Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tip je zlostavljao djevojčicu i htio je prisiliti na prostituciju. Vrhovni sud mu je smanjio kaznu, objašnjenje je strašno

Žrtva je bila 16-godišnjakinja iz BiH koju je namamio obećavši joj posao u kafiću

Vrhovni sud RH ublažio je kaznu 59-godišnjaku koji je pokušao prisiliti 16-godišnjakinju na prostituciju, te je bludničio nad njom u apartmanu u kojem ju je zatočio. Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zadru ovaj je tip bio osuđen na tri i pol godine zatvora, a sada mu je Vrhovni sud RH smanjio kaznu za dva mjeseca.

Kažu kako činjenica što je djevojčica imala svega 16 godina ne znači automatski da je ranjiva zbog svoje dobi, te ta činjenice ne može predstavljati težu kvalifikaciju kaznenog djela bludnih radnji.

Na prevaru ju doveo iz BiH

Sve ovo događalo se još 2019. kada je muškarac uvjerio 16-godišnju djevojčicu da preko ljeta dođe iz BiH raditi k njemu u kafić u Austriji. Međutim, plan mu je bio odvesti ju tamo i prisiliti na prostituciju. Kad ju je dovezao u Hrvatsku oduzeo joj je putovnicu i novac koji je imala kod sebe. Onesposobio joj je mobitel i prijetio. Zabranio joj je da ikome javi gdje je. Zaključao ju je u sobu apartmana te ju tijekom noći dirao iako se ona opirala.

Prijetio joj je da će raditi kao prostitutka i da ga mora slušati. Djevojčica ga je odgurivala i vrištala, te na kraju uspjela iskoristiti jedan trenutak njegove nepažnje i pobjeći.

Što je rekao Vrhovni sud?

Županijski sud u Zadru kaznio ga je zbog toga s tri i pol godine zatvora, no i okrivljeni i tužiteljstvo uložili su žalbe. Nije doduše prihvaćena osuđenikova tvrdnja da nije znao koliko godina ima djevojčica, no Vrhovni sud RH kaže kako njezina dob ne znači automatski da je bila ranjiva kao žrtva bludnih radnji. Naime, ni sam Kazneni zakon, stoji u pravomoćnoj presudi, ne propisuje da bi žrtva bludničenja trebala biti ranjivija ako je mlađa, niti je to dodatna kvalifikacija ovog kaznenog djela.

“Ni optužnica ne opisuje posebnu ranjivost žrtve kao tzv. kvalifikatorne okolnosti. Dakle, riječ je o osnovnom obliku kaznenog djela bludne radnje, a ne o težem obliku toga kaznenog djela. Zato je preinačena prvostupanjska presuda”, zaključuje Vrhovni sud.

Zanimljivo je da su se i prvostupanjski sud i Vrhovni sud složili da je smanjena ubrojivost olakotna okolnost, odnosno da nije bio u stanju sasvim kontrolirati svoje postupka jer je koristio kokain i alkohol a dijagnosticiran mu je i poremećaj osobnosti. Otegotnim je ocijenjeno to što je ranije već osuđivan.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više