Ministar Tolušić napada Kaufland i Lidl jer uvoze kruh, a eto ja sam baš kupio štrucu slovenskog u Konzumu

Drago Hedl o diskutabilnom istupu ministra poljoprivrede

ZADNJA IZMJENA: srp. 13, 2017

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić neuobičajeno se žestoko na svom Facebook profilu obrušio na dva trgovačka lanca u Hrvatskoj – Lidl i Kaufland zbog toga što na policama prodaju kruh iz uvoza. No, uvozni kruh prodaje se i u Konzumu, domaćem trgovačkom lancu u sastavu posrnulog Agrokora, ali ta činjenica nimalo ne smeta ministru Tolušiću.

U postu koji je objavio jučer, Tolušić prilično jasno sugerira hrvatskim građanima da bi trebali bojkotirati trgovačke lance koji prodaju uvozni kruh. Među ostalim kaže: ”Ministarstvo ne može zabraniti uvoz, ali može reći da trebamo kupovati svoje, hrvatske proizvode, i voditi brigu o svojim proizvođačima i svojim, hrvatskim poljoprivrednicima. Pa zato, dragi moji, gledajte deklaracije i na kruhu i pecivu, kupujte hrvatsko i kupujte kod onih koji prodaju i cijene HRVATSKO!”.

Na policama Konzuma, na odjelu pekarnice, također se svakodnevno prodaje kruh koji nije proizveden u Hrvatskoj. Tako je, među ostalim. moguće naći i kruh slovenskog proizvođača, Pekarne Grosuplje, iz istoimenog mjesta u Republici Sloveniji.

U posjedu smo računa od prije nekoliko dana

Među nekoliko vrsta kruha tog proizvođača na Konzumovim policama moguće je, po cijeni od 11,99 kuna za 500 grama, kupiti i integralni pšenični kruh sa sjemenkama lana. Na deklaraciji uz kruh jasno stoji da je proizveden u Sloveniji. Telegram je u posjedu računa od 11. srpnja ove godine, iz kojeg se vidi da se takav kruh prodaje na Konzumovim policama.

Nejasno je zašto se ministar Tolušić u svom postu na Facebooku obrušio samo na Kaufland i Lidl, dva inozemna strana lanca koji posluju u Hrvatskoj, i jednako kao i Konzum, zapošljavaju hrvatske radnike, te plaćaju sve obveze prema hrvatskoj državi.

Je li ministar Tolušić previdio da se kruh proizveden u inozemstvu prodaje i na policama domaćeg trgovačkog lanca, Konzuma, inače poznatog promotora iste ideje koju zastupa i ministar Tolušić – kupujmo hrvatsko, ili je to učinio namjerno kako bi kupce odvratio od kupovine u Lidlu i Kauflandu i na taj način pomogao Konzumu u sastavu posrnulog Agrokora?

Zašto samo Lidl i Kaufland i zašto samo kruh?

Također je nejasno zašto je ministar Tolušić isključivo reagirao na uvozni kruh, kada se u trgovačkim lancima u Hrvatskoj – podjednako onima koji su u stranom i domaćem vlasništvu – nalazi mnoštvo uvozne robe, osobito voća i povrća, što također konkurira domaćim proizvođačima, a u čiju je zaštitu, navodno stao ministar poljoprivrede.

Odgovor zašto baš kruh, možda je taj što je to artikl kojeg građani, uz mlijeko, svakodnevno najviše kupuju. Pa ako zbog kruha, na poziv ministra Tolušića, bojkotiraju Lidl i Kaufland i odu primjerice u Konzum, gdje će kupiti i ostale potrepštine, eto pomoći privremenom vladinom povjereniku za Agrokor, Anti Ramljaku, da iz gliba lakše izvuče najveći trgovački lanac u Hrvatskoj, Agrokorov Konzum.

Drago Hedl
Istraživački novinar
242 članka Više o autoru