Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tisuće prosvjedovale protiv izlaska Turske iz Istanbulske konvencije. Erdogan: 'To nije korak unazad za državu'

Kaže da borba Turske protiv nasilja nad ženama nije počela Istanbulskom te kako njome neće ni završiti

Women demonstrators clash with Turkish police as they protest against Turkey's decision to withdraw from the Istanbul Convention, in Istanbul,on July 1, 2021. - Police fired tear gas at protesters in Istanbul demonstrating against Turkey's controversial exit on July 1, 2021 from a treaty combatting femicide and domestic abuse. Turkish President Recep Tayyip Erdogan sparked international outrage in March by pulling out of the world's first binding treaty to prevent and combat violence against women, known as the Istanbul Convention. (Photo by Yasin AKGUL / AFP)
FOTO: AFP

Tisuće ljudi u četvrtak je u Turskoj prosvjedovalo protiv izlaska njihove države iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma za prevenciju obiteljskog nasilja. Prosvjednici u središtu Istanbula nosili su natpise poput: „Ne odustajemo od Istanbulske konvencije. Za nas to nije gotovo“.

Prosvjedi su održani i obalnom gradu Izmiru, prijestolnici Ankari i drugim gradovima, uvijek uz masovnu prisutnost policije. „Turska je vratila sat 10 godina unazad za ženska prava“, rekla je glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard, prozvavši tursku odluku “bezobzirnom i opasnom porukom” jer bi zlostavljači mogli izbjeći kaznu.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price u četvrtak je rekao kako je povlačenje Turske iz konvencije „duboko razočaravajuće“. Predsjednik Tayyip Erdogan najavio je povlačenje Turske iz konvencije u ožujku, a ta je odluka na snagu stupila u četvrtak.

Erdogan: ‘Borba Turske protiv nasilja nad ženama se ne završava’

Tursko vodstvo je napuštanje tog dokumenta objasnilo tvrdnjom da su ga oteli oni koji žele „normalizirati homoseksualnost“. Erdogan je u obraćanju u četvrtak rekao kako neki u Turskoj žele pogrešno predstaviti tu odluku kao „korak unazad za državu“. „Naša borba protiv nasilja nad ženama nije počela s Istanbulskom konvencijom, niti će se završiti našim povlačenjem“.

Turski čelnik smatra kako država već ima učinkovite zakone protiv nasilja, pa je najavio i „akcijski plan“ o širenju svijesti društva o obiteljskom nasilju. Istanbulsku konvenciju 2011. je stvorilo Vijeće Europe, a njome se želi stvoriti pravni okvir na razini kontinenta za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

U Turskoj je taj problem i dalje raširen. Najmanje 300 žena ubijeno je prošle godine u Turskoj, tvrdi njemačka organizacija Wir Werden Frauenmorde Stoppen (Zaustavit ćemo ubojstva žena). Istanbulsku konvenciju dosad je prihvatilo 35 država, a još 11 ih nije ratificiralo, stoji na stranicama Vijeća Europe. U Hrvatskoj je ona stupila na snagu 1. listopada 2018. godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više