Tko je Mehmed Tutmić, čovjek kojemu je sud BiH upravo odredio pritvor zbog suradnje s ISIS-om

Tutmić se 13 mjeseci borio za Islamsku državu u Iraku i Siriji

ZADNJA IZMJENA: stu. 15, 2016
Foto: screenshot

Sud Bosne i Hercegovine u utorak je odredio pritvor državljaninu te zemlje Mehmedu Tutmiću, koji je optužen za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima, a uhićen je prošlog tjedna nakon dužeg skrivanja.

Sud je uvažio prijedlog Tužiteljstva BiH koje je inzistiralo na određivanju pritvora zbog težine kaznenih djela za koja se tereti Tutmić, kao i zbog činjenice da je on gotovo godinu i pol bio u bijegu i nedostupan pravosuđu.

Kuća puna oružja

Sukladno sudskoj odluci, pritvor Tutmiću može trajati do dvije godine. Policija ga je uspjela locirati u okolici Zenice, a u trenutku uhićenja bio je naoružan strojnicom.

Pretresom njegove kuće još prije nego što je uhićen, pronađeno je 2 kilograma plastičnog eksploziva, štapini, automatska puška, 1000 metaka i jedan ručni raketni bacač. Tijekom vremena svoga bijega, Tutmić se skrivao na području Zenice i Maglaja, te u šumama u blizini sela Orahovica.

Ratovao u Siriji

Tutmić ima 58 godina i iz malog je mjesta Nemile kod Zenice. Prošle je godine, zajedno s još jedanaest osoba, optužen zbog pridruživanja ISIS-u. Utvrđeno je kako su pripadnici te skupine tijekom 2013. i 2014. boravili na području Sirije i Iraka gdje su se borili u redovima ISIS-a punih 13 mjeseci. Tijekom tog perioda, dok se borio na strani militanata ISIS-a, Tutmić je bio teško ranjen, nakon čega se vratio u BiH.

Već je bio uhićen

Tutmić se tada odbio odazvati na sudske pozive za izjašnjavanje o krivnji po optužnici da se borio na strani terorista. U BiH je uhićen u akciji Damask 2014. godine, a pobjegao je kada su mu određene mjere zabrane.

JPrije odlaska u Siriju, Mehmed Tutmić je, prema obavještajnim zabilješkama, posjećivao područje Gornje Maoče, gdje se javno izjašnjavao kako ne priznaje zakone BiH, te je okarakteriziran kao agresivan. Iako su svjedoci navodno izjavljivali da je Tutmić poručivao kako se neće predati živ, u trenutku svog nedavnog uhićenja nije pružao nikakav otpor.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3043 članka Više o autoru