Tolušić se konačno javio oko svog spornog pravilnika od kojeg je odustao, tvrdi kako ga na to nitko nije natjerao

Kaže kako oko svega ima apsolutnu podršku premijera

ZADNJA IZMJENA: kol. 11, 2017

Nakon tjedan dana polemike oko njegova Pravilnika o inspekcijskom nadzoru voća i povrća koje se uvozi, a oko kojeg je jučer i popustio pred pritiskom regionalnih ministara, danas se prvi put javno oglasio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U kratkom razgovoru za RTL rekao je kako ga nitko nije natjerao da izmijeni pravilnik, odnosno cijenu inspekcijskog nadzora s 2000 kuna ponovno vrati na 90.

‘Imam apsolutnu podršku premijera’

“Pravilnik je donijelo Ministarstvo poljoprivrede samostalno, kao i 90-ak drugih pravilnika tijekom ove godine. Izazvao je dosta burne reakcije u okolnim zemljama, nismo ih nažalost kontaktirali kad smo ga donosili i tu smo možda napravili grešku, želimo dobre odnose s našim susjedima, ali i zaštitu naših proizvoda, potrošača i proizvođača”, kaže Tolušić i dodaje kako su ga zato sad i promijenili.

“Ostavili smo iste cijene i sada ćemo u razgovoru s našim kolegama u sljedećih nekoliko mjeseci naći nekakvu drugačiju varijantu koja će biti zadovoljavajuća za sve”, kaže ministar poljoprivrede i uvjerava kako ima “apsolutnu podršku” premijer Andreja Plenkovića.

Plenković mu naredio da riješi problem

Premijer je, podsjetimo, ranije ovog tjedna rekao kako je ministru Tolušiću naredio da već ovog tjedna pronađe rješenje za problem sa susjednim zemljama vezan uz povećane pristojbe prilikom uvoza voća i povrća.

Rekao je i kako je Tolušićeva ideja, kada je donosio taj pravilnik, bila učinkovitija kontrola voća i povrća koje se uvozi, ali da se čini kako je njegova procjena u smislu visine naknada koja se plaća – bila previsoka.