Politika & Kriminal

Tomašević je danas bio Sesvetama. Kaže da, ako pobijedi, stiže novi GUP

Predstavio je ideju modrozelenih Sesveta, kao jedan od najvažnijih projekata za Sesvete

Kandidat Zeleno-lijeve koalicije za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević najavio je u subotu izradu novog generalnog urbanističkog plana za Sesvete koji će uzeti u obzir promet, ekološke, urbane i ekonomske potrebe. Podsjetio je da je GUP Sesveta odvojen od GUP-a Zagreb, iako su Sesvete i po broju stanovnika i po veličini najveća zagrebačka četvrt.

“Sadašnji GUP sadrži industrijsku zonu na mjestu propale mesne industrije Sljeme, koja danas zapravo odvaja ogromno naselje Novi Jelkovec od starih Sesveta, a promet i svaka druga urbana komunikacija između ovih naselja vrlo je teška”, objasnio je Tomašević .

Modrozelene Sesvete

Područje bivše mesne industrije Sljeme trebalo bi postati zona mješovite namjene, stambene i komercijalne namjene, ali podjednako važno, trebalo bi postati zeleni koridor, koji povezuje Sesvetsku dolinu od potoka Vuger sve do Novog Jelkovca, dalje prema Resniku i zatim se spaja sa Savom. To je ideja modrozelenih Sesveta, poveznica sve do zelene Medvednice do plave Save. To je ujedno i jedan od najvažnijih projekata za Sesvete.

Ocijenio je da su i zagrebački GUP i GES Sesvete zbog brojnih promjena izgubili strateški značaj za razvoj grada te da bi izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju koje su na čekanju trebale omogućiti “prostornim planovima nove generacije” da biti pripremljeni do kraja ove godine moći adekvatno odgovoriti na izazove urbanog razvoja 21. stoljeća.

Novom Jelkovcu potreban razvoj infrastrukture

Broj stanovnika u Novom Jelkovcu gotovo se udvostručio od osnivanja naselja prije 12 godina, ali to nije popraćeno razvojem dodatne infrastrukture, upozorila je Monika Gregurić, nositeljica liste za Mjesni odbor Novi Jelkovec. Istaknula je i da Grad Zagreb ne plaća pričuvu za stanove koje iznajmljuje u Jelkovcu, što pokazuje da izuzetno loše upravlja svojom imovinom.

Pedijatrijska klinika radi u samo jednoj smjeni, što je nedovoljno s obzirom na broj djece u naselju, a Novom Jelkovcu nedostaje i tržište koje je predviđeno prostornim planovima, rekao je Gregurić.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu