Tko je stroga sutkinja koja je poslala braću Mamić u Remetinec (a prije njih i Bandića te Ježića i Zagorca)

Erna Dražančić, istražna sutkinja u Zagrebu, oslobodila je pokojnog Klicu

ZADNJA IZMJENA: srp 7, 2015
Foto: PIXSELL

Istražna sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Erna Dražančić, koja je poslala u istražni zatvor Zdravka i Zorana Mamića, javnosti je poznata po nekoliko značajnih slučajeva. Još 2007. došla je u fokus javnosti kada je naložila raspisivanje tjeralice i pritvaranje Vladimira Zagorca nakon što se ovaj nije pojavio na saslušanju pred Županijskim sudom u Zagrebu. Najpoznatija je po kritiziranoj oslobađajućoj presudi nedavno likvidiranom šefu podzemlja Vinku Žuljeviću Klici.

Slučaj Bandić

Erna Dražančić je sutkinja koja je nakon što je pritvoren zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istragu učinila pravomoćnom. Odbila je žalbe Bandićevih branitelja Krešimira Krsnika i Marijana Hanžekovića koji su tvrdili da Bandić ne može biti terećen da je Vidu Demarin potaknuo na davanje lažnog iskaza jer ona nije osumnjičena za davanje mita. Sutkinja istrage to je odbila pod obrazloženjem da kazneni progon počinitelja nije neophodan za kazneni progon poticatelja.

Slučajevi ubojstva Ive Pukanića i Karlovačka banka

Sutkinja Erna Dražančić vodila je istragu i u slučaju ubojstva suvlasnika i novinara tjednika Nacional Ive Pukanića te njegova suradnika Nike Franjića. Dražančić je u beogradskom Centralnom zatvoru u rujnu 2009. ispitivala Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, koji je tada bio pritvoren zbog sumnje da je naručitelj Pukanićevog ubojstva.

Dražančić je poznata i iz slučaja Karlovačka banka, u kojem se optuženike teretilo da su organizirali kriminalnu skupinu ne bi li novcem Karlovačke banke financirali poslovanje tvrtki koje su prethodno osnovali ili preuzimali.

Filip Raunić
Novinar
1266 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program