Tko je Francois Fillon, tačerist koji je politički umirovio Sarkozyja, a sada želi postati francuski predsjednik

U prvom krugu stranačkih izbora, Fillon je osvojio 44,2 posto glasova

ZADNJA IZMJENA: stu. 23, 2016
Foto: AFP/AFP

U spektakularnom prvom krugu stranačkih izbora republikanske stranke u Francuskoj, na kojima se odlučuje o stranačkom kandidatu na predsjedničkim izborima, najviše glasova je osvojio Francois Fillon, premijer iz vremena kada je predsjednik države bio Nicolas Sarkozy, javlja Bloomberg.

Iako su mu ankete prije samo nekoliko tjedana predviđale tek treće mjesto, iza Sarkozyja i Alaina Juppéa, Fillon je u nedjelju dobio fantastičnih 44,2 posto glasova, Juppé 28,4 posto, dok je Sarkozy bio tek na trećem mjestu, sa svega 20,7 posto glasova. Kako ni jedan od kandidata nije dobio više od 50 posto, drugi krug će se održati sljedeću nedjelju. Nakon ovih rezultata Sarkozy se odlučio povući iz politike.

Sustavna promjena ekonomske politike

Tako je ispalo da je u prvom krugu utrke za stranačku nominaciju Francois Fillon izgurao svojeg bivšeg šefa Sarkozyja. “Tko je Fillon? Klasični konzervativac, kandidat desnice”, kazao je za Bloomberg Bruno Cautres, politolog s pariškog Sciences Po Institute. “Želi temeljitu reformu sustava u Francuskoj: ograničiti ulogu države i sustava socijalne sigurnosti.”

Tačerist po uvjerenju, Fillon najavljuje sustavnu promjenu ekonomske politike. Zalaže za povećanje radnih sati s 35 na 39 sati tjedno, dizanje dobne granice za starosnu mirovinu na 65 godina i povećanje imigrantskih kvota. Najavio je ukidanje pola milijuna radnih mjesta u javnom sektoru, ukidanje rigoroznih zakonskih propisa o radu i rezanje državnih troškova u iznosu do 100 milijardi eura tijekom pet godina, koliko traje mandat.

“Etiketiran sam kao (ekonomski) liberal na isti način na koji su domovi gubavaca u srednjem vijeku bili označavani crvenim križem. Ali ja sam samo pragmatičan”, kazao je.

Povlačenje Sarkozyja

Prije nego što je postao premijerom, Fillon je obavljao funkcije ministra u četiri različita ministarstva, uključujući ministarstvo obrazovanja o ministarstvo rada i socijalne skrbi. Dok je bio na vlasti, Sarkozy je Fillona, svojeg premijera, nazivao asistentom, a sada bi neočekivani rast podrške njegovom asistentu mogao označiti definitivni kraj Sarkozyjeve političke karijere.

Nakon poraza u nedjelju, Sarkozy se dostojanstveno povukao iz utrke. Obraćajući se supruzi Carli Bruni Sarkozy i svojoj djeci, napomenuo je da nije lako živjeti s osobom koja isijava toliku strast, piše Telegraph. “Došlo je vrijeme za život s više privatne a manje javne strasti. Sretno Francuska”, kazao je.

Sarkozyjeva taktika na izborima je u fokusu imala izrazito desno biračko tijelo, pa je njegovu kampanju obilježio naglasak na nacionalnom identitetu, stavovima o imigraciji i islamu. No, pozvao je svoje birače da ostanu u okviru umjerene desnice, drugim riječima, da glasove ne preusmjere na Nacionalnu frontu. “Zamolit ću ih da nikad ne odu u ekstreme. Francuska zaslužuje mnogo bolje od najgoreg mogućeg izbora”, kazao je.

Francois Fillon i Alain Juppe ušli su u drugi krug stranačkih izbora. Jedan od njih bit će kandidat za francuskog predsjednika
Francois Fillon i Alain Juppe ušli su u drugi krug stranačkih izbora. Jedan od njih bit će kandidat za francuskog predsjednika AFP/AFP

‘Francuzi ne žele polovične mjere’

Kako se Sarkozyjeva strategija, unatoč dobrim rezultatima na anketama, očito pokazala prilično neučinkovitom, čini se da većina birača desnice traži priličan zaokret u ekonomskoj politici, kakav obećava Francois Fillon.

“Fillon nudi radikalnu platformu”, ocijenio je u intervjuu za televiziju LCP Bruno Ratailleau, Senator iz redova republikanaca koji je izrazio podršku Fillonovoj kandidaturi. “Francuzi ne žele polovične mjere.”

Uzor Margaret Thatcher

U usporedbi s pomalo naprasitim stilom bivšeg šefa Sarkozyja, Fillona karakterizira manje nametljivi ali izravniji pristup. Kada je preuzeo premijersku funkciju 2007. godine, i Sarkozyja je šokirao izjavom da je Francuska “bankrotirana država”.

Fillon sada Francuzima obećava da će to promijeniti, kao što je to učinio njegov premijerski uzor, britanska premijerka Margaret Thatcher 1979. godine. “Thatcher je izabrana nakon dugog i zabrinjavajućeg razdoblja propadanja Velike Britanije”, istaknuo je u svojoj knjizi. “Kada je napustila premijersku poziciju, Britanija je prestala biti bolesnik Europe.”

Skok popularnosti nakon objave knjige

Uspon popularnosti je, piše Guardian, snažno je krenuo nakon objave knjige o borbi protiv radikalnog islama, u kojoj tvrdi kako “ne postoji problem s religijom u Francuskoj. Da, postoji problem povezan s islamom.” U knjizi je istaknuo kako rješenje problema nije targetiranje muslimana koji poštuju zakone, nego fundamentalista.

Fillon je katolik po religijskom opredijeljenju, s nešto rigidnijim stavovima od glavnog protukandidata Juppéa, također bivšeg premijera i bliskog suradnika bivšeg predsjednika Jacquesa Chiraca. Iako se izjasnio protiv istospolnih brakova, kazao da ih nema namjeru ukinuti. Osim toga, protivnik je medicinski potpomognute oplodnje za samce i gay parove.

Kvalitetniji odnos s Rusijom

Kao što bi to vjerojatno bio slučaj i s Thatcher, Fillon bi se se vrlo lako mogao dosta dobro slagati s novim američkim predsjednikom. Kaže da je spreman raditi s Donaldom Trumpom, a povezuje ih i divljenje prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Nekoliko puta je istaknuo da želi kvalitetnije odnose s Rusijom, ali i Putinom osobno. Kada su ostali europski lideri apelirali na Putina da obustavi bombardiranja u Siriji, Fillon je zračne napade opisao kao “hladan ali efikasan pragmatizam”.

Nakon strahovitog pada popularnosti stranke Socijalista, na čijem je čelu aktualni predsjednik Francois Hollande, ankete pokazuju da će kandidat republikanaca najvjerojatnije u predsjedničku utrku u svibnju 2017. godine najvjerojatnije ući s Marine Le Pen iz ekstremno desne Nacionalne fronte.

Povijesno najgori rejting Socijalista

Utrka za predsjedničku nominaciju sada se neće fokusirati samo na to koji kandidat bi bio bolji lider Francuske, nego koji ima bolju poziciju za pobjedu ekstemno desnu Marine Le Pen, piše Economist. Ankete pokazuju da će šefica Nacionalne fronte sasvim izvjesno biti jedan od dva kandidata u finalu predsjedničkih izbora.

S druge strane, teško je vjerovati da će Francois Hollande, čija je popularnost pala na povijesno najgorih četiri posto, osigurati predsjedničku nominaciju za stranku Socijalista. Samim time, kandidata republikanaca ima jako dobre šanse za pobjedu na izborima, ali samo ako osigura podršku vlastite biračke baze desnog centra i privuče glasače s lijevog centra. Za pobjedu protiv Le Pen, trebat će mu i jedni i drugi.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru