Thompson ljude na Facebooku hladno pozdravlja sa ZDS, i još se ruga kako je to stari hrvatski pozdrav

„Pozdravljamo Vas sa starim hrvatskim pozdravom kojeg smo s ponosom koristili u Domovinskom ratu"

ZADNJA IZMJENA: velj 20, 2019
Foto: PIXSELL

Pjevač Marko Perković Thomspon, čini se, malo provocira predsjednicu. Nakon što je ona prošlog vikenda na presici rekla kako je konačno shvatila da Za dom spremni nije stari hrvatski pozdrav, osoba koja vodi Thomsponovu Facebook stranicu s tim se očito odlučila narugati. Na pjevačevu službenom profilu objavljena je snimka s Thompsonovog koncerta na kojoj pjeva Čavoglave, a uz nju je napisano „Pozdravljamo Vas sa starim hrvatskim pozdravom kojeg smo s ponosom koristili u Domovinskom ratu. ZA DOM SPREMNI!”

Objava je u nešto više od dva sata prikupila oko dvije tisuće lajkova i priličan broj komentara oduševljenih obožavatelja. Čini se da je snimka nastala na koncertu u Kninu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Thompsona je vjerojatno ohrabrila presuda kojom je prošle godine oslobođen zbog urlanja ZDS na koncertu u Slunju 8. kolovoza 2017. godine. Sutkinja je tada rekla kako izvođenje te pjesme nije izazvalo narušavanje javnog reda i mira te da nije dokazano poticanje na mržnju. Čitajući obrazloženje presude, sutkinja je navela i kako je poklič “ZDS” sastavni dio stihova Thompsonove pjesme “Bojna Čavoglave.” Pitanje je hoće li isto opravdanje vrijediti i za pisanje ustaškog pozdrava, ako institucije uopće obrate pažnju na ovu objavu.

THOMPSON – BOJNA ČAVOGLAVE

Pozdravljamo Vas sa starim hrvatskim pozdravom kojeg smo s ponosom koristili u Domovinskom ratu.ZA DOM SPREMNI!

Objavljuje Marko Perković Thompson u Srijeda, 20. veljače 2019.

Šimunić i drugi su kažnjeni

Kao što je pisala Telegramova Ana Raić Knežević, na hrvatskim sudovima bilo je različitih presuda zbog korištenje tog ustaškog pozdrava. Josip Šimunić je, na primjer, kažnjen s 25 tisuća kuna jer je 19. studenog 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao prema gledateljima ‘Za dom’, na što mu je publika uzvraćala ‘Spremni’. On se branio da je ZDS stari hrvatski pozdrav, za što je priložio u sudski spis i izlaganje profesora Josipa Jurčevića, ali ipak je proglašen krivim za kršenje Zakona o suzbijanju nereda na športskim natjecanjima.

Desetorica mlađih muškaraca dobila su po 300 kuna kazne jer su 3. rujna 2013.,na Trgu palih boraca u Borovu, nedaleko od spomenika ’12 redarstvenika’, dizali ruke u zrak aludirajući na nacističke pozdrave te vikali ‘Za dom spremni’ i “Ajmo, ajmo, ajmo ustaše”.

Osim njih, kažnjena su i petorica navijača koji su na niželigaškoj nogometnoj utakmici u Čakovcu vikali za ZDS. Izrečena im je kazna prema Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Dvojica su morala platiti po 2100 kuna, a trojica po 3000 kuna. Dobili su i zaštitnu mjeru zabrane posjećivanja svih nogometnih utakmica NK Varteksa na području Hrvatske.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2334 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program