Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tko je HDZ-ov gradonačelnik Ivanić Grada uhvaćen u aferi: Snimke otkrivaju kako je vabio policajca

USKOK je otvorio istragu protiv Javora Bojana Leša, gradonačelnika Ivanić Grada

28.03.2017., Ivanic Grad - Gradska uprava Ivanic-Grad, najava Poslovnog uzleta i Festivala poduzetnistva u Ivanic Gradu. Konferenciji za novinare nazocili su gradonacelnik Ivanic Grada, Javor Bojan Les, glavni urednik Poslovnog dnevnika, Vladimir Nisevic i Jadranko Pongrac, predsjednik udruge Tetragon. "nPhoto: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Danas smo već javili da su u najnovijoj akciji policije i USKOK-a osumnjičeni jedan policijski šef i jedan HDZ-ov gradonačelnik, te jedan zagrebački šaner. Rezime je to višemjesečnog tajnog prisluškivanja i praćenja na osnovu kojeg je detaljno rekonstruirano kako je načelnik aerodromske policije Željko Bradić zlorabio svoju poziciju, te kako je gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš iskoristio svoje poznanstvo s njim, kao i politički utjecaj što ga je imao. Iskoristio je to za doista bizarnu stvar – besplatno parkiranje na službenom policijskom parkiralištu u zračnoj luci Franjo Tuđman.

No iako je riječ o naizgled beznačajnom krimenu, USKOK načelnika Bradića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti jer je pogodovao gradonačelniku Lešu i angažirao svoje policajce da mu parkiraju automobil. Osim što je svoju funkciju zlorabio zbog gradonačelnka, Bradić je osumnjičenom šaneru, kako tvrdi USKOK, omogućio da šverca raznu robu iz Turske.

Razgovori gradonačelnika i policijskog šefa

Do ključnih dokaza u ovom slučaju istražitelji su došli tajno nadzirući policijskog šefa i gradonačelnika. Tako je gradonačelnik Leš snimljen u kontaktima s Bradićem tijekom kolovoza i listopada prošle godine. Prema informacijama do kojih je došao Telegram Leš je 20. kolovoza javio Bradiću da putuje u inozemstvo. Radilo se o putovanju u Norvešku koje je trebalo trajati od 22. do 28. kolovoza. Kako ne bi platio parkiranje u zračnoj luci tražio je od Bradića da mu omogući da ostavi vozilo na službenom policijskom parkiralištu. Zatim su se dogovorili da Bradić 22. kolovoza ujutro pošalje policajce do ulaza u zračnu luku kako bi preuzeli gradonačelnikovo vozilo.

I prije povratka u iz Norveške u Hrvatsku Leš je kontaktirao Bradića. Javio mu je kada točno njegov avion slijeće na ‘Tuđmana’. Nakon toga Bradić je, tvrdi USKOK, organizirao da policajci gradonačelniku dovezu automobil pred aerodromsku zgradu.

Policajci parkirali gradonačelnikov auto

Na novo putovanje Javor Bojan Leš planira krenuti već sredinom listopada prošle godine. Tada mu je, kako su utvrdili istražitelji, destinacija bio Istanbul. Tajnim nadzorom zabilježeno je da je 14. listopada nazvao Bradića i rekao mu da 15. listopada putuje u inozemstvo. U Turskoj ostaje do 22. listopada. Prije odlaska opet je tražio načelnika s Plesa da organizira da mu njegovi policajci parkiraju vozilo.

Iako je znao da preuzimanje i parkiranje vozila za putnike zračne luke Franjo Tuđman nije posao policije Bradić je ipak svojim policajcima naložio da 15. listopada u jutarnjim satima odu po automobil gradonačelnika Ivanić Grada. Na povratku iz Turske Leš se ponovno javlja šefu policije u zračnoj luci, a ovaj organizira da se gradonačelniku automobil doveze pred ulaz u zgradu.

Snimljen i kako pomaže šaneru

Da je Bradić još od travnja prošle godine bio pod tajnim mjerama govori i podatak da su istražitelji zabilježili da je svojim podređenima 23. travnja naložio da skeniraju putovnicu Dušana Veselinovića, šanera osumnjičenog u ovoj aferi, koji je tada doputovao iz Istanbula. Donio je sa sobom i robu koju nije prijavio, jer ga je Bradić izveo iz zgrade na sporedni izlaz. Zatim su se liftom za osoblje spustili do prizemlja. Evidentirano je i da ga je službenim policijskim vozilom odvezao s ‘Tuđmana’.

U svibnju i lipnju prošle godine Bradić je po Veselinovića, koji je, kako se sumnja, švercao robu iz Turske, poslao svoje policajce, dok ga je 13. kolovoza i 23. rujna, kako je zabilježio tajni nadzor, on osobno izveo iz aviona. Zatim ga je mimo granične kontrole odveo iz zračne luke. Neslužbeno doznajemo da je Veselinović sve to već i priznao nakon otvaranja istrage.

Policijski šef završio u Remetincu

Prema Telegramovim izvorima Željko Bradić i sam živi na području Ivanić Grada, te je zbog toga, izvjesno, u bliskim odnosima s gradonačelnikom Lešom. Nakon uhićenja odlučio je negirati krivnju, a odlukom suca istrage određen mu je istražni zatvor kako u nastavku postupka ne bi ponovio kazneno djelo ili utjecao na svjedoke.

Inače, što se gradonačelnika Leša tiče, ovo nije jedina muljaža u kojoj je do sada uhvaćen. Zbog neprijavljivanja imovine i primanja supruge već ga je kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Zatajio dohodak od najma

Još prije godinu i pol Povjerenstvo je utvrdilo da je Leš prekršio nekoliko članaka Zakona o suzbijanju sukoba interesa. Prema službenom dokumentu gradonačelnik nije pravilno prijavio primanja svoje supruge, jer je naveo cifru koja je bila značajno viša od onoga što je njegova supruga ostvarila. Kasnije je objašnjavao kako mu je supruga bila na bolovanju, a on prilikom popunjavanja imovinske kartice nije naveo pravilne podatke, već je automatski pomnožio supruginu mjesečnu plaću s 12 mjeseci.

Utvrđeno je da nije naveo ni vlastiti mjesečni prihod od 794,25 kuna od najma nekretnina.

Krivi podaci o nekretninama

Osim toga, umanjio je veličinu nekretnine koju posjeduje u Rogoznici i nije precizirao da mu je supruga ovdje suvlasnica. Naveo je, naime, da je suvlasnik te kuće s ‘trećim osobama’, dok je Povjerenstvo utvrdilo da su suvlasnici ‘po pola’ on i njegova supruga. Leš je to nakon upozorenja Povjerenstva i sam shvatio, te je naknadno taj podatak ispravio u svojoj imovinskoj kartici.

Gradonačelnik nije bio precizan ni kod navođenja kvadrature kuće u Ivanić Gradu u kojoj živi, da bi kasnije objašnjavao da je tijekom 2018. jednu kuću prodao, a drugu kupio za što je Povjerenstvu priložio i ugovore. Povjerenstvo je iz svega toga utvrdilo nesklad i kod prijave imovine u Ivanić Gradu.

Leš se pokušao opravdati teškim životnim razdobljem što ga je tada prolazio u obitelji, te je obećao kako se nepravilnosti više neće ponoviti.

Kazna za kršenje zakona

Na kraju je gradonačelnik Ivanić Grada ipak kažnjen novčanom kaznom od tri tisuće kuna zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo mu je omogućilo da tu kaznu plati u tri mjesečne rate od po tisuću kuna.

Gospodin Leš Ivanić grad vodi od 2013. godine. U tom gradu je, kaže, rođen te je tamo završio i osnovnu školu. Dalje se školovao u Zagrebu, a bio je i sudionik Domovinskog rata. Drugi mandat osvojio je već u prvom krugu izbora 2017., osvojivši 59,94 posto glasova. I treći mandat osvaja već u prvom krugu izbora 2021., s deset posto boljim rezultatom, 69,29 posto glasova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više