Todorić je opet danas imao show na sudu; sutkinji rekao da s odvjetnicom koju plaća država može samo na kavu

Bivši vlasnik Agrokora nije, nakon ročišta, propustio napasti premijera Andreja Plenkovića

ZADNJA IZMJENA: lip 29, 2020
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

“Nemam nikakve pokretne imovine. Nemam račune u bankama. Nemam ni vrijednosne papire. Jedino što imam je četvrtina kuće i par njiva koje su mi ostavili bana i djed”, tvrdi bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić kojem je danas počelo suđenje zbog izvlačenja 1,25 milijuna eura iz koncerna preko navodno fiktivnih konzultantskih usluga. Za te optužbe Todorić, kako smo već javili danas, kaže da su obične gluposti.

Zbog takvog stava Todorić ne želi imati ni branitelja, ali, kako je u ovom procesu obavezno da ga zastupa odvjetnik, dodijeljena mu je braniteljica po službenoj dužnosti.

Zanimljivo je bilo slušati razgovor Todorića sa sutkinjom

Riječ je o odvjetnici Ljiljani Planinić koja je izjavila kako se Todorićem nije uspjela čuti iako ga je u nekoliko navrata kontaktirala. “Unatoč tome svoj ću posao u ovom postupku odraditi profesionalno i sukladno odvjetničkoj etici”, naglasila je.

“Cijenim ovo što je moja odvjetnica rekla i stupit ću s njom u kontakt ali ne vezano za ovaj predmet”, pomalo pomirljivo rekao je Todorić.

“Nego vezano za što”, zanimalo je sutkinju Maju Štampar Stipić. “Pa za kavu”, uzvratio je Ivica Todorić koji tvrdi kako nema nikakvih primjedbi na svjedoke čije je ispitivanje predloženo. “Radite po zakonu”, poručio je sudskom vijeću.

Todorićev bivši direktor ne zna gdje mu je stan

Njegov suoptuženi bivši direktor Ante Huljev, koji se danas na suđenju nije mogao sjetiti adrese jednog od stanova što ih ima u svom vlasništvu, predložio je pak brojne nove dokaze. Traži da se pročitaju ugovori o konzultantskim uslugama koje su Agrokorove tvrtke ranije sklapale. Želi time dokazati da sklapanje takvih ugovora nije bilo ništa neuobičajeno, a neke su plaćane i 1,5 milijuna eura, što je dakle, više od spornog ugovora iz optužnice.

Tužiteljstvo sumnja da je Todorić uz pomoć Huljeva te članice uprave Piruške Canjuge iz Agrokora izvukao 1,25 milijuna eura. Sumnja se da je Piruška Canjuga potaknula Todorića i Huljeva na taj manevar kojim je u konačnici oštećen Agrokor.

Sve se to događalo tijekom 2013. godine. Tada su Todorić i Huljev navodno omogućili isplatu 1,25 milijuna kuna švicarskoj firmi za savjetodavne usluge, koje, međutim, nikada nisu obavljene. Na čelu te firme bila je konzultantica Nicole De Rossi, švicarska državljanka koja je Todoriću i Huljevu, prema tvrdnjama tužiteljstva, izdavala fiktivne račune. Švicarska firma, tvrdi tužiteljstvo, na ovaj je način nezakonito zaradila. Točnije, nezakonito su, stoji u optužnici, zaradili Huljev i Piruška Canjuga, jer su istražitelji utvrdili da su upravo njih dvoje bili stvarni vlasnici firme u Švicarskoj.

Todoriću je i dalje za sve kriv Plenković

Nakon ročišta Todorić je okupljenim novinarima još jednom kazao da se nema od čega braniti. Tvrdi kako je svojim novcem dokapitalizirao Agrokor i kako nije logično da bi potkradao vlastitu firmu.

Nije propustio napasti premijera Andreja Plenkovića. “Najgori smo, BiH raste bolje od nas, Hrvatska je zadnja. Mene su maknuli, a što su napravili? Svu nacionalnu industriju su dali strancima, nemamo investicija, mladi nam se iseljuju, mi smo pali ne na koljena, nego na pod. A Plenković bi i dalje htio voditi vladu, to je nonsens! Mi moramo sve učiniti da se iz Hrvatske maknu oni koji rade ovu kaljužu i zagađuju ovaj politički prostor”, rekao je Todorić.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1879 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program