Tko je Giuseppe Conte, premijer kojeg su nazivali ‘Gospodin Nitko’, a sad je izigrao desničare i formira novu talijansku vladu

Mediji su ga zvali "Mr. Nobody", a sada ima priliku voditi dvije talijanske vlade

ZADNJA IZMJENA: kol 30, 2019
Foto: AFP

Kada je u veljači ove godine talijanski premijer Giuseppe Conte gostovao u Europskom parlamentu, morao se braniti od vrlo teških kritika na svoj osobni i na račun talijanske vlade. Atmosfera u plenarnoj dvorani za Contea nije bila nimalo ugodna: „Moje pitanje vama, gospodine Conte, je koliko dugo ćete još biti marioneta u rukama Salvinija i Di Maija?”, prozivao je talijanskog premijera eurozastupnik Guy Verhofstadt.

Verhofstadt je, na pomalo grub način, izrazio ono što su mnogi u Europskoj uniji potiho mislili o Giuseppeu Conteu. Talijanskog premijera, koji je u tom trenutku bio nepunih devet mjeseci na čelu vlade, smatralo se samo produženom, ali nemoćnom rukom čelnika dviju stranaka – Lige i Pokreta 5 zvijezda – koji su, uostalom, omogućili dotad nepoznatom profesoru prava da postane premijer Italije.

Kada je prvi puta imenovan premijerom, u lipnju prošle godine, mediji su ga nazivali „Mr. Nobody” – „Gospodin Nitko”. Nimalo laskavo za predsjednika vlade jedne od država osnivačica Europske unije i članice G7. „Gospodin Nitko” je danas dobio mandat za sastavljanje nove koalicijske vlade. Ako u tome uspije, Conte će biti prvi talijanski premijer koji je vodio dvije sasvim različite vlade.

U sjeni stranačkih šefova

Na premijersku dužnost Conte je prvi puta došao u lipnju 2018. godine, nakon tri mjeseca napornih pregovora o formiranju vlade. Njegovo imenovanje bilo je kompromis između šefa Lige Mattea Salvinija i čelnika Pokreta 5 zvijezda Luigija Di Maija.

U 14 mjeseci vladavine, izgledalo je kao da se Conte teško uspijeva izboriti za bilo kakvu politiku koja bi išla kontra stranačkih čelnika, koji su ujedno bili i vicepremijeri. Osobito ne kontra Salvinija koji je u tih 14 mjeseci stvorio dojam da je upravo on de facto šef talijanske vlade. „Salvini i Di Maio su stvarni šefovi ove vlade”, vrlo otvoreno je Conteu poručio Verhofstadt za vrijeme spomenute žestoke rasprave u Europskom parlamentu.

Kako je preveslao Salvinija

Contea se stoga u Hrvatskoj uspoređivalo s Tihomirom Oreškovićem, pomalo već zaboravljenim premijerom, koji je vodio vladu HDZ-a i Mosta. Kao i u slučaju Italije, i u Oreškovićevoj vladi politička moć je ipak bila u rukama stranačkih šefova. Kao i u Italiji, i tu je vladu srušio jedan od koalicijskih partnera. Ali, za razliku od Oreškovića, Conte se zasad nije vratio u političku anonimnost, niti to, po svemu sudeći, namjerava.

Kada je čelnik krajnje desne Lige Salvini početkom kolovoza izazvao aktualnu političku krizu u Italiji, teško da je očekivao da će se događaji koje je pokrenuo tako brzo okrenuti protiv njega. Majstorski je pritom odigrao upravo Conte: u govoru pred Senatom žestoko se obrušio na Salvinija, optuživši ga da je neodgovoran i da gleda samo vlastiti interes, a onda podnio ostavku, prebacivši lopticu političke krize u ruke talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle.

Diskretni profesor prava, porijeklom iz južne Italije, koji je upravo dobio mandat za sastav nove, sasvim drugačije vlade, službeno je nestranački čovjek, ali je blizak Pokretu 5 zvijezda. To je postalo još očitije u aktualnoj krizi. Lider Pokreta Di Maio nedavno je za Contea kazao da je „rijedak biser” i da si Italija ne može priuštiti da ga izgubi. Što time misli, pokazao je u pregovorima s PD-om, inzistirajući da upravo Conte bude premijer. Demokrati su popustili i pristali.

Talijani uz Contea

Nekadašnji „Mr. Nobody” ima dosta političkog kapitala među Talijanima, a aktualna kriza nije previše naštetila njegovom rejtingu. Talijanski list „Corriere della Sera” objavio je rezultate istraživanja po kojima je od srpnja do kolovoza povjerenje u Contea palo za svega četiri boda i sada ga podržava 52 posto Talijana. Dva protagonista dvoboja u Senatu (Conte i Salvini), piše „Corriere”, iz krize izlaze na različitim pozicijama: Salviniju je u istom razdoblju povjerenje birača palo sa 51 na 36 posto. Jasno je, dakle, koga Talijani krive što su se usred ljeta opet morali zamarati padom vlade.

Druga anketa, na koju se poziva „Il Fatto Quotidiano”, pokazuje, pak, da bi dvije trećine ispitanika voljelo vidjeti Contea kao čelnika Pokreta 5 zvijezda (kojeg vodi Luigi Di Maio, a Conte mu formalno uopće ne pripada). Istraživanje je napravljeno krajem kolovoza, za vrijeme pregovora Pokreta i demokrata o novoj vladi. Conte je, dakle, definitivno izašao iz sjene svojih navodnih šefova, Salvinija i Di Maija.

Strah od novih izbora

Sada je samo pitanje hoće li i kako iskoristiti svoju (novo)pronađenu političku snagu. Prije 14 mjeseci na političku pozornicu stupio je kao potpuni novajlija, bez političkog iskustva. Iako će, po svemu sudeći, voditi čak dvije talijanske vlade, nikad nije dobio niti jedan birački glas. To bi ipak moglo (ponovno) otežati njegovu situaciju u trenutcima kada Talijani očekuju da će nova vlada, bude li doista formirana, preživjeti do kraja mandata.

Preživljavanje bi, međutim, moglo biti gotovo jednako izazovno kao što je bilo zadnjih mjeseci, u vrijeme saveza desničarske Lige i populističkog Pokreta. Dogovor s Demokratskom strankom za Pokret 5 zvijezda predstavlja gotovo kopernikanski obrat u mnogim politikama – od odnosa prema EU, preko migracijske politike do ekonomije. Tek treba vidjeti mogu li „grillini” i demokrati složiti koherentan politički program nove vlade čije je formiranje, barem dosad, više motivirano strahom od novih izbora, nego zajedničkim pogledom na budućnost Italije.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
475 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program