Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tenzije u Crnoj Gori se smiruju, srpski pravoslavni svećenici pušteni su iz pritvora nakon gotovo 72 sata

Policija ih je uhitila jer u prekršili epidemiološke mjere

Episkop Srpske pravoslavne crkve Joanikije i još osmoro svećenika te vjerske organizacije pušteni su u subotu rano ujutro iz policijskog pritvora, pola sata prije nego što im je isteklo 72-satno tužilačko zadržavanje.

Oni su uhićeni nakon što su u utorak u Nikšiću organizirali litiju kojoj je prisustvovalo nekoliko tisuća vjernika čime su prekršili mjeru zabrane okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Sukobili se vjernici i policija

Veliki broj vjernika čekao je u petak navečer na ulicama više crnogorskih gradova odluku osnovnog tužiteljstva u Nikšiću, koje je vijećalo hoće li osloboditi svećenike ili će im produžiti pritvor. Episkopa i svećenike građani su dočekali skandirajući “Ne damo svetinje” i “Ne damo te vladiko”, ali i s cvijećem i bakljama.

Dan nakon njihovog uhićenja došlo je do sukoba vjernika i crnogorske policije koja je koristila suzavac i šok bombe kako bi razbila prosvjede u Pljevljima i Nikšiću. Također, jedan od čelnika prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić zaprijetio da će se u Crnoj Gori “oblačiti uniforme” ako episkopu i svećenicima bude produžen pritvor.

Stranke u crnogorskoj vlasti ocijenile su takav stav Mandića, koji je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog organizaciju pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, kao njegovu manipulaciju građanima koje svjesno huška na nasilje.

Osuđuju ‘ratnohuškačku retoriku’

Vladajuća Demokratska partija socijalista u priopćenju je napisala: „Mandićeva izjava kojom po zna koji put priziva građanski rat u Crnoj Gori sramotna je, neodgovorna i očekivana. Njegove riječi su kontinuitet njegovog političkog djelovanja i terorističkih prijetnji u kojima on, kao i obično, ne pita za cijenu tuđih života“.

I oporbeni i građanski nastrojeni SDP i URA osudili su ratnohuškačku retoriku Demokratskog fronta, poručivši im da dobivanje nekoliko mandata u parlamentu nije vrijedno pokušaja destabiliziranja Crne Gore.

Crnogorski premijer Duško Marković ranije je u obraćanju javnosti, nakon sukoba policije i prosvjednika, rekao kako se radi o „jednoj gruboj političkoj destrukciji usmjerenoj protiv države i njenih institucija“, te je ustvrdio da je „Crna Gora izložena brutalnom napadu“.

SPC od početka godine prosvjeduje

Srpska pravoslavna crkva od početka ove godine dva je puta tjedno organizirala dobro posjećene prosvjedne šetnje u svim gradovima Crne Gore, kojima su se protivili zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji regulira vlasništvo nad crkvenom imovinom. SPC tvrdi da joj crnogorska država tim zakonom želi oteti crkve i manastire, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Nakon što je sredinom ožujka crnogorska vlada uvele epidemiološke mjere zbog koronavirusa, SPC je zaustavila litije, ali je istodobno najavila da će nastaviti s prosvjedima nakon što se situacija normalizira.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više