Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal To su vam hrvatski gradonačelnici: jedan bivši švercao je tartufe, skrivene pod kotačem auta

HSS-ov Zvonimir Dragun bivši je gradonačelnik Iloka. Skupe gljive pokušao je unijeti iz Srbije

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Većina medija objavila je vijest kojom se na svojim internetskim stranicama pohvalila Carinska uprava Ministarstva financija, da 8. studenoga 2019. na graničnom prijelazu Ilok ”prilikom ulaska u carinsko područje Unije, 58-godišnji hrvatski državljanin nije prijavio 20,95 kilograma bijelog tartufa koji se nalazio u prostoru rezervnog kotača osobnog vozila hrvatskih registarskih oznaka”.

Događaj se zbio na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije, u Principovcu, neusporedivo manje prometnom od onog u Tovarniku ili osobito Bajakovu, gdje autocesta povezuje dvije susjedne države.

Carinska uprava, kao ni policija, nisu objavili tko je u Hrvatsku iz Srbije pokušao ilegalno uvesti više do 20 kilograma bijelog tartufa, no saznali smo da je riječ o Zvonimiru Dragunu, bivšem HSS-ovom gradonačelniku Iloka, izabranom 2013. godine.

Cariniku je bilo sumnjivo kad je oklijevao s otvaranjem gepeka

Kako neslužbeno saznajemo carinik je Draguna zamolio da otvori prtljažnik, no ovaj je rekao kako ga boli noga i da mu je teško izaći iz automobila. Cariniku je to bilo sumnjivo pa je detaljnije pregledao automobil i u rezervnoj automobilskoj gumi pronašao gotovo 21 kilogram bijelih tartufa.

Dragun je na posljednjim parlamentarnim izborima u lipnju 2017. u Gradu Iloku nosio listu Hrvatske seljačke stranke i prošao je jako dobro. U utrci za gradonačelnika bio je treći i dobio je 26,59 posto, ali nedovoljno da uđe u drugi krug.

Manjkalo mu je tek 0,36 posto glasova da bude bolji od HDZ-ovog kandidata Mladena Papka, (koji je osvojio 26,95 posto glasova), no u drugom krugu izbore za gradonačelnika dobila je Marina Budimir, kandidatkinja grupe birača.

Gospodin Dragun ima nešto drugačiju verziju od carine

Dragun je u razgovoru za Telegram, priznao da je s tartufima uhvaćen na granici prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku. Međutim, nudi drugačiju priču od službene. Kaže kako se sve dogodilo na glup način. Njegovi partneri, tvrtka Maki Trade, čiji su osnivači Kristijan Krt i Mane Babić, prvi iz mjesta Sovišćina u Istri, drugi iz Opatije, uvezli su tartufe iz Bosne i Hercegovine i ostavili ih kod Draguna. Njihova tvrtka, naime, prijavljena je na Dragunovoj adresi u Iloku.

On je tartufe stavio u svoj automobil, otišao do vinograda (Dragun je jedan od poznatijih vinara u Iloku) da pregleda grožđe pred kasnu berbu, a kako je njegov vinograd tik uz državnu među sa Srbijom, prešao je granicu da se dogovori za berbu. Poznato je, naime, kako radna snaga iz susjedne države radi u berbi grožđa hvarskih vinara na tom pograničnom području.

Dragun kaže kako je zaboravio na tartufe i kad je ponovno ušao u Hrvatsku, carinik ga je zaustavio i pronašao skupocjene gljive. Veli da ih je u automobilsku gumu stavio zbog toga što je njihov miris prilično intenzivan.

Tartufi su kasnije prodani za 83.297 kuna

– Načinio sam glupost – kaže Dragun – i sada za to plaćam cijenu. I dodaje: S obzirom da su mi vinogradi tik uz granicu, taj prijelaz godišnje pređem 50 do 60 puta i mogao sam, da sam htio, prošvercati i tenk, a kamoli 20 kilograma tartufa.

Zvonimir Dragun zaposlen je u tvrtki Agro-klaster, čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, gdje radio kao stručni suradnik. Iako je na listi HSS-a izabran za gradskog vijećnika Iloka, kaže ga politika više ne zanima i kako ne odlazi na sjednice gradskog vijeća.

Kako je objavila carinska uprava Dragunu je zbog prekršaja o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 30.000 kuna. Bijele tartufe, priopćila je Carinska uprava, Područni carinski ured Osijek prodao je registriranom kupcu za iznos od 83.297,61 kuna.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više