Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Vijesti

Vijesti Tko je čovjek koji priča da je preko mafije izvlačio djecu iz Konga? Dugo je bio misionar i radio za Katoličku crkvu

Saša Ričković svojedobno je bio i tajnik Papinskog misijskog djela

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno ovaj je tjedan gostovao Saša Ričković, tamo predstavljen kao afrikanist. Komentirajući slučaj Zambija, ispričao je kako je svojedobno pomogao jednom hrvatskom posvojitelju da izvuče dijete zapelo u Demokratskoj Republici Kongo. Dodao je kako je “zbog toga skoro dobio otkaz u Katoličkoj crkvi”.

Pritom je prilično eksplicitno kazao kako je za to u Africi angažirao, citiramo, “jednog čovjeka koji je mafijaš”. Taj Crni vitez, kako ga je nazvao Ričković, u dva dana je osigurao kongoansku putovnicu s kojom je dijete moglo izaći iz zemlje. “Taj mafijaš, koji trguje djecom, on je zaradio silnu lovu na tome”, dodao je dalje u prilično nepovezanoj izjavi koja je izazvala brojne kritike.

Susret u misionarskom uredu

Ričkovića su i ranije spominjali kao čovjeka koji je pomagao s posvajanjima iz opasnog Konga. Jedan je hrvatski posvojitelj svojedobno opisao i kako ga je upoznao. Čovjek je krenuo u posvajanje, no postupak se beskrajno otezao. Kongoanske institucije samo su mu slale račune za razne dozvole, a on do djeteta nikako nije mogao doći. Zatim se obratio za pomoć Crkvi i u uredu na Kaptolu upoznao je Sašu Ričkovića koji mu je odmah ponudio da zajedno odu po dijete u Kongo.

Ričković je radio u Uredu misionara Katoličke crkve, a bio je i tajnik Svetog Djetinjstva, u sklopu Papinskog misijskog djela. To tijelo čine katoličke crkvene ustanove koje se bave pomaganjem siromašnima u brojnim državama. Ričković se do sada u medijima uglavnom pojavljivao kroz akcije za pomoć afričkoj djeci. Prije 13 godina, primjerice, brojni su se hrvatski građani odazvali pozivu da sa samo 100 eura otplate godišnje školovanje za jedno afričko dijete.

Naknadni Facebook komentar

No ovaj istup u Otvorenom izazvao je, kako smo rekli, brojne negativne reakcije. Naknadno je na Facebooku reagirala i Diana Topčić-Rosenberg, koja je te večeri s Ričkovićem također gostovala u Otvorenom.

Njezinu izjavu prenosimo integralno: “Večeras me sram. Slušala sam kako gost objašnjava da je pomogao jednom paru “izvući” dijete iz DRC putem mafioza “crnog viteza” i s bianko hr putovnicom. I kako je mafiozo zaradio hrpu para. Dok to slušam, mislim na 131 dijete koje živi u RH i koje je izloženo napadima okoline i kako ih dodatno ne izložiti na javnoj televiziji.

Pa pričam o istraživanju i policy papers koji uporno ponavljaju što znači najbolji interes djeteta. Da je važno što je pojedinačni interes djeteta, što je kolektivni interes djece neke države i tko to prosuđuje. Pojma nemam je li itko shvatio. Nikakva financijska korist ne može biti dio procesa, ako već govorimo o ljudskim pravima. Djeteta.

Nema dogovora s roditeljima, plaćanje njihovog školovanja ili medicinskih troškova niti posredovanja neovlaštenih ureda. Nema donacija sirotištima kao prvi korak u posvajanju. A bome ni crnih viteza (nisam to rekla, a trebala sam). To ima ime. Dok brinem kako zaštititi djecu koja su ovdje, brljam. Nisu mene pitali da to komentiram, ali mogla sam. A nisam. Nisu ni drugi”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više