Tko je Kuščevićev savjetnik, bivši prodavač parfema čije su firme došle do zemljišta od 300 milijuna kuna

Portret Željka Holika, poduzetnika iz Nove Gradiške koji se našao u središtu afere s prenamjenama zemljišta

ZADNJA IZMJENA: srp 5, 2019

Krajem srpnja 2015. godine u maloj bračkoj općini Nerežišća dolazi do neobičnog prizora. U četvrtak 30. srpnja, u 19 sati i 30 minuta općinski vijećnici stupaju u prostorije na Trgu svetog Petra broj 5, a pridružit će im se načelnik Lovro Kuščević, njegov zamjenik i pročelnik upravnog odjela. Neobičnost prizora iskazuje se u posljednjem sudioniku sjednice, Željku Holiku, jedinom čovjeku u sobi koji nije dio općinskih struktura.

Holik je pozvan kao predstavnik tvrtke Medis Investments, u vlasništvu off-shore kompanija misterioznih ulagača; u tom trenutku direktor je još nekoliko tvrtki povezanih s istim ljudima, a te godine tvrtke pod njegovom palicom masovno će kupovati nekretnine i obogatiti svoje poslovne knjige s gotovo 200 milijuna kuna zemljišta, čime će njihov ukupni portfelj doći na gotovo 300 milijuna kuna.

Uz jedan nezgrapan problem: dio imovine Holikovih kompanija okrupnjen 2015. nalazi se na Braču, u općini Nerežišća, s oznakom poljoprivrednog zemljišta. Bez izmjena prostornog plana, izostat će pravo unovčavanje njihove vrijednosti.

Nekadašnji trgovac parfemima i kozmetikom iz Nove Gradiške

Na sjednici koja će njegovim tvrtkama osigurati milijune eura na bračkim pašnjacima, prema službenom zapisniku Holik nije izgovorio ni riječ. Nekadašnji trgovac parfemima i kozmetikom iz Nove Gradiške tako je mirno dočekao svoj najveći poslovni trijumf, izglasan glatko. “Nazočni vijećnici nisu imali potrebe uključivati se u raspravu”, stoji u zapisniku o promjenama prostornog plana općine, “te se pristupilo glasovanju. Odluka je donesena jednoglasno”.

Odluka je temelj za niz kasnijih spletki i afera, poput one načelnika Kuščevića, koji je prostorne izmjene iskoristio za pretvaranje štale u kuću. Kako je nekadašnji prodavač kozmetičkih i toaletnih proizvoda dospio na ključnu sjednicu bračke općine, sjednicu radi koje će Kuščević kao ministar završiti u bezbrojnim skandalima? Te, još važnije, kako je poduzetni Željko Holik došao u situaciju da upravlja s 300 milijuna kuna zemljišta u ime hobotnice off-shore kompanija?

U privatni biznis otisnuo se sa 27 godina, netom nakon rata

Željko Holik rodio se 9. lipnja 1969. godine, u Novoj Gradiški. Studirao je financije, projektni menadžment i marketing, a 2015. odlučio se usavršiti na poslovnoj školi Cotrugli. Nakon odrađenog studija MBA-a, Holik se posvetio doktoratu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

U privatni biznis otisnuo se s 27 godina, netom nakon Domovinskog rata. Osnovao je tvrtku Aalois d.o.o., kojoj je bio na čelu do 2005. godine, a bavila se veleprodajom. Poduzetni Holik 1999. godine pokreće i Nestor, obrt za kozmetičke i toaletne proizvode, a prema oskudnim informacijama o ranoj fazi njegove karijere, imao je parfumeriju u Požegi. Za nekoliko godina okušat će se i u poslovnom savjetovanju na području gastronomije, za što pokreće tvrtku Gaspo (Pokretna Gastronomija).

Možda razočaran poslovnim prilikama u privatnom sektoru, Holik uskoro stupa u javnu službu. U studenom 2007. postaje direktor strateškog planiranja u nekadašnjoj Vladinoj agenciji AIPU (Agencija za promicanje izvoza i ulaganja). Aktivan je na svim frontovima, a kao životni moto usvaja latinsku krilaticu Nulla tenaci invia est via, odnosno: za uporne nema neprohodnog puta. Za pretpostaviti je da u AIPU-u skuplja važne kontakte i ostvaruje dobra poznanstva.

Kako su počele najave najvećeg turističkog projekta u Hrvatskoj

Već idućeg godine Željko Holik naletjet će na znatno bolju priliku za proboj od državne agencije. Postaje voditelj projekata off-shore tvrtke Croatian Land Holdings, što je pozicija na kojoj ostaje narednih šest godina. Croatian Land Holdings trenutno se nalazi usred gigantskog skandala sa zemljištem na Braču, a u svim materijalima opisuje se kao vodeća nekretninska tvrtka za strana ulaganja u Hrvatskoj. Nejasno je tko ju je osnovao, a javni podaci kažu kako je do toga došlo u prosincu 2006. godine.

Tri godine godina nakon dolaska u CLH, Holik javnosti predstavlja plod svog rada. Te 2011. godine, mediji prvi put objavljuju informacije o gigantskom zahvatu, najvećem turističkom projektu u Hrvatskoj; Holik ga je naumio ostvariti iz pomoć agilnog načelnika Kuševića. Njihova vizija jest veliki onkološki centar na vrhu Vidove gore, uz korištenje podzemnog stroja vrijednog 108 milijuna eura, a sebe predstavlja kao šefa projekta i lokalnog zastupnika međunarodnih ulagača.

Kuščević se uskoro uključuje u javnu kampanju, pa zajednički nastupaju po lokalnim i nacionalnim medijima te najavljuju, ponekad suviše neoprezno, skoro otvaranje revolucionarnog centra s upravo čudotvornim metodama za liječenje raka. Osim spasa teško oboljelim pacijentima, projekt zvan Brač Medical City trebao je pružiti spas bračkoj ekonomiji. U jednom od intervjua Holik i Kuščević komuniciraju vrijednost projekta od 900 milijuna eura te otvaranja tisuću do dvije radnih mjesta.

Suradnja sa susretljivim Kuščevićem uskoro će se formalizirati

U tom medijskom blitzu dolazi do manjih nelogičnosti, pa će Holik prvo govoriti o švicarskim investitorima Verica Trust AG, iako je u tom trenutku švicarska tvrtka koju spominje već završila u stečajnom postupku. Ubrzo nakon toga novinarima govori da je ustvari riječ o ulagačima s Kariba, da bi se nakon toga uspostavilo kako se radi o kompleksnoj mreži malteških off-shore kompanija. No, stvari napreduju vrlo dobro, a na otoku Braču Holik figurira kao sposoban i ugodan čovjek.

Suradnja sa susretljivim načelnikom uskoro će se formalizirati. U kolovozu 2014. godine potpisuje se ugovor između Kuščevićeve općine i tvrtke Medis Investments, koja se sada javno ističe kao lokalni nositelj velikog međunarodnog projekta. U tom trenutku njen formalni vlasnik je istoimena tvrtka s Kariba, a kada općinski vijećnici pitaju Kuščevića za njihovu ozbiljnost, načelnik osobno garantira za njih, navodeći desetke sastanaka s važnim ljudima po Austriji i Švicarskoj.

Ugovorom se općina Nerežišća obvezuje riješiti svu potrebnu infrastrukturu za projekt, a u strateškom materijalu izrađenom s konzultantima, pojavit će se i točan iznos javnih sredstava potrebnih za realizaciju Brač Medical Cityja: 52 milijuna kuna, koje Kuščević planira osigurati iz raznih lokalnih, državnih i europskih izvora.

Suradnja s međunarodnim ulagačima koji žele ostati anonimni

Prisnost s Kuščevićem kod poduzetnog Holika očito je otvorila nove vidike i razvila nove vještine, te mu omogućila puno bolji uvid u funkcioniranje turističkih investicija na lokalnoj razini. Vrlo brzo međunarodne brošure njegov CLH opisivat će kao rijetko dobru kompaniju, a posebno se isticala njihova sposobnost pronalaska zemljišta po ekscentrično dobrim cijenama, porezno efikasne transakcije, kao i vrlo dobri lokalni kontakti.

Osim odnosa s Kuščevićem, osnažuje se i produbljuje suradnja s nepoznatim međunarodnim ulagačima koji preferiraju sačuvati svoju privatnost, pa umjesto da ističu sebe, operiraju iza kompleksne mreže off-shore kompanija.

Holik postaje direktor njihovih ključnih kompanija u Hrvatskoj, osnovanih za potrebe velikih nekretninskih operacija. Tijekom godina optuživat će ih za povlašteno kupovanje zemljišta u Splitu i na Hvaru, no kompanije u tišini konsolidiraju svoj portfelj. Korporativna struktura se ponavlja kroz nekoliko tvrtki: Holik je direktor, malteški off-shore CLH Malta Limited je vlasnik ili suvlasnik, a uglavnom se posluje iz iste adrese u Splitu.

Kuščević predlaže izmjene Prostornog plana Općinskom vijeću

Ista grupacija uskoro će preuzeti vlasništvo tvrtke Medis Investments, a time i projekt Brač Medical City. Za čiju realizaciju, kao i realizaciju drugih projekata na Braču, ima nekoliko ozbiljnih zapreka, poput nepovoljnog prostornog plana.

Još 2013. Kuščević je itekako svjestan ovog problema, pa Općinskom vijeću izlaže nužnost njegovih izmjena. Nakon dvije godine rada, koji je uključivao suglasnost državnih vlasti, Kuščevićeva općina konačno je spremna izglasati prijeko potrebne izmjene plana. Za ovu prigodu na sjednicu poziva Željka Holika, a zapisnik ne bilježi da je imao prigovora; u tom trenutku direktor je nekoliko kompanija koje će od izmjena ostvariti znatnu korist. Nulla tenaci invia est via.

U svjetsku javnost njegovo će ime biti lansirano u studenom 2017. godine, kada će se naći u svjetskom skandalu znanom kao Paradise Papers. Istraživački novinari njemačkih medija došli su do informacija o tajnim off-shore računima i tvrtkama, a među njima spominje se ime Kuščevićevog partnera i savjetnika. Vrsni ulagač aktivan je na Malti kao direktor tvrtke Moapa Ltd., osnovane krajem 2015. godine. Formalno u vlasništvu dvaju malteških kompanija, koje su u iznimno kompleksnim vlasničkim odnosima s desecima drugih off-shore tvrtki.

Tko je Holikov misteriozni nasljednik zvučnog imena?

Za lokalnog predstavnika Moapa Ltd. uzeo je čovjeka imena Wilhemus Adrianus Woestenburg. O gospodinu Woestenburgu na internetu nema previše informacija, ali na Malti je iznimno cijenjen i aktivan: prema informacijama Paradise Papersa, za više od 150 tvrtki obavlja usluge lokalnog zastupanja u toj poreznoj oazi. Hrvatska javnost, pak, poznat će ga kao Holikovog nasljednika na čelu splitskih kompanija i njihovih bračkih projekata.

Činjenicu da je operativno vođenje “najvećeg turističkog projekta u Hrvatskoj” preuzeo tajanstveni predstavnik stotinu i pedeset off-shore tvrtki, te da se zemljište danas nalazi u rukama nepoznatih investitora skrivenih iza hobotnice off-shore kompanija, brački načelnici nisu komentirali. U izjavi za Index, Kuščevićev nasljednik ustvrdio je da projekt ide dalje, zajedno s javnim sredstvima za njega.

Čak i za uporne, neke staze ostanu neprohodne

Zadovoljan postignutim, a možda i umoran nakon pojavljivanja u off-shore skandalu, 2018. godine Željko Holik donosi prilično neortodoksnu odluku: prijavljuje se za posao u Ministarstvu unutarnjih poslova, iz kojeg je odmah transferiran u ministarstvo starog partnera s Brača, Lovre Kuščevića. Postaje mu glavni savjetnik, a često se umjesto zauzetog ministra pojavljuje na važnim skupovima i sastancima.

Stare kompanije i dalje su aktivne, a jedna od njih, Croatian Land Holdings, na svojem webu ulagačima nudi poljoprivredno zemljište na Braču. U uputama za investitore pozivaju se na izmjene prostornog plana od 30. srpnja 2015. Također upozorava da je, u slučaju kupnje, nužno izgraditi i poljoprivredni objekt (“farming house”), po istom modelu po kojem je Kuščević svoju štalu pretvorio u kuću. Holikov projekt Brač Medical City zasad se nije počeo graditi – čak i za uporne, neke staze ostanu neprohodne.

Jelena Valentić
Glavna urednica
13 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program