Politika & Kriminal

Tko je sestra Josipe Rimac? Na dan pada Oreškovićeve vlade dali su joj da vodi Veleučilište, a profesore smijenili

USKOK je proširio istragu protiv Rimac i još četiri osobe zbog, između ostalog, zapošljavanja sestre u HEP-u

FOTO: PIXSELL

Doznali smo nove pojedinosti o ljudima koji su se danas našli pod istragom proširenom protiv bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac. USKOK je uz nju sada osumnjičio još četiri osobe. Među njima su član uprave HEP-a Saša Dujmić, članica Državne ispitne komisije Ministarstva uprave Nada Budimir, glavni urednik portala Nacionalno.hr, dugogodišnji novinar i fotoreporter Dražen Prša.

U kontaktima sa svima njima, kako sumnjaju istražitelji, Josipa Rimac iskoristila je svoj položaj državne tajnice, saborske zastupnice i bivše gradonačelnice Knina. Zbog toga je prijavljena za nove poteze koji prema stavu USKOK-a, predstavljaju trgovinu utjecajem.

Kako se posao našao baš za sestru Josipe Rimac?

Tako je Dujmića, tvrdi USKOK, uvjerila da joj zaposli sestru Biserku Vujić u Elektri u Šibeniku. U tom trenutku, kako stoji u rješenju o proširenju istrage, u šibenskoj Elektri nije bilo otvorenih radnih mjesta. Ipak, Josipa Rimac navodno je uvjerila Dujmića da njezinoj sestri Biserki Vujić osigura ugovor na neodređeno.

Dujmić je osobno, navodi USKOK, dao suglasnost za zapošljavanje sestre tadašnje HDZ-ove državne tajnice.

Sestra Josipe Rimac baš ima sreće s poslovima

I ranije se pisalo o zapošljavanjima gospođe Biserke Vujić. Prije četiri godine, 16. lipnja 2016., odnosno točno na dan pada Vlade Tihomira Oreškovića, tadašnji ministar obrazovanja koji je već bio u ostavci, Predrag Šustar, dao je gospođi Vujić poziciju u Upravnom vijeću Veleučilišta Marko Marulić u Kninu. Iz Upravnog vijeća, kako je tada pisao Jutarnji list, smijenjena su trojica sveučilišnih profesora – Borivoj Modlic, Darko Motik i Boris Trogrlić.

Umjesto njih, Šustarovom odlukom, postavljeni su sestra kninske gradonačelnice, koja je u to vrijeme bila voditeljica lokalne poslovnice Narodnih novina, Ivan Uzun, teolog i ravnatelj Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Knin, te Miroslav Zorić, direktor kninskog komunalnog poduzeća Čistoća i zelenilo. Kako su odabrani baš njih troje, nikada službeno nije objašnjeno. S Veleučilišta odluku ministra nisu željeli komentirati.

Sestre su dobile i stanove u istoj kući u Kninu

Ime Biserke Vujić spominje se i u aferi Josipe Rimac s dodjelom kuće u Kninu. U pitanju je manja zgrada s četiri stana od kojih je jedan država dodijelila suprugu gospođe Vujić, dok je ostale dobio Danijel Rimac, suprug Josipe Rimac. Zbog dodjele tih stanova Rimčevima nepravomoćno je osuđena Anna Marija Radić, bivša ravnateljica u Ministarstvu regionalnog razvoja. I Josipa Rimac bila je pod istragom zbog ovog slučaja, no na kraju nije procesuirana. Nije utvrđeno ni da je bila u sukobu interesa.

Svoju sestru Biserku Josipa Rimac naslijedila je na čelu kninskog Crvenog križa, a kada je ona postala gradonačelnica na tu funkciju došla je i treća sestra Anđelka Balić.

Kako je portal odustao od pisanja o J. Rimac?

Kada je Dražen Prša, glavni urednik portala Nacionalno.hr, doznao za zapošljavanje Biserke Vujić u Elektri Šibenik poslao je upit HEP-u tražeći pojašnjenje. No, prema podacima kojima USKOK trenutno raspolaže, Dujmić je o upitu odmah obavijestio Josipu Rimac. Ona se pak, tvrde istražitelji povezala s Pršom tražila da ne objavi tekst o njezinoj sestri. Za uzvrat mu je, stoji u rješenju o proširenju istrage, ponudila zaposliti sina u HZZ-u u Otočcu.

Navodno je baš zbog toga u više navrata zvala ravnatelja HZZ-a. Danas su iz HZZ-a na upit Telegrama odbili komentirati ovaj slučaj. Samo su napomenuli kako u njihovoj ispostavi u Otočcu od svibnja 2003. nije bilo novih zapošljavanja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu