarao s nekim na njemu razumljivom jeziku.Tvrdi da na njemu nije vidio fizičke ozljede na vidljivim površinama koje nije pokrivala uniforma.

“On, naravno, pretpostavljam i da ga tuku i slično, da ne bi to ni smio reći, ali ono što je njemu bilo jako drago je da je ovo je drugi glas o njemu njegovoj obitelji u tom smislu je sigurniji za svoj život”, rekao je Simić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu