Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tisuće prosvjedovale u Sjevernoj Makedoniji zbog predloženog kompromisa s Bugarskom

Oporba je organizirala prosvjed tvrdeći da vlada prihvaća 'poniženje'

People shout slogans and wave flags during the protest in front of governamet building on under the slogan “Ultimatum – no thanks” in Skopje on July 2, 2022. - Thousands of citizens of North Macedonia gathered in the capital Skopje to oppose the so called proposal for ending the dispute with Bulgaria that have blocked its EU accession. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
FOTO: AFP

Tisuće Sjevernomakedonaca prosvjedovalo je sinoć ispred zgrade vlade, a novi prosvjed planiraju večeras, zbog prijedloga Francuske da se razriješi spor sa susjednom Bugarskom koja blokira članstvo Sjeverne Makedonije u Europskoj uniji, javlja Associated Press.

Vlada u Skoplju francuski prijedlog nazvala je “dobrim temeljem”, ali mu se usprotivila glavna oporbena stranka desnog centra VMRO-DPMNE, tvrdeći da je naklonjen bugarskim zahtjevima koji osporavaju makedonsku povijesti, jezik, identitet, kulturu i naslijeđe. Oporbena stranka okupila je prosvjednike i traži ostavku vlade socijaldemokrata premijera Dimitara Kovačevskog.

“Ne treba nam Europa ako ćemo biti asimilirani. Francuskom prijedlogu kažemo ‘ne’. Ako Europa nije spremna prihvatiti nas gdje pripadamo onda ćemo čekati ljude koji shvaćaju da Makedonija i makedonski identitet dolaze ispred svega”, poručio je šef VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski. Prosvjed je sinoć završio mirno, a najavili su novi za večeras.

Vlada poziva na prihvaćanje prijedloga

Bugarska od kraja 2020. godine blokira početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU, koja status kandidata ima 17 godina. Bugarska tvrdi da Skoplje ne prihvaća njihovo tumačenje zajedničke povijesti, te da to nije uvršteno u makedonski ustav i školske kurikulume. Sofija makedonski jezik smatra dijalektom bugarskog jezika, a ove dvije države sporove imaju i oko prava bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

Posljednjih dana svog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom, Francuska je predstavila više kompromisnih rješenja kako bi se ovaj problem što prije riješio. Šef diplomacije makedonske vlade Bujar Osmani kazao je da prijedlog Pariza štiti “makedonski jezik i identitet” i da ga treba što prije prihvatiti. Oporba, pak, smatra da francuski prijedlog predstavlja “legalizaciju asimilacije makedonskog naroda“, a vladu Kovačevskog optužuju za prihvaćanje “poniženja i iskrivljavanja identiteta“.

Prije nego se pojavio trenutni spor sa Sofijom, upravo je Pariz bio taj koji se protivio pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje obje imaju formalni status kandidata za ulazak u EU i koje se razmatra kao dio istog političkog paketa oko članstva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više