Politika & Kriminal

Toksikolog kaže da su djeca vjerojatno cijelu noć bila izložena otrovnom plinu; što sve dosad znamo o slučaju?

Pretpostavlja da su djeci organi zatajili zbog toga što su plinu bila izložena cijelu noć

14.08.2019., Hvar - Policijski ocevid na jedrenjaku Atlantia na kojemu je doslo do smrti 57-godisnjeg talijanskog turista i teskog trovanja jos petero osoba. Mjerenje koncentracije plina na brodu. 
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

U medijima se pojavila neslužbena informacija da je obdukcijski nalaz preminulog Talijana Eugenija Vinicija pokazao kako je ovaj umro od trovanja ugljičnim monoksidom. Umirovljeni toksikolog dr. Franjo Plavšić je za Dnevnik.hr objasnio je kakve je posljedice trovanja tim plinom. Kaže da je riječ o vrlo opasnom plinu čiju je prisutnost teško uočiti, te pretpostavlja da su djeca na brodu dugo bila izložena ugljikovom monoksidu, pa zato su posljedice zbog toga tako strašne.

“Svi na brodu su plinu vjerojatno bili izloženi cijelu noć. Zato su djeca i tako burno reagirala, zbog toga su im svi organi zatajali. To je teško trovanje, vjerojatno s dugotrajnim posljedicama. Mozak je tako dugo bio bez kisika da bi, pretpostavljam, djeca nažalost mogla imati trajna oštećenja mozga”, objasnio je dr. Franjo Plavšić. Toksikolog je dodao da kako ga ne čudi informacija da su u splitskom KBC-u s godišnjih odmora pozivali liječnike i medicinske sestre. “Djeca se nisu budila iz kome, trebalo je odražavati funkcije svih organa, davati terapije i protuotrove koji potiskuju ugljikov monoksid iz krvi”, kazao je Plavšić.

Višeorgansko zatajenje

Na konferenciji za medije posvećenoj stanju pacijenata koji su jučer u KBC Split prevezeni s broda pokraj Hvara s teškim simptomima trovanja rečeno je da su djeca i dalje životno ugrožena, te da je uzrok trovanja vjerojatno ugljični monoksid. “Djevojčica i dječak koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja, koji su talijanski državljani, i dalje su životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, na respiratoru su”, rekla je dr. Branka Polić. „Kod djece otkrivena je povišena razina karboksihermoglobina u krvi, što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida”, rekla je dr. Polić.

Možemo s velikom vjerojatnošću reći da se ne radi ni o kakvom trovanju hranom, dodali su iz KBC-a. Majka dvoje djece bila je u najtežem stanju od troje odraslih jučer primljenih u KBC Split, i još uvijek je u teškom stanju, rečeno je na konferenciji. “Njezino stanje danas je bolje, no to je daleko od dobroga. Ovo drugo dvoje, od kojih je jedan i liječnik, ujedno i gradonačelnik tog gradića odakle potječu, su bolje.” Dvoje odraslih s broda koji su u boljem stanju danas će vjerojatno biti pušteno na kućnu njegu, ali sutra se moraju vratiti u bolnicu ponoviti nalaze. Liječnici nisu htjeli dati informacije o uzroku smrti šestog putnika s broda, preminulog Talijana, rekavši da će rezultate obdukcije priopćiti Državno odvjetništvo.

Preživjeli kaže da je u pitanju plin

Liječnici nisu htjeli dati informacije o uzroku smrti Eugenija Vinicija, rekavši da će rezultate obdukcije priopćiti Državno odvjetništvo, pa su saznanja o ugljičnom monoksidu još uvijek neslužbena. Svoja saznanja o nesreći zato je s novinarima danas podijelio jedan od preživjelih, bivši talijanski senator Bruno Mancuso, koji je rekao kako je siguran kako je nesreću uzrokovao kvar klimatizacijskog sustava na brodu. ”Hrana nije, to je nemoguće. Djeca nisu jela ništa, samo kruh i tjesteninu. Ostali su jeli istu hranu i nemoguće je da je hrana uzrok trovanja”, kazao je Mancuso.

Danas je tijekom obavljanja očevida na jedrenjaku Atlantia pozlilo i dvojici policijskih službenika koji su obavljali očevid. Kako je za Telegram potvrđeno u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj obojica su preventivno odvezena u bolnicu, a nakon pregleda su pušteni. Forenzičari iz Zagreba istražit će jesu li talijanski turisti otrovani zbog curenja nekog plina iz brodskog sustava na jedrilici na kojoj su plovili.

Nastavite čitati