Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tko je monstrum koji je pobio ljude na povorci u SAD-u? Izlaze jezivi crteži koje je objavljivao prije pucnjave

Stručnjak navodi da za sada nema naznaka da je napad bio politički ili ideološki motiviran

FOTO: Screenshot Twitter

Robert E. Crimo, 22-godišnjak osumnjičen za napad na povorku povodom Dana neovisnosti u Highland Parku, uhićen je nekoliko sati nakon što je naoružan puškom otvorio paljbu na paradu u predgrađu Chicaga usmrtivši šest osoba i ranivši njih više od 36. Policija je izvijestila da za sada nisu utvrdili motiv napada, ali nakon što su identificirali Crimoa kao osumnjičenog za napad počeli su izlaziti detalji.

Crimo je navodno dijelio nasilne slike na društvenim mrežama prije pucnjave, ali kako navodi Washington Post, za sada nema naznaka da je napad bio ideološki motiviran. U posljednjih godinu dana objavljivao je više snimki na YouTubeu, na profilu s imenom Awake the Rapper, pod kojim je objavljivao i pjesme na Spotifyu od 2017. Njegovi videozapisi i pjesme koje je objavljivao često su sadržavali zlokobne tekstove i animirane scene oružanog nasilja s čovjekom čije fizičke karakteristike i tetovaže odgovaraju osumnjičenom.

Jedna snimka pokazuje nacrtanu osobu koja puškom ubija druge, a zatim ta ista osoba leži u lokvi krvi, dok na drugom videu Crimo nosi pancirku i kacigu u školi te baca metke na pod. Isječke iz tih snimki objavila je novinarka za USA Today Monique O. Madan. Crimo je na YouTubeu objavio više videa koji su naizgled snimljeni u školskom razredu. Nakon što je Crimo identificiran društvene mreže su počele uklanjati njegove profile i objave.

‘Moji postupci bit će hrabri’

Steven Monacelli, američki novinar koji istražuje ekstremizam, također je istaknuo snimke koje je Crimo objavljivao citirajući dio iz jedne od njih. “Poput mjesečara koji ne može stati i razmisliti, moji će postupci biti hrabri. A moja je misao nepotrebna. Znam što moram učiniti”, navodno je poručio osumnjičeni napadač.

Snimke su mjesecima bile objavljene na YouTubeu, a Monacelli navodi da ne izgleda da se u njima naglašava određena ideologija. Simbol koji se pojavljuje na snimkama je nešto što je Crimo koristio dok je objavljivao glazbu, ali za sada nema naznaka da predstavlja nešto drugo, kaže Monacelli.

Nema naznaka o ideologiji

Iscurile su i snimke da je Crimo sudjelovao na skupu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, no Washington Post navodi da prema Crimovim objavama na društvenim mrežama nije jasno je li podržavatelj Trumpa ili bilo koje druge političke stranke.

“Crimo je bio dio rubne internetske kulture, ali ništa što je do sada otkriveno sugerira da je napad bio politički ili ideološki motiviran”, rekao je WP-u Emerson T. Booking, viši suradnik u Laboratoriju za digitalno forenzičko istraživanje Atlantskog vijeća, koji istražuje kako se informacije šire online.

Navodi kako su slični napadači objavljivali manifesta u kojima ističu rasističke stavove. “Najbliže manifestu je 28-strana knjiga koju je samostalno objavio na Amazonu u veljači 2021. Ta knjiga je ili šifrirana ili, što je vjerojatnije, potpuna besmislica”, kazao je Brooking.

Stric tvrdi: ‘Nije bilo znakova’

Crimo živi u istoj zgradi u predgrađu Chicaga kao i njegov otac i stric, ali imao je vlastiti stan koji se nalazio iza očeve kuće, ustvrdio je stric osumnjičenog Paul Crimo za lokalnu televizijsku postaju Fox 32. “Nisam vidio znakove problema. Da jesam onda bih nešto rekao”, konstatirao je.

Paul Crimo tvrdi da nije često komunicirao s nećakom, uglavnom kad su se pozdravljali ili kad mu je Robert Crimo pomagao oko kuće. “Bio je jako tih, sve drži za sebe. Ne izražava se, samo sjedi za računalom. Nismo imali međusobnu interakciju”, ispričao je stric dodavši da mu je nećak bio nezaposlen te da nije išao na sveučilište.

Kazao je i kako ne zna otkud bi Robert Crimo nabavio oružje. “Duboko mi je žao za sve koji su izgubili živote i koji su ozlijeđeni. Srce mi je slomljeno”, rekao je.