Prosvjedi branitelja u Savskoj traju već godinu dana, a ovo je nekoliko bitnih stvari koje su se dogodile

Đuro Glogoški poručuje da šator u Savskoj ostaje do daljnjeg

ZADNJA IZMJENA: lis 20, 2015
Foto: PIXSELL

Danas se navršava godinu dana od početka braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66 ispred Ministarstva branitelja. Njihov neformalni vođa Đuro Glogoški poručio je kako šator do daljnjeg ostaje. Danas su, u povodu godišnjice prosvjeda koji su započeli točno 20. listopada 2014., branitelji iz Savske 66 održali konferenciju za javnost upravo na mjestu gdje je sve i započelo, a mi vam donosimo presjek turbulentnih zbivanja u proteklih godinu dana.

1. Glavaševićev govor prelio čašu

Oko stotinjak nezadovoljnih branitelja pod vodstvom Đure Glogoškog i Josipa Klemma 20. listopada 2014. okupilo se ispred Ministarstva branitelja. Ogorčeni su bili na izjavu pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića koji je na okruglom stolu Documente izjavio kako bi “trebalo istražiti zašto velika većina hrvatskih branitelja i civila koji su prošli Domovinski rat boluje od niza malignih oboljenja i PTSP-a, a riječ je o populaciji koja je pobijedila u ratu i ostvarila brojna zakonska prava, dok populacija koja je bila na strani tzv. Krajine i izgubila rat, nema prava, ali ni PTSP”. To su branitelji protumačili kao izjednačavanje žrtve i agresora.

2. Traže smjene i podižu šator

Prosvjednici traže smjene u ministarstvu branitelja
Prosvjednici traže smjene u ministarstvu branitelja PIXSELL

Branitelji iz Savske 66 prozivaju i pomoćnika ministra branitelja Glavaševića kao i samog ministra Predraga Matića da ne brine o hrvatskim braniteljima i najtežim vojnim invalidima koji čekaju na liječenje i operacije i traže smjenu ministra i njegovih zamjenika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića. Podiže se šator u Savskoj 66.

3. Napad na Glavaševića

Na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar Predrag Matić je osudio napad 21. listopada 2014. na svog pomoćnika Glavaševića kojeg su pred Ministarstvom prosvjednici polili vodom i naguravali, podijelivši novinarima snimak nadzorne kamere tog događaja. Razbijen i prozor na zgradi Ministarstva.

Pomoćnik ministra Bojan Glavašević izlazi iz ministarstva u pratnji tjelohranitelja
Pomoćnik ministra Bojan Glavašević izlazi iz ministarstva u pratnji tjelohranitelja PIXSELL

4. Ispred Ministarstva preminula Nevenka Topalušić

Plato ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, gdje su se okupili branitelji postaje je poprištem tragedije. Nevenka Topalušić (60), stopostotni invalid prve skupine, pripadnica 2. gardijske brigade “Gromovi” i majka četvero djece, tijekom noći s 21. na 22. listopada 2014. je preminula na prosvjedu.

5. Milanović odbija smjenu

Premijer Zoran Milanović 23. listopada 2014. odbija smijeniti ministra Matića i njegove pomoćnike.

6. Zapalio se hrvatski branitelj Damir Čakanić

Damir Čakanić
Damir Čakanić PIXSELL

Nakon tjedan dana prosvjeda, 27. listopada 2014. u Savskoj 66 zapalio se hrvatski branitelj Damir Čakanić. Taksijem se dovezao u Savsku 66, a u ruci je držao plastičnu bocu sa zapaljivom tekućinom kojom se polio.

7. Milanović se izvanredno obraća javnosti

Premijer Zoran Milanović osam dana nakon prosvjeda, 28. listopada 2104. izvanredno se obratio javnosti, i to u povodu prosvjeda ispred Ministarstva branitelja. U obraćanju je rekao kako ne postoje razlozi za prosvjed te da ne može pristati na, kako je rekao, ultimativne zahtjeve za smjenu ministra branitelja Predraga Matića i njegovih najbližih suradnika. Branitelje je pozvao na razgovor, ali ne na ulici, nego u institucijama države za koju su se borili.

8. Traže Ustavni zakon o braniteljima

Branitelji su 28. listopada 2014. na Okruglom stolu ponovili zahtjeve za smjenom ministra Predraga Matića i njegovih zamjenika te traže da se donese Ustavni zakon o pravima branitelja koji bi im, uvjereni su, jamčio prava koja ni jedna politička opcija ne bi mogla mijenjati. Po tom je pitanju osnovana i mješovita saborska radna skupina s predstavnicima branitelja, koja do sada nije ponudila nikakvo rješenje. Branitelji su vodili razgovore i s premijerom Zoranom Milanovićem no nisu se uspjeli dogovoriti. Tada traže i smjenu Milanovića.

9. Rasprava o Zakonu o mirovinskom osiguranju

Rasprava saborskog Odbora za ratne veterane
Rasprava saborskog Odbora za ratne veterane PIXSELL

Na saborskoj sjednici Odbora za ratne veterane 26. studenoga 2014. raspravljalo se o zahtjevu branitelja koji su tražili odgodu primjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Dio odredbi zakona na snagu bi trebao je stupiti 1. siječnja 2015., a branitelji su tražili da se primjenjuje od 1. siječnja 2016., kako bi se do tada razjasnile sve nejasnoće.

10. Zakon o braniteljima bit će povučen iz procedure

Ponovno je 11. prosinca 2014. održana sjednica Odbora za veterane, a ministar Matić najavio je da će Zakon o braniteljima biti povučen iz procedure.

11. Izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju

No Vlada Zorana Milanovića pristaje na jedan od zahtjeva branitelja. 17. prosinca 2014. izmijenila je Zakon o mirovinskom osiguranju tako što je primjenu odredbe koja se odnosi na branitelje odgodila za šest mjeseci. Unatoč tome, branitelji su blagdane odlučili provesti u šatoru.

12. Grabar-Kitarović u izbornoj noći ide u šator

Tada predsjednička kandidatkinja Grabar-Kitarović u posjeti prosvjednicima
Tada predsjednička kandidatkinja Grabar-Kitarović u posjeti prosvjednicima PIXSELL

Nakon pobjede na predsjedničkim izborima, 11. siječnja 2015. Kolinda Grabar-Kitarović u izbornoj noći stigla je u šator.

13. Matić izračunao primanja Glogoškog

Ministar branitelja Predrag Matić 5. siječnja 2015. izračunao je da su primanja Đure Glogoškog gotovo 25.000 kuna. Matić je rekao da su ti podaci točni i vidljivi u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja te da građani imaju pravo znati kolika su ona s obzirom da se financiraju iz proračuna.

14. Osobe iz društvenog i političkog života u Savskoj

Braniteljski šator tijekom proteklih godinu dana bio je poprište brojnih događanja, od konferencija za novinare, okruglih stolova, mjesta za održavanje svetih misa i slavlja, a dolazli su podršku davati pjevači, političari različitih opcija i predsjednički kandidati, nogometaši, ali i obični građani, dok ih je je Crkva sve to vrijeme bezrezervno podržavala.

15. Prosvjed ispred Milanovićevog stana

Članovi Occupy Croatia pod motom ‘Stop teroru šatoraša’ krenulo je s Trga bana Jelačića prema šatoru u Savskoj 66 14. ožujka 2015. U isto vrijeme branitelji su krenuli iz Savske, te se njih nekoliko stotina probilo do stana premijera Zorana Milanovića u Krajiškoj ulici gdje su prosvjedovali.

16. Glogoški koristi državnu kuću u Zaprešiću

Kuća što ju je koristio Glogoški
Kuća što ju je koristio Glogoški PIXSELL

U medijima se 28. ožujka 2015. pojavljuje informacija da predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški i neformalni vođa prosvjeda, koristi državnu kuću u Zaprešiću u kojoj uopće ne bi smio boraviti.

17. Odluka da se Glogoški mora iseliti

Ministar branitelja Predrag Matić donio je odluku po kojoj Đuro Glogoški iz kuće mora iseliti 7. travnja 2015. jer se posljednjih mjeseci kuća ne koristi prema sporazumu.

18. Matić kaže da za ustavni zakon nema pravne osnove

Vlada 9. travnja 2015. odbija zahtjev 54 saborskih zastupnika da se obveže donijeti ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Ministar branitelja Predrag Matić rekao je da ne postoji pravni temelj za to osim ako se ne izmjeni Ustav.

19. Skup na Trgu bana Jelačića

Branitelji su 2. svibnja 2015. održali veliki prosvjed na Jelačić placu koji su nazvali ‘Skup zajedništva – Zajedno do pobjede’.

20. Opsadno stanje na Markovom trgu

Kulminacija prosvjeda dogodila se 29. svibnja 2015. kada su branitelji iz Savske krenuli na Markov trg, s obrazloženjem da će tamo podržati prosvjed radnika Imunološkog zavoda. Nakon 18 sati, od kada je Trg zatvoren za prosvjede, policija je od branitelja zatražila da se maknu što su oni odbili učiniti te su se povukli u crkvu Svetog Marka gdje su dočekali jutro.

21. Plinskim bocama zaustavili promet na Savskoj

Tijekom te večeri, 29. svibnja, dio branitelja u Savskoj naoružano plinskim bocama zaustavio je promet, čime su dio javnosti okrenuli protiv sebe.

22. Šator ostaje do daljnjega

Đuro Glogoški trebao se naći na izbornoj listi HDZ-a, no nije. Novinarima je 19. listopada 2015. izjavio da šator do daljnjeg ostaje te da branitelji ostaju pri svojim zahtjevima.

Na službenom profilu Đure Glogoškog povodom obilježavanja godinu dana od braniteljskog prosvjeda ponovljeni su razlozi zbog kojeg su prosvjedi krenuli i zašto šator u Savskoj ostaje do daljnjeg.

Posted by Potpora Đuri Glogoskom on 19. listopada 2015

1. Smjena ministra branitelja Predraga Matića, zamjenice ministra Vesne Nađ i pomoćnika ministra Bojana Glavaševića, radi sustavnog narušavanja digniteta Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja,
2. Vraćanje svih prava (obveze države) hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u nadležnost Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja.
3. Donošenje Ustavnog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji,
4. Ustavna zaštita vrednota proizašlih iz Domovinskog rata.

Maša Ilotić
Telegram autor
765 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program