Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

To su vam hrvatski gradonačelnici: jedan bivši švercao je tartufe, skrivene pod kotačem auta

HSS-ov Zvonimir Dragun bivši je gradonačelnik Iloka. Skupe gljive pokušao je unijeti iz Srbije

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Većina medija objavila je vijest kojom se na svojim internetskim stranicama pohvalila Carinska uprava Ministarstva financija, da 8. studenoga 2019. na graničnom prijelazu Ilok ”prilikom ulaska u carinsko područje Unije, 58-godišnji hrvatski državljanin nije prijavio 20,95 kilograma bijelog tartufa koji se nalazio u prostoru rezervnog kotača osobnog vozila hrvatskih registarskih oznaka”.

Događaj se zbio na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije, u Principovcu, neusporedivo manje prometnom od onog u Tovarniku ili osobito Bajakovu, gdje autocesta povezuje dvije susjedne države.

Carinska uprava, kao ni policija, nisu objavili tko je u Hrvatsku iz Srbije pokušao ilegalno uvesti više do 20 kilograma bijelog tartufa, no saznali smo da je riječ o Zvonimiru Dragunu, bivšem HSS-ovom gradonačelniku Iloka, izabranom 2013. godine.

Cariniku je bilo sumnjivo kad je oklijevao s otvaranjem gepeka

Kako neslužbeno saznajemo carinik je Draguna zamolio da otvori prtljažnik, no ovaj je rekao kako ga boli noga i da mu je teško izaći iz automobila. Cariniku je to bilo sumnjivo pa je detaljnije pregledao automobil i u rezervnoj automobilskoj gumi pronašao gotovo 21 kilogram bijelih tartufa.

Dragun je na posljednjim parlamentarnim izborima u lipnju 2017. u Gradu Iloku nosio listu Hrvatske seljačke stranke i prošao je jako dobro. U utrci za gradonačelnika bio je treći i dobio je 26,59 posto, ali nedovoljno da uđe u drugi krug.

Manjkalo mu je tek 0,36 posto glasova da bude bolji od HDZ-ovog kandidata Mladena Papka, (koji je osvojio 26,95 posto glasova), no u drugom krugu izbore za gradonačelnika dobila je Marina Budimir, kandidatkinja grupe birača.

Gospodin Dragun ima nešto drugačiju verziju od carine

Dragun je u razgovoru za Telegram, priznao da je s tartufima uhvaćen na granici prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku. Međutim, nudi drugačiju priču od službene. Kaže kako se sve dogodilo na glup način. Njegovi partneri, tvrtka Maki Trade, čiji su osnivači Kristijan Krt i Mane Babić, prvi iz mjesta Sovišćina u Istri, drugi iz Opatije, uvezli su tartufe iz Bosne i Hercegovine i ostavili ih kod Draguna. Njihova tvrtka, naime, prijavljena je na Dragunovoj adresi u Iloku.

On je tartufe stavio u svoj automobil, otišao do vinograda (Dragun je jedan od poznatijih vinara u Iloku) da pregleda grožđe pred kasnu berbu, a kako je njegov vinograd tik uz državnu među sa Srbijom, prešao je granicu da se dogovori za berbu. Poznato je, naime, kako radna snaga iz susjedne države radi u berbi grožđa hvarskih vinara na tom pograničnom području.

Dragun kaže kako je zaboravio na tartufe i kad je ponovno ušao u Hrvatsku, carinik ga je zaustavio i pronašao skupocjene gljive. Veli da ih je u automobilsku gumu stavio zbog toga što je njihov miris prilično intenzivan.

Tartufi su kasnije prodani za 83.297 kuna

– Načinio sam glupost – kaže Dragun – i sada za to plaćam cijenu. I dodaje: S obzirom da su mi vinogradi tik uz granicu, taj prijelaz godišnje pređem 50 do 60 puta i mogao sam, da sam htio, prošvercati i tenk, a kamoli 20 kilograma tartufa.

Zvonimir Dragun zaposlen je u tvrtki Agro-klaster, čiji je osnivač Vukovarsko-srijemska županija, gdje radio kao stručni suradnik. Iako je na listi HSS-a izabran za gradskog vijećnika Iloka, kaže ga politika više ne zanima i kako ne odlazi na sjednice gradskog vijeća.

Kako je objavila carinska uprava Dragunu je zbog prekršaja o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 30.000 kuna. Bijele tartufe, priopćila je Carinska uprava, Područni carinski ured Osijek prodao je registriranom kupcu za iznos od 83.297,61 kuna.