Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Todorić je danas odbio iznositi obranu na sudu; kaže da uopće ne želi sudjelovati u procesu

Tereti ga se da je sa suradnicima izvukao 1,25 milijuna eura iz Agrokora

23.9.2020., Zagreb - Na Opcinskom kaznenom sudu nastavljeno je sudjenje Ivici Todoricu za mali Agrokor. Danas je na sudu svjedocio svjedok Valentin Vicic. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Nastavljeno je suđenje Ivici Todoriću kojeg se tereti za izvlačenje novca iz bivšeg Agrokora. Todorić je danas na sudu odbio je iznijeti obranu u procesu u kojem ga se tereti za izvlačenje 1,25 milijuna eura iz tog koncerna preko lažne fakture za konzultantske usluge. Njegovi suradnici Ante Huljev i Piruška Canjuga u tome su navodno također sudjelovali.

“Ispričavam se sudu što ne iznosim obranu. To nije moj stav prema sudu već prema cijelom procesu koji se protiv mene vodi”, kratko je rekao Todorić. Todorić od početka ovog procesa tvrdi da nije kriv i da se nema od čega braniti. Zato nije želio ni branitelja, ali mu je država ipak postavila odvjetnicu po službenoj dužnosti, Ljiljanu Planinić. No, ni njoj Todorić nije dopustio da bilo što poduzima tijekom dokaznog postupka.

Ne želi sudjelovati u procesu

Tijekom istrage Todorić je ipak bio nešto opširniji. Kazao je tada kako nikakvi poslovi nisu rađeni na štetu Agrokora. Istaknuo je, ranije, da je bio 97 postotni vlasnik Agrokora, te ono što je poduzimano bilo je po njegovom nalogu. Na pitanja je danas odbio odgovarati jer, kaže, ne želi uopće sudjelovati u svemu ovome.

U ovom procesu tužiteljstvo Todorića tereti da je uz pomoć Ante Huljeva, bivšeg direktora Agrokora za financije, te članice Uprave Piruške Canjuge iz koncerna izvukao 1,25 milijuna eura. Sumnja se da je Piruška Canjuga potaknula Todorića i Huljeva na taj manevar kojim je u konačnici oštećen Agrokor. Sve se to događalo tijekom 2013. godine. Tada su Todorić i Huljev navodno omogućili spornu isplatu 1,25 milijuna eura švicarskoj firmi za savjetodavne usluge Sigman Invest, koje, prema optužnici nikada nisu obavljene.

Ante Huljev, koji je bio izvršni direktor korporativnih financija u Agrokoru, prisjetio se da su početkom te 2013. dobili zadatak povećanje profitabilnosti, te kupovinu Mercatora.”U tom procesu kontaktirao sam više konzutanata. Jedan od njih bio je i Željko Tokić, a na kraju sam došao do Valentina Vičiča“, kazao je Huljev. Vičič je, inače, prošli tjedan posvjedočio da je doista surađivao s Agrokorom, te da je posao koji je vrijedio 1,25 milijuna eura bio stvaran, a ne fiktivan kao što tvrdi tužiteljstvo.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više