Politika & Kriminal

Tko bi rekao, propada projekt s kojim se Penava dugo hvali. Konzervatori odbili Hilton i 36 katova usred Vukovara

Drago Hedl donosi novu crticu o megalomanskom projektu kojeg gura vukovarski gradonačelnik

Megalomanski projekt kojeg gura Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik i pretendent na visoko mjesto u Hrvatskoj demokratskoj zajednici na unutarstranačkim izborima sljedećeg mjeseca, našao se u ozbiljnom problemu. Riječ je o neboderu od 36 katova u sklopu kojeg bi se nalazio i Hotel Hilton, a koji bi trebao niknuti na mjestu devastiranog i ruševnog Hotela Dunav u Vukovaru.

Penavin neboder, u vrijeme kada je najavljivao njegovu izgradnju, trebao je biti najviši u Hrvatskoj, a trenutno mu je ravan samo jedan od budućih nebodera na zagrebačkoj Savici iz projekta Dubai na Savi, kako ga je zamislio Milan Bandić.

Struka smatra da građevina ne pripada okruženju

Na posljednjoj sjednici vukovarskog Gradskog vijeća, početkom veljače, Penava se, odgovarajući na upit vijećnika Gorana Bošnjaka u kojoj je fazi najavljena gradnja nebodera od 36 katova, pojadao kako je sve zapelo zbog protivljenja Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. U svom dobro poznatom stilu, Penava je opleo po vlastima u Zagrebu, rekavši kako se ipak nada da će problem biti riješen ”jer je apsurdno da ovako vrijedna investicija propadne zbog nečijeg subjektivnog mišljenja”.

”Subjektivno mišljenje”, pak, kosi se s objektivnim, Penavinim, koji ne vidi nikakav problem da se na obali Dunava, u središtu grada, kao šaka na oko, podigne građevina koja, prema mišljenju struke, ondje nikako ne pripada.

Telegram neslužbeno saznaje da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izložena snažnom pritisku da Konzervatorski odjel promjeni stav i izda dozvolu bez koje Penavin magnum opus ne može biti realiziran.

Prvo je tamo najavljivao projekt financiran iz EU

Kao što je Telegram prvi pisao, Penava je osobno s braćom Džekom i Frenkijem Djordić, koje je predstavljao kao poduzetnike iz Švicarske, pregovarao o prodaji Hotela Dunav, koji je kratko vrijeme bio u vlasništvu grada Vukovara. Naime, iz samo njemu poznatih razloga, Penava je uspio u nakani da Grad Vukovar, od vinkovačke tvrtke Eurco, kupi devastirani hotel za 10 milijuna kuna. Bilo je to prije više od dvije godine, 23. siječnja 2018., kada je poslovično skromni gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, pun samohvale, kupnju hotela nazvao ”hrabrim i netipičnim korakom”.

Tada je na sva usta pričao kako će Grad Vukovar kandidirati derutni hotel za financiranje iz EU fondova, s nakanom da ga pretvori u obrazovni centar sa smještajnim kapacitetima, konferencijskim dvoranama, poslovnim sličnim sadržajima. Govorio je kako će za realizaciju tog ”hrabrog i netipičnog koraka”, pretvaranja ruševnog hotela u obrazovni centar, trebati oko 35 milijuna kuna te da će sve biti završeno do 2021. godine.

Kako je potpisan ugovor o gradnji Vukovar Towera

No, jednako čudno kao što je Penava, javnim novcem, bez previše objašnjavanja, kupio devastirani, propali hotel, uopće ne obrazloživši zašto je odustao od ”hrabrog i netipičnog koraka”, Grad Vukovar početkom prošle godine, 25. siječnja, donio je odluku o prodaji istog tog hotela. Penava, naravno, nije našao potrebnim objasniti zašto to čini, jer je samo godinu dana ranije, kada je hotel kupovao, tvrdio kako ”privatni investitori u posljednjih deset godina nisu pokazali nikakav interes za obnovu tog objekta”. Pa ga je, zato, valjda, kupio grad na čijem je čelu.

Misteriozna braća Džek i Frenki Djordić, obojica prijavljena u Švicarskoj, na istoj adresi u mjestu Glattbrugg, te njihov bratić, Petar Đordić iz Privlake kraj Vinkovaca – dakle ekipa s kojom je Penava o ”Hiltonu na Dunavu” uvelike pregovarao dok je hotel bio još u vlasništvu grada, javili su se kao jedini kupci zainteresirani za hotel. U svibnju prošle godine njihova tvrtka Immo Invest Partner (osnovana 29. studenoga 2018. s temeljnim kapitalom od 200.000 kuna, sa sjedištem u Vukovaru) potpisala je ugovor o gradnji Vukovar Towera.

Investitori su zasad uplatili samo milijun kuna

Cijena po kojoj su kupili derutni hotel, 11,3 milijuna kuna, bila je nešto viša od one koju je Penava platio kada ga je godinu ranije kupio. Immo Invest Partner, tvrtka u vlasništvu braće Djordić, uplatila je jamčevinu od 1,07 milijuna kuna, a ostatak od 10,23 milijuna kuna trebala bi isplatiti osam dana nakon što ishodi pravomoćnu građevinsku dozvolu. Rok za to je 18 mjeseci, a istječe 4. studenoga ove godine. Kao što vidimo, stvari su ozbiljno zapele, pa će biti zanimljivo pratiti hoće li Penava uspjeti u pritiscima na Ministarstvo kulture da konzervatori zažmire na oba oka i izdaju dozvolu za gradnju Vukovar Towera, visokog 36 katova.

Do tada, onih preostalih 10,23 milijuna kuna, koliko bi grad Vukovar trebao dobiti od tvrtke Immo Invest Partner, bit će na čekanju. No, ukoliko konzervatorski odjel Ministarstva kulture istraje na svom stavu, priča će biti još zanimljivija, jer će sve, vrlo vjerojatno, završiti na sudu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu