Tko je Zdravka Bušić, gospođa koju Plenković želi za potpredsjednicu HDZ-a

Svojevremeno je bila zamjenica Mire Kovača koji se na stranačkim izborima natječe protiv Plenkovića

ZADNJA IZMJENA: velj 7, 2020
Foto: PIXSELL

Kad je HDZ-ov Miro Kovač bio na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, za njegovu je zamjenicu imenovana Zdravka Bušić, HDZ-ova članica koja će se, kako je potvrđeno danas, kandidirati za mjesto potpredsjednice na skorašnjim stranačkim izborima. No, Bušić, koja je trenutno državna tajnica za političke poslove u MVEP-u, na tim izborima neće biti u “timu Kovač”.

Bivši šef diplomacije Kovač, kako je poznato, želi postati predsjednik HDZ-a i s te dužnosti maknuti aktualnog predsjednika Andreja Plenkovića. Kovačeva bivša suradnica iz vremena njegovog kratkog ministrovanja, međutim, na unutarstranačkim izborima kandidira se u, nazovimo je tako, Plenkovićevoj ekipi.

U HDZ se učlanila u Americi

Članovi HDZ-a birat će predsjednika, zamjenika i potpredsjednike po principu jedan član – jedan glas. Mada dvojica kandidata za predsjednika nemaju svoje liste koje bi članovi HDZ-a birali u paketu skupa s njima, u medijima se, sasvim je razumljivo, kandidati dijele na Kovačeve i Plenkovićeve. A gospođa Bušić danas je novinarima dala izjavu nakon prvog sastanka izbornog stožera Andreja Plenkovića.

“Ja predstavljam kontinuitet u HDZ-u, mirnoću, kolegijalnosti i inkluzivnost”, opisala se kandidatkinja za potpredsjednicu. Na pitanje je li prepoznatljiva među članovima stranke, ustvrdila je da smatra da jest jer je u HDZ-u od 1989. godine. “Mislim da sam prepoznatljiva među članovima jer sam u HDZ-u od 1989. godine. Učlanila sam se kada sam bila u Americi, u Hrvatsku sam došla 1990. i vodila sam ured predsjednika Tuđmana“, izjavila je, kako prenosi N1, Zdravka Bušić.

Politički izlet izvan HDZ-a

Doduše, to članstvo nije bilo sasvim u kontinuitetu. Zdravka Bušić bila je zastupnica u Hrvatskom saboru u dva mandata, od 1995. do 2003. godine. Na stranicama parlamenta vidljivo je da je 2000. godine bila izabrana na listi HDZ-a, ali da je onda prešla u redove Hrvatskog bloka, stranke koju je, nakon isključenja iz HDZ-a, osnovao Ivić Pašalić.

Desetak godina kasnije, u ožujku 2012. godine, Večernji list je pisao o povratku bivših članova HDZ-a, pa tako i Zdravke Bušić, u stranku. “To je oduvijek bila moja stranka. Ušla sam u nju još 1989. godine u Chicagu na poziv dr. Tuđmana”, izjavila je tada za Večernjak.

O bratu Zdravku Bušiću

Kada je Hrvatska postala članicom Europske unije, Bušić je bila među prvih 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Mandat joj je, međutim, kao i ostalima trajao kratko, samo godinu dana jer su 2014. godine održani novi, redoviti izbori za EU parlament.

Zdravka Bušić sestra je pokojnog Zvonka Bušića, koji je u SAD-u bio osuđen na doživotni zatvor zbog otmice aviona i postavljanja bombe u ormariću na stanici u New Yorku koja je, prilikom pokušaja detoniranja, ubila policajca. U današnjoj izjavi HDZ-ova kandidatkinja osvrnula se i na tu činjenicu:

“Uvijek se nađu oni koji povezuju stvari, kakve veze ima što sam ja sestra Zvonka Bušića, što je to krivo, što je tu loše. Ja sam član stranke i ponosna na to i ono što radim, čime mogu doprinijeti, nije me iznenadio poziv predsjednika stranke za kandidaturu. Treba težiti da ima više žena u politici”, kazala je danas, kako prenosi N1, Zdravka Bušić.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
472 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program