Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Teška nesreća bivšeg HDZ-ovog župana: pao s konja, a onda se konj srušio na njega

'S obzirom na okolnosti, dobro je prošao', kazao je Telegramov izvor. Napukla su mu tri kralješka, ali bez neuroloških oštećenja

10.02.2018., Bucje - Zupan Alojze Tomasevic je u maniru pravog Slavonca i dobrog domacina docekao, te u svoje dvoriste primio jahace 7. Pokladnog jahanja, koje se odrzavalo u selima zupe Bucje u organizaciji Konjogojske udruge iz Pleternice. Alojz Tomasevic. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske i donedavni HDZ-ov župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević, nezgodno je stradao jučer u Zagrađu, mjestu dvadesetak kilometara jugoistočno od Požege. Tomašević je sudjelovao u takozvanom pokladnom jahanju, ali po zlu je krenulo kada se konj u jednom trenutku propeo, zbacio ga iz sedla, koji se pao na drljaču, a konj se potom srušio na njega.

Telegramu je, iz kruga osoba bliskih Općoj županijskoj bolnici u Požegi, rečeno kako je Tomašević u svemu imao puno sreće. ”S obzirom na okolnosti, dobro je prošao”, kaže Telegramov izvor. ”Napukla su mu tri kralješka, ali bez neuroloških oštećenja, tako da bi u konačnici sve trebalo dobro završiti”.

U Općoj županijskoj bolnici u Požegi nisu bili raspoloženi odgovoriti na Telegramov upit u kakvom je stanju bivši župan, ali su potvrdili da je zadržan na liječenju na odjelu traumatologije.

Tradicionalno jahanje

Tomašević je i ranije, dok je bio župan, sudjelovao u pokladnom jahanju, pa je tako – zabilježio je portal Slavonski.hr – početkom ožujka 2019. jašući na konju bijelcu, uzdignuta šešira pozdravio mještane sela Bučje, kroz kojeg su prolazili jahači:

”Dobro došli u graničarski kraj, u župu Bučju. Ovo je osmo pokladno jahanje župe Bučje, ali od danas je ono i međunarodno jer ovdje su s nama 20-ak prijatelj iz Tomislavgrada. Pozdravljam drage prijatelje iz cijele Slavonije i one iz Zagreba te iz drugih krajeva. Neka i nakon ovog dana možemo kazati – bit ćemo bar još 108 godina zajedno ovdje, ovu tradiciju pronositi i čuvati. Nije Slavonija ni siromašna ni jadna, Slavonija široke duše, bogata kulturom, tradicijom i ljepotom, potvrđuje to i ovaj dan”, rekao je župan Tomašević. No, pronoseći i čuvajući tradiciju, bivši župan jučer je stradao.

Osuđeni obiteljski nasilnik

U žižu javnost nekadašnji je župan dospio zbog obiteljskog nasilja o čemu je Telegram pisao još početkom listopada 2017. Tada je, ne prvi put, fizički nasrnuo na svoju suprugu koja ga je – nakon bezuspješnih apela da ga stranka urazumi, pa čak i e-poruke premijeru Andreju Plenkoviću – odlučila prijaviti policiji. Tada je proveo noć u zatvoru, a određena mu je i zabrana pristupa tadašnjoj supruzi Mari Tomašević.

”Namjeravala sam supruga prijaviti i ranije, ali kćer me molila da to ne učinim jer bi to moglo upropastiti njegovu karijeru. Kad je u ponedjeljak kasno navečer došao kući pripit i počeo me fizički zlostavljati, odlučila sam obratiti se policiji”, rekla je tada za Telegram Mara Tomašević.

Ubrzo nakon toga Tomašević je izbačen iz HDZ-a iako je i dalje, sve do prošlih lokalnih izbora u svibnju 2021., ostao na mjestu župana. U prosincu 2020. pravomoćno je, na Županijskom sudu u Karlovcu, zbog obiteljskog nasilja osuđen na 10 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više