Tko je Tena Mišetić, premijerova suradnica koja se spominje u aferi Rimac

Za Tenu Mišetić u javnosti se govorilo kao o osobi od velikog Plenkovićevog povjerenja

ZADNJA IZMJENA: lip 3, 2020
Foto: PIXSELL

Mediji su se danas raspisali o Teni Mišetić, zamjenici predstojnika Ureda premijera Andreja Plenkovića, čije se ime usputno spominje u aferi vjetroelektrane. Mišetić, jednu od najbližih i najvažnijih premijerovih suradnica, USKOK će pozvati da iznese iskaz u istrazi afere, iako iz Ureda premijera poručuju kako to još nitko nije učinio. Nju je, kako sumnja USKOK, kontaktirala Ružica Njavro, šefica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede, a u tajno snimljenim razgovorima spominjala ju je i Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave koja je, prema tvrdnjama istražitelja, organizirala korupcijsku hobotnicu.

No tko je uopće Tena Mišetić? Premijerova bliska suradnica završila je Zagrebačku školu ekonomije i menadžmenta i stručni je specijalist poslovne ekonomije. Kada je 27. listopada 2016. stupila na dužnost na kojoj se trenutno nalazi, sa Zagrebačke škole su joj čestitali, ističući kako se radi o marljivoj i odličnoj studentici koja je svake godine nagrađivana Dekanovom listom kao izvrsna studentica.

‘Osoba koja drma strankom i vladom’

Mišetić je na mjesto zamjenice predstojnika Ureda predsjednika Vlade došla s mjesta asistentice u Europskom parlamentu. I ondje je pomagala Andreju Plenkoviću koji ju je, nakon što je izabran za premijera, povukao za sobom natrag u Hrvatsku. Mišetić je i članica HDZ-a, a da je Plenkoviću doista osoba od povjerenja pokazuje i činjenica da ju je dvije godine nakon imenovanja u Uredu predsjednika Vlade postavio i za predstojnicu svog ureda u stranci.

U samom HDZ-u su je nakon izbora uspoređivali s Biancom Matković, koja je nekad ranije bila desna ruka Ive Sanadera i Anom Kosec na koju se oslanjao Tomislav Karamarko. “Sve tri su istog profila i gotovo identična karaktera. Nisu baš omiljene izvan uskoga kruga, ali su sve drmale ili drmaju strankom ili Vladom”, kazao je lani jedan od HDZ-ovaca za 24 sata. Svojedobno ju je u jednom od svojih osvrta na Plenkovića, usred rata za Agrokor, spominjao i Ivica Todorić. Opisao ju je kao “strah i trepet hrvatske vlade” i osobu koja “traži maksimalnu poslušnost”.

Dijete poznatih roditelja

Pogled na njen privatni dio biografije otkriva da je Tena Mišetić dijete poznatih roditelja. Kći je bivšeg direktora Croatia Airlinesa Ivana Mišetića i Ariane Bazala-Mišetić, direktorice sektora Ureda predsjednika uprave Hrvatskog Telekoma. Ima 31 godinu, nije udana i nema djece.

Iako ne istupa u javnosti, Mišetić je nerijetko tema u desnim medijima koji u tekstovima izvlače i detalje iz njenog privatnog života. Recimo, često pišu o njenoj ljubavnoj vezi s hrvatskim košarkašem Bojanom Bogdanovićem. Par je bio zajedno od 2011. no nije poznato kada je ta ljubavna priča završila. Mediji su se posljednji put o Mišetić intenzivno raspisali kad je preuzela voditeljsku ulogu na Kongresu Europske pučke stranke koji je održan u zagrebačkoj Areni. Tada su ju prozivali “mladom Plenkovićevom nadi”.

Na meti Povjerenstva za sukob interesa

No, mediji su najintenzivnije o Mišetić pisali 2016., kada ju je saborski zastupnik Bojan Glavašević prijavio Povjerenstvu za sukob interesa. Glavašević je predstavku podnio nakon što je stupila na dužnost tvrdeći kako bi se zbog tadašnjih funkcija svojih roditelja mogla naći u sukobu interesa. Njezin otac Ivan Mišetić u to je vrijeme bio zamjenik predsjednika Odbora u THT-u, a Tenina majka direktorica sektora Ureda predsjednika uprave u istoj tvrtki. Glavašević je upozorio na Plenkovićev posjet Berlinu tijekom kojeg se spominjala i optička infrastruktura u Hrvatskoj. Mišetić je tada radila u vladinu timu koji je trebao donijeti odluku o poslu ugradnje optičke infrastrukture.

“Jedini partner koji može preuzeti uvođenje te infrastrukture u Hrvatskoj jest upravo Hrvatski telekom. Vjerujem da je osnovano sumnjati da bi se Tena Mišetić mogla naći u sukobu interesa zbog toga čime joj se roditelji bave. Ako je narušena sposobnost da objektivno odlučuje i obavlja dužnost, onda je to sukob interesa”, izjavio je tada Glavašević. Plenković je njegove optužbe nazvao neutemeljenima, a Povjerenstvo za sukob interesa kasnije je odbilo Glavaševićevu predstavku, ali i upozorilo Mišetić da pripazi kada se odlučuje o HT-u.

Što posjeduje Mišetić?

Što se tiče njezine imovinske kartice, Mišetić trenutno na svojoj funkciji zarađuje 13.066,99 kuna, dok u HDZ-u od rujna 2018., kako stoji u imovinskoj kartici, radi volonterski. U kartici se navodi i kako ima 20 posto poslovnog udjela u omiškoj tvrtki F.M. Facility Management d.o.o. , koji je stekla ulaganjem, ali i prenijela na drugu fizičku osobu. Nekretnina i pokretnina nema te ima tek štednju od 8000 eura.

Zdravka Grund
Telegram autor
1738 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program