Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Teoretičar zavjere tvrdio da je masakr u školi Sandy Hook insceniran. Sad mora platiti 45 milijuna dolara kazne

Jones je tvrdio da je masakr iz 2012. država smislila kako bi Amerikancima uzela oružje

(FILES) In this file photo taken on January 19, 2020 Radio show host Alex Jones joins thousands of gun rights advocates attending a rally organized by The Virginia Citizens Defense League on Capitol Square near the state capitol building in Richmond, Virginia. - A Texas judge on August 4, 2022 denied a request for a mistrial by Alex Jones after his lawyers mistakenly turned over the far-right conspiracy theorist's cellphone records to the opposing attorneys. (Photo by WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
FOTO: AFP

Američki teoretičar zavjere Alex Jones mora roditeljima 6-godišnjeg dječaka, ubijenog u masakru u osnovnoj školi Sandy Hook 2012., platiti 45,2 milijuna dolara kaznene odštete – uz 4,1 milijun već dosuđene odštete – jer je lažno tvrdio da je pucnjava prijevara, odlučila je jučer porota u Teksasu.

Neil Heslin i Scarlett Lewis, razdvojeni roditelji ubijenog 6-godišnjeg Jesseja Lewisa, svjedočili su da su ih Jonesovi sljedbenici godinama maltretirali i slali im prijetnje smrću u lažnom uvjerenju da lažu o smrti svojeg sina. Jesse je stradao 14. prosinca 2012., u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 djece i šestero članova osoblja u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, u američkoj saveznoj državi Connecticutu.

Dvanaest porotnika odlučilo je o kaznenoj odšteti dan nakon utvrđivanja kompenzacijske odštete nakon dvotjednog suđenja u tužbi za klevetu kojom je predsjedala sutkinja Maya Guerra Gamble na državnom sudu u glavnom gradu Teksasa Austinu, gdje Jones vodi radijsku emisiju i internetsku stranicu Infowars.

‘Zaustavite Alexa Jonesa’

Jones, istaknuta figura u američkim desničarskim krugovima i pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nazvao je masakr u Sandy Hooku prijevarom američke vlade koja je inscenirana pomoću kriznih aktera kako bi poslužila kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Roditelji su tražili 145,9 milijuna dolara kaznene odštete i 150 milijuna odštete. Odšteta se dodjeljuje kao naknada za patnju i gubitak tužitelja, a kaznena odšteta kako bi se okrivljenika kaznilo zbog počinjenih djela.

“Tražimo da pošaljete vrlo, vrlo jednostavnu poruku – zaustavite Alexa Jonesa. Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži”, rekao je u petak odvjetnik roditelja Wesley Todd Ball porotnicima prije nego što su počeli razmatrati kaznenu odštetu.

‘Opet ćete tvrditi suprotno’

Jones se tijekom svjedočenja na suđenju nastojao distancirati od teorija zavjere, ispričao se roditeljima i priznao da je Sandy Hook “sto posto stvaran”. Scarlett Lewis, majka ubijenog dječaka, tijekom svjedočenja se direktno obratila Jonesu ustvrdivši kako nije “akter duboke države”, kao što je Jones tvrdio u svojoj emisiji.

Ustvrdila je da su njezin sin i druga djeca postojali. “Jesse je bio stvaran. Ja sam majka”, rekla je te naglasila da su Jonesove tvrdnje izazvale 10 godina “pakla”. “Znam da mi vjerujete, ali napustit će te ovu sudnicu i opet će te tvrditi suprotno u svojoj emisiji”, poručila je Lewis Jonesu.

Napadač u školi Sandy Hook, Adam Lanza, pucao je iz puške Remington Bushmaster za vrijeme masakra, koji je završio kada se ubio uz zvuk policijskih sirena koje su se približavale.