Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tko je gospođa Kujundžić i kako se ta pedijatrica uopće našla u gradnji urbanih vila?

Samozatajna supruga ministra zdravstva o čijem se poslovanju vrlo malo zna

U središtu afere ministra Kujundžića, koju danima postepeno raspetljava Telegram, našla se i posrnula građevinska tvrtka njegove supruge, samozatajne liječnice koja se iznimno rijetko pojavljuje u javosti.

O njezinim građevinskim poslovima u koje se upustila prije 15-ak godina zna se vrlo malo; gospođa ni danas kada o njima izvještavaju svi mediji ne želi istupati, oglušila se i na Telegramov prijedlog da iznese svoju stranu priče. Teško je pronaći informacije i na poslovnim servisima, s obzirom na to da godinama nije podnosila financijska izvješća o poslovanju tvrtke, iako ju je na to obvezivao zakon.

Skromni počeci

Detalje iz života obitelji Kujundžić fragmentarno je bio objavio tek tjednik Globus prije nekoliko godina. U tekstu iz kraja 2014. godine pisali su kako je Milan Kujundžić svoju buduću suprugu upoznao još u imotskoj gimnaziji. Godine 1982. vjenčali su se u njezinu selu Zmijavcima, a večeru su, tvrdila je tada njihova rodbina, imali u sali osnovne škole u Ivanbegovini jer si nisu mogli priuštiti restoran.

U godini kada su se vjenčali, Tatjana je diplomirala medicinu koju je studirala u Rijeci i Zagrebu, a kasnije je specijalizirala pedijatriju. Prvi posao pronašla je kao liječnica u bolnici u Bihaću gdje je radila zajedno sa suprugom.

Godinama je radila u struci, a u listopadu 1997. godine u Zagrebu je osnovala Polikliniku za internu medicinu, ginekologiju i pedijatriju TIM. Tvrku je vodila do 2011. kada ju na toj poziciji nasljeđuje kćer Ana, a ona odlazi na čelo Poliklinike Croatia zdravstveno osiguranje.

Od pedijatrice do poduzetnice

Sredinom dvijetisućitih, dok je još radila u TIM-u, gospođa Kujundžić zainteresirala se za građevinu. Osnovala je tvrtku Zidni vrt koja je gradila zgrade u Zagrebu i na obali. Prema riječima Milana Kujundžića, tvrtka njegove supruge napravila je “pet do šest apartmana u Novalji i desetak stanova u Zagrebu”.

Polemike u javnosti razvijale su se nakon što je poduzetnik Anto Komljenović, njihov nekadašnji partner u građevini, optužio bračni par Kujundžić da su ga prevarili kod izgradnje pet urbanih vila u Svetoj Klari. Ta priča, međutim, nije dobila epilog, a obitelj Kujundžić osporavala je sve njegove navode.

Optužbe za sukob interesa

Tvrtka Zidni vrt u medijima se prvi put u negativnom kontekstu spominjala 2008., dok su gradili zgrade u Markuševcu, među kojima je i ona gdje obitelj danas živi. Tatjana Kujundžić je u taj posao ušla zajedno sa Snježanom Mrkšom, čiji je muž bio direktor tvrtke Olympus. U to vrijeme Milan Kujundžić bio je direktor KB Dubrave, bolnice koja je davala poslove tvrtki koju je vodio suprug gospođe Mrkše.

Neurolog iz KB Dubrava, Željko Klisović, tada je grubo optužio Milana Kujundžića za sukob interesa, ističući kako tvrtka Olympus s njegovom bolnicom godišnje odrađuje poslove u vrijednosti oko četiri milijuna kuna. Kujundžići su tada negirali bilo kakvo pogodovanje. “Tvrtka Zidni vrt je moja, a moja je privatna stvar što i gdje gradim”, izjavila je tada novinarima gospođa Kujundžić. Milan Kujundžić govorio je kako je Olympus tvrtka s kojom radi većina bolnica.

Posljednji projekt

Iz tog projekta na Markuševcu ipak su ostali repovi. Telegram je danas objavio kako je jednu od zgrada koje je Zidni vrt izgradio, obitelj Kujundžić 2010. izvukla iz tvrtke za samo 100.000 eura. Ubrzo nakon te kupoprodaje tvrtka prestaje predavati financijska izvješća i zato je na kraju i izbrisana iz sudskog registra.

Iz povijesnog izvatka jasno se vidi da nisu predana izvješća za 2010., 2011., i 2012. Riječ je o godinama kada se u tim izvještajima moglo vidjeti kako je kupoprodaja nekretnine zavedena u poslovne knjige tvrtke te ono najbitnije – u kojem iznosu je Zidni vrt platio potrebne poreze oko prodaje kuće.

Ministar Kujundžić odgovorio nam je kako je tvrtka njegove supruge uvijek poslovala po zakonu te da prilikom njenog zatvaranja „nikome nije ostala dužna niti kunu“.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više