Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tipu koji tvrdi da se u Jasenovcu nije dogodilo ništa strašno, Crkva će dati prostor za promociju knjige

Knjiga i dokumentarac Romana Leljaka, Mit o Jasenovcu, negira grozote koje su se u logoru događale

FOTO: screenshot

Kontroverzni slovenski publicist, desničar Roman Leljak koji sebe naziva istraživačem komunističkim zločina, u narednim će danima diljem Hrvatske promovirati svoju knjigu o Jasenovcu, a pritom će se koristiti prostorima u vlasništvu Katoličke crkve i lokalnih općina, javlja portal Balkan Insight.

Leljakova knjiga i dokumentarni film Mit o Jasenovcu donosi niz problematičnih teza, odbacuje niz znanstvenih istraživanja o ovom logoru i navodi kako je tamo zapravo stadalo puno manje ljudi. Leljak iznosi brojku od 1.654 stradalih između 1941. i 1945. dok je po službenim dokumentacijama broj stradalih 83.145, većinom Srba, Roma i Židova.

Promociju počinje iz zagrebačke nadbiskupije

Knjigu i dokumentarac Leljak počinje promovirati 27. rujna u zagrebačkom Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, zgradi u vlasništvu Katoličke crkve. Promocija će trajati tri tjedna tijekom kojih će obići cijelu državu.

Kontroverzni publicist će održati promociju i u splitskoj nadbiskupiji. Šef sjemeništa Edvar Punda to je potvrdio za Balkan Insight.

Bit će i u prostorijama lokalne uprave

“Sjemenište ima dvoranu koja se koristi za različita događanja, poput predstavljanja raznih knjiga gdje autori i predavači pričaju o knjizi. To vrijedi i za ovu knjigu. Ako je netko zainteresiran za sadržaj i knjigu može doći i slušati, a također i razgovarati s autorom”, kaže Punda koji očito u Leljakovu djelovanju ne vidi ništa sporno.

U Petrinji će Leljak knjigu predstaviti na Javnom učilištu u prostorima grada. Dekan učilišta je kazao kako je Leljaku kao i svakom drugom iznajmio dvoranu, a o čemu se točno radi, ne zna. U Vukovaru će Leljak također svoju promociju imati u prostorima Crkve.

Bio je dvaput u zatvoru

Leljak godinama istražuje komunističke partizanske zločine iz Drugog svjetskog rata, te zločine UDBE. Često gostuje u opskurnim medijima u kojima iznosi svoje brojke o broju žrtava. Tijekom ovogodišnjeg gostovanja na Z1 najavio je i kako će objaviti knjigu recepata iz Jasenovca.

Leljak je 1989. bio osuđen na 14 mjeseci zatvorske kazne kao pripadnik protuobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije. U zatvoru je bio i kasnije, 2008. i to zbog pronevjere više od milijun eura iz austrijke Leasfinanz banke, prema optužnici je oštetio 448 osoba. Bio je osuđen na zatvrosku kaznu u trajanju od 7 godina.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više