Politika & Kriminal

Teško ozlijeđenog čovjeka s Lošinja u Rijeku vozili cestom jer nije bilo helikoptera. Umro je

Iz Hitne pomoći tvrde da su tražili helikopter, ali iz MORH-a poručuju kako nema zabilježenog poziva

08.04.2016., Split - Helikopter MORH-a i vozilo hitne sluzbe na splitskom helidromu KB Firule tijekom transsporta pacijenta. 
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL /Ilustracija

U noći sa srijede na četvrtak na putu od Lošinja prema Rijeci preminuo je 37-godišnjak koji je nesretnim slučajem zadobio teške ozljede. Potvrđeno je to iz Policijske uprave primorsko-goranske za portal Glas otoka, koji je prvi objavio informaciju o ovoj tragediji.

Ozlijeđenog muškarca prevozili su vozilom Hitne pomoći do riječke bolnice zbog toga što helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u tom času nije mogao poletjeti iz baze na Krku.

Šef Hitne pomoći: ‘Tražili smo helikopter’

Da nije bilo helikopterskog prijevoza potvrdio je i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davor Vukobrat. Na pitanje o ozljedama kojima je 37-godišnjak podlegao ravnatelj nije mogao odgovoriti zbog obveza iz Zakona o pravima pacijenata i Zakona o liječništvu.

“Naša dispečerska služba u ovom slučaju zatražila je prijevoz helikopterom. Od strane helikopterske baze dobiven je odgovor kako helikopter u tom trenutku nije bio operativan”, pojasnio je dr. Vukobrat.

Upit smo zato uputili i Ministarstvu obrane. Oni tvrde kako uopće nemaju podatke da je za prijevoz pacijenta s Lošinja tražena njihova pomoć.

MORH: ‘Nemamo zahtjev za letom’

“Zahtjev za navedeni prijevoz nemamo evidentiran u sustavu”, uvjeravaju, potvrđujući istovremeno da je helikopter koji se nalazi na Krku imao manji kvar.

“Radi se o manjoj neispravnosti koja je otklonjena, te su helikopteri i posade, kao i medicinski timovi Oružanih snaga RH na otok Krku spremni za provedbu svih zadaća medicinskog prevoženja”, naglašavaju.

Neslužbeno se, međutim, doznaje, da drugi helikopter koji dežura na Krku već duže vrijeme ima problema, koji se, prema nekim izvorima iz MORH-a, povezuju s remontom u Rusiji o kojem je već bilo niz napisa u javnosti.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu