Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tko je mogući Horvatov nasljednik? U Sabor je ušao sa 162 glasa, živi u najvećem stanu od svih dužnosnika

Prema neslužbenim informacijama šef HNS-a Stjepan Čuraj preuzet će Ministarstvo graditeljstva

FOTO: Patrik Macek /Pixsell

Nasljednik uhićenog Darka Horvata u Ministarstvu graditeljstva najvjerojatnije će biti Stjepan Čuraj, šef HNS-a – nekad utjecajne političke stranke koja je na posljednjim parlamentarnim izborima osvojila tek jedan mandat i prema posljednjem Cro Demoskopu RTL-a nisu se našli među strankama s više od 1 posto podrške.

Da će Čuraj biti novi ministar graditeljstva, izvori iz Vlade i HDZ-a potvrdili su za više medija, a navodno će danas biti predstavljen koalicijskim partnerima u Banskim dvorima te će se ubrzo nakon toga o njemu izjasniti u Saboru.

Tko je Stjepan Čuraj?

Čuraj, 42-godišnjak iz Osijeka, pravnik je i ekonomist, a trenutno je državni tajnik u Ministarstvu financija. Predsjednikom HNS-a postao je u prosincu 2020. Tada je zamijenio Predraga Štromara, koji je od 2017. do 2020. u Vladi Andreja Plenkovića bio upravo ministar graditeljstva. Bio je jedini kandidat na unutarstranačkim izborima, a nakon preuzimanja dužnosti kazao je kako HNS vidi kao stranku koja je “dosljedna svojim vrijednostima, i koja će se još jače nastojati povezati sa svojim narodnjačkim korijenima i općeprihvaćenim liberalnim svjetonazorima”.

Ogradio se od “pojedinaca koji su ulazili u stranku zbog osobnog probitka” i kazao kako “oni više nisu dobrodošli”. “Želim politiku vjere i žrtve! Ljude koji su spremni žrtvovati svoje slobodno vrijeme za svoja uvjerenja. Naša prva predsjednica Savka Dabčević Kučar je jako dobro to znala reći odnosno postaviti. Prvo država, onda sredina iz koje dolaziš, zatim stranka i tek onda osobni motivi”, rekao je tada Čuraj, kojeg je u HNS upisao nekadašnji čelnik stranke Ivan Vrdoljak.

Na parlamentarnim izborima 2020. Čuraj je osvojio tek 162 preferencijalna glasa. Oženjen je, a prema imovinskoj kartici vozi Škodu Superb iz 2009., dok mu supruga vozi Mercedes B klase iz 2014. Kao državni tajnik ima plaću od 16.400 kuna, a vlasnik je stana u Osijeku od 120 kvadrata vrijednog nešto više od milijun kuna, koji su on i supruga kupili plaćom i kreditom. Vlasnik je i dvije garaže od 11,38 kvadrata, a suvlasnik je i trećine stana u Osijeku od 55 kvadrata.

Država mu plaća stan u Zagrebu

O Čuraju se pisalo početkom ovog mjeseca kada je Jutarnji list objavio da živi u najvećem i najskupljem stanu od 10 državnih dužnosnika kojima minsitarstva plaćaju najam privatnih stanova. U listopadu 2020. Čuraj je unajmio četverosobni stan od 112,55 kvadrata na Črnomercu s mjesečnim najmom od 9103 kune, jer Državne nekretnine nisu imali državni stan koji je odgovarao njegovim potrebama. Od toga mu Ministarstvo financija plaća najam 90 kvadrata (6753,40 kuna), koliko ima pravo prema Uredbi, a ostatak od 2350 kuna, plaća sam.

“Kada sam došao na dužnost, prva dva mjeseca sam putovao iz Osijeka u Zagreb, ali nisam imao pravo na službeni auto i putne troškove, vidio da mi je to neisplativo i odlučili smo da ćemo se preseliti u Zagreb cijela obitelj, supruga i dvoje djece. Tražio sam četverosobni stan jer imam muško i žensko dijete, no Državne nekretnine nisu imale takav stan, pa smo tražili privatni najam”, rekao je tada Čuraj.

Ustvrdio je da je cijena određena sukladno tržišnim uvjetima. “Ja bih volio da ne plaćam ni ovih 2000 kuna, ali nije bilo druge opcije. Dogodilo se da nema državnih stanova. Mi kao društvo moramo reći što je prihvatljivo i normalno. Ljudima se okrene želudac kad vide da su neki dobili stan. Sad, treba vidjeti treba li svima ukinuti sve”, kazao je Čuraj nedavno u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više