Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tko je uhićeni Goran Puklin? Bivši šef Mladeži HDZ-a koji je tvrdio da je u torbi nosio mačku - ne Kovačevićeve milijune

Puklin je osumnjičen da je pomagao Kovačeviću skrivati novac izvučen iz Janafa

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL/BILTEN Sabora hrvatskih graditelja

Poduzetnik Goran Puklin jedan je od uhićenih u jutrošnjoj akciji USKOK-a i policije. Uz njega su privedeni i njegova supruga te bivša županijska državna odvjetnica Mirela Alerić Puklin, kao i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga.

Puklin je osumnjičen da je pomagao bivšem šefu Janafa Draganu Kovačeviću sakriti novac izvučen iz te naftne kompanije dok se Kovačeviću na teret stavlja da ga je na to potaknuo. Tereti ga da je u vlastitom stanu sakrio 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka koji u svari pripadaju Kovačeviću, a ukupno se radi o 4,5 milijuna kuna.

On je, pak, rekao da ta gotovina nije ilegalna zarada bivšeg šefa Janafa nego njegovo nasljedstvo i vlastita zarada.

Tvrdio da je u torbi nosio mačka

Puklin je snimljen kako odnosi i donosi torbe iz svog stana kroz stubište zgrade u kojoj živi, u garaži te ih stavlja u automobil svoje supruge. Istražitelji vjeruju da je u tim torbama bio Kovačevićev novac iznijet 16. rujna 2020. iz “Kluba” u Slovenskoj ulici 9. Među dokazima, kako proizlazi iz rješenja o proširenju istrage, nalaze se snimke nadzornih kamera iz zgrade u Adžijinoj ulici gdje živi obitelj Puklin, ali u kojoj stan ima i Kovačević.

Prateći Kovačevića policajci su 16. rujna 2020. snimili njegovog vozača kako odnosi tri torbe iz kluba u Slovenskoj 9, dolazi Fiatom do te iste zgrade, te unosi torbe u zajedničko spremište. Kamo ih je točno stavio u spremištu nije poznato budući da u njemu nema kamera, no vozač je snimljen dok je otključavao vrata spremišta i u njega ulazio. Nešto kasnije tog dana i Puklin se kretao tim dijelom zgrade, odnoseći dvije torbe iz stana. Snimljen je i kako te torbe stavlja u suprugin automobil, no njegov ulazak u spremište nije zabilježen.

Dok Puklin tvrdi da u spremištu nije ni bio već je u panici zbog policajaca koji su motrili zgradu pokušao sakriti vlastiti novac koji je držao u stanu, policija i USKOK sumnjaju da je vješto izbjegao kameru pred spremištem. Puklin je ustvrdio da u torbi s kojom je ušao u stan nije bio novac, nego mačak, kućni ljubimac obitelji Puklin, kojeg je vodio veterinaru.

Njegova supruga branila rad

Mirela Alerić Puklin, također je ustvrdila da pronađeni novac pripada njezinom suprugu i da ga je naslijedio, a zbog cijele afere je podnijela ostavku. Do tada je radila na slučaju Agrokor, a u ovoj najnovijoj akciji osumnjičena je za davanje povjerljivih informacija Piruški Canjugi.

Tada je ustvrdila kako je “cijelu karijeru svoj posao obavljala moralno, etično, ažurno i kolegijalno” i poručila da u tom slučaju ” svojim radnjama niti u jednom dijelu nije povrijedila dužnosti, obveze i odgovornosti postupanja zamjenika županijskog državnog odvjetnika”.

Isto tako je naglasila kako je njezin rad u slučaju Agrokor, zbog kojeg je danas uhićena, bio “iznimno predan i savjestan”, a da je otkaz zatražila zbog interesa svoje malodobne djece.

‘Samozatajan poduzetnik’

Nakon što je u javnost izbila afera Janaf Index je razgovarao s poznanikom Gorana Puklina. “On nije klasičan tip poduzetnika. Znam da je imao neke poslovne udjele, sada je u biznisu s plinskim instalacijama”, rekao je tada njegov poznanik na tvrdnju da nije bilo lako pronaći Puklinove poslovne tragove. “Više je onako, samozatajan”, istaknuo je za Index Puklinov poznanik.

Krajem 1990-ih godina Puklin se, kao student prava, uspinjao u hijerarhiji mladeži HDZ-a. Postao je poslovni tajnik Državne mladeži HDZ-a i predsjednik Mladeži zagrebačkog HDZ-a. “Temeljna odlika Mladeži je što nakon svih teškoća i nepravdi i dalje predvodi generaciju mladih ljudi koja sebe s pravom naziva pobjedničkom. Uvjeravam vas da će pobjednička i ostati”, rekao je tada Puklin, prenosi Nacional.

Index piše da je Puklin, kao član nečeg što se zove Glavni stan Mladeži HDZ-a, 1998. godine povratnicima u Ilok donirao deset štednjaka. Jedan njegov tadašnji stranački kolega je Indexu rekao da je Puklin kasnije “nestao iz stranačkih struktura” i da ga je vidio jednom ili dvaput.

2013. zatvorio obrt u roditeljskoj kući

Puklin je četiri godine (od 2002. do 2006.) bio predsjednik udruge Alga koje je osmišljavala i provodila sportske i kulturno-turističke projekte “od općehrvatskog interesa” kroz suradnju s tijelima državne uprave (resornim ministarstvima i tijelima lokalne samouprave RH), kao i kroz suradnju sa “svim mladeškim udrugama, ustanovama i organizacijama hrvatskog naroda u BiH”.

“Radim u korporativnim komunikacijama tvrtke Dalekovod koja je glavni sponzor Konferencije pa sudjelujem u ovom izlagateljskom dijelu programa”, rekao je Puklin 2011. godine u HEP-ovom vjesniku, kao sudionik Desete međunarodne konferencije o radu pod naponom. Kao predstavnik Dalekovoda predstavljao je tvrtku u Biltenu sabora hrvatskih graditelja održanom u Cavtatu u studenom 2008. godine.

Zatim je imao “obrt za poslovne djelatnosti Miral” u kući njegovih roditelja u zagrebačkom Botincu, kojeg je odjavio u kolovozu 2013. godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više