Politika & Kriminal

Tko je sutkinja koja se ne slaže s presudom Mladiću? Rat u BiH je nazivala građanskim, osporava genocid u Srebrenici

Sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije imala je "izdvojeno mišljenje" po svim točkama

Ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, Ratku Mladiću, Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu u 15 je sati objavilo pravomoćnu presudu doživotnog zatvora zbog zločina u Bosni i Hercegovini. Time mu je potvrđena prvostupanjska presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) iz studenog 2017.

Prilikom čitanja odluke Žalbenog vijeća, sutkinja iz Zambije Prisca Matimba Nyambe, inače predsjednica petočlanog sudskog vijeća, imala je suprotno mišljenje od ostalih sudaca pri ocjeni svih navoda iz osuđenikove žalbe. Po svakoj od točaka sutkinja je govorila kako je Žalbeno vijeće odbilo Mladićevu žalbu, “uz izdvojeno mišljenje sutkinje Nyambe”.

Jedino se ona nije slagala sa zaključcima Vijeća

Zatim, dok je izricala presudu Mladiću, Nyambe je kazala je kako je “većina sudaca” u cijelosti prihvatila zaključke i presudu prvostupanjskog vijeća iz 2017. godine te odbacila navode iz žalbi koje su na prvostupanjsku presudu bili podnijeli Mladić i tužiteljstvo MICT-a.

Mladić je, inače, u žalbi pokušao osporiti svoju odgovornost za sve zločine, pa tako i za genocid u Srebrenici i za opsadu Sarajeva tvrdeći kao nije bio sudionikom zajedničkih zločinačkih planova. Uz nju u Žalbenom vijeću bili su sutkinja Aminatta Lois Runeni N’gums iz Zimbabvea, sudac Seymour Panton s Jamajke, sutkinja Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande i sudac Mustapha El Baaj iz Maroka.

Osporavala razmjere zločina u Srebrenici

Kako je jučer podsjetio Klix.ba sutkinja Nyambe bila je članica Sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Tolimira za genocid u Srebrenici. Međutim, ona je izdvojila mišljenje na 38 stranica, gdje je rat u BiH nazvala “građanskim”, osporavala razmjere zločina u Srebrenici, kao i stupanj krivnje čelništva Republike Srpske te je Tolimira smatrala – nevinim.

“Suprotno stavovima većine članova Vijeća, ne slažem se sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana… (…) ne mogu zaključiti da je bilo kakvo ‘prisilno premještanje’ doprinijelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu zaključiti, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa, da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namjerom”, napisala je sutkinja Nyambe u izdvojenom mišljenju, podsjeća portal Klix.ba.

Mladić je 2017. osuđen za četiri Udružena zločinačka poduhvata (UZP), sveouhvatni UZP, za Sarajevo, Srebrenicu i uzimanje talaca, a danas je ta presuda pravomoćno potvrđena. Za dovršetak suđenja trebalo je punih 530 dana, 592 svjedočenja te iznošenje gotovo 10 tisuća dokaznih predmeta. Niti jednog trenutka tijekom suđenja Mladić nije pokazao kajanje zbog počinjenih zločina a suce je opetovano vrijeđao i optuživao za pristranost.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu