Politika & Kriminal

Tko je senzacionalni gradonačelnik Zadra, čovjek koji se još nije oglasio oko napada u svom gradu

Iza njega su bizarna reakcija na djecu koju je tata bacio s balkona, gubitaški koncert Rite Ore i najveća gradonačelnička plaća u RH

Zadar i njegova okolica u posljednje se vrijeme u medijima sve češće spominju zbog mučnih zločina. Nakon što je otkriveno kako je u mjestu nedaleko od centra grada skupina mlađih muškaraca godinu dana silovala 15-godišnju djevojčicu, ovoga vikenda u zadarskom noćnom klubu pretučena su dva crna homoseksualca. Ako odemo još malo unatrag, tu su uznemirujuće priče poput one o brutalnom premlaćivanju 18-godišnje djevojke u jednom zadarskom kafiću, zbog čega je u zatvoru završio Darko Kovačević zvani Daruvarac, ili one o žigosanju učenice slovom U u jednoj zadarskoj školi.

O problemu nasilja i netolerancije u svojem gradu posljednjih su dana progovorili mnogi Zadrani, od sveučilišnog profesora i saborskog zastupnika Marka Vučetića do aktivista Jure Zubčića, poznatog po tome što grafite „ubi Srbina” prepravlja u „ljubi Srbina”. No, u cijeloj priči upadljiv je izostanak reakcije prvog čovjeka Zadra, gradonačelnika Branka Dukića. Dok se na slučaj grupnog silovanja u okolici svog grada tek kratko osvrnuo preko Facebooka, o slučaju napadu na dvojicu crnih homoseksualaca dosad javno nije kazao ni riječi.

Smijao se govoreći o strašnom zločinu

Možda je, doduše, gradonačelnik zaključio da je pametnije ne govoriti ništa, poučen reakcijama javnosti kad je u veljači komentirao tragediju nedaleko od grada koji vodi. Naime, kada su ga novinari Antene Zadar zamolili da se osvrne na slučaj manijaka koji je na Pagu četvero svoje djece pobacao s balkona, Dukić se smijao. Ovo je točan transkript njegovog odgovora, kojeg se može poslušati ovdje:

“Što ću, nema se tu što reći, he he evo. Sve što kažem bilo bi bez veze he he. Što da ja kažem o tom čovjeku koji ha ha djecu baca kroz prozor. Nemam, nemam što reći”. Zadarski gradonačelnik kasnije je objašnjavao da je tako reagirao uslijed šoka zbog groznog zločina, ali mučan dojam zbog neprimjerene reakcije nije uspio izbrisati.

Ima najveću gradonačelničku plaću u RH

Prema biografiji dostupnoj na stranicama Grada Zadra, Dukić je 53-godišnji ginekolog i bivši branitelj koji se politički aktivirao 2006. godine, kada je ušao u HDZ. Stranačkom hijerarhijom penjao se kroz dva mandata gradskog vijećnika, a kandidat za gradonačelnika postao je kada se HDZ odlučio potiho riješiti aferama opterećenog Božidara Kalmete. Pokazalo se da je Dukić bio dobar izbor, budući da je na izborima za gradonačelnika 2017. pobijedio već u prvom krugu s 51,2 posto glasova. U međuvremenu se u medijima pojavila lista gradonačelničkih plaća, prema kojoj je Dukić najbolje plaćeni gradonačelnik u Hrvatskoj, s mjesečnom plaćom od 21.816 kuna.

O svojoj plaći Dukić je spremno razgovarao s novinarima Zadarskog.hr, kojima je rekao da možda i ima najviši neto prihod, ali da njegova bruto plaća od 28,217 kuna sigurno nije najveća u Hrvatskoj. „Moj faktor porezne olakšice je visok i ostvarujem ga na temelju svojih četvero djece – dvoje studenata i dvoje učenika, moje nezaposlene supruge i 20 postotne invalidnosti kao hrvatski branitelj. Bez tih olakšica i dodatka na radni staž, mjesečna neto plaća iznosila bi oko 15.700 kuna. Inače, koeficijent plaće gradonačelnika Grada Zadra nije se mijenjao zadnjih desetak godina”, kazao je tada gradonačelnik.

Oduševljen gubitaškim koncertom Rite Ore

Osim zbog visine plaće, gradonačelnik je u medije dospijevao i zbog svađa s oporbom te propusta da osudi navijačke ekscese u Zadru. Kada mu je na Gradskom vijeću SDP-ova Irena Dragić predbacila status invalida Domovinskog rata i invalidninu koju prima povrh svoje visoke plaće, Dukić joj je grubo odgovorio da sjedne, “zapali jedan mali joint i duboko diše”. Nije se proslavio ni kada je odlučio ignorirati mural udruge Tornado koji prikazuje nešto što izgleda kao nacistički vojnik koji na kacigi ima hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Posljednji zapaženi nastup u medijima Dukić je imao kada je pokušao obraniti organizaciju koncerta pjevačice Rite Ore u Zadru. Gradonačelnik je pritom odlučio ignorirati brojke koje mu nisu išle u prilog, pa je umjesto da govori o novcu, naglašavao kako je riječ o vrhunskom događaju neobično važnom za to da se Zadar brendira kao prepoznatljiva turistička destinacija. A brojke su izgledale prilično ružno: kako je objavio zadarski.hr, na organizaciju koncerta Grad Zadar potrošio je oko 2,7 milijuna kuna. Zaradili su 1,975,890 kuna, što znači da je nastup slavne pjevačice donio Gradu gubitak od 724,110 kuna, ili gotovo 100 tisuća eura.

Dukić nije dopustio da ga matematika obeshrabri. Kritičare koncertna optužio je za zloću, stvaranje negativne atmosfere i politikantstvo, te otvoreno rekao da će minus podmiriti iz gradskog proračuna. Na kraju se još i pohvalio brzim objavljivanjem izvještaja o toj financijskoj katastrofi. “Koncert Rite Ore u Zadru bio je vrhunski događaj, a nikad brže i transparentnije nije javnosti predočeno izvješće o troškovima organizacije kao ovoga puta”, rekao je gradonačelnik, te istaknuo da bi i drugi hrvatski gradovi željeli imati takav događaj. Index je zabilježio da je koncert inicirao direktor Turističke zajednice Zadar Mario Paleka, inače HDZ-ovac blizak Dukiću.

Nastavite čitati