Politika & Kriminal

Tomašević je posao s biootpadom vrijedan 36 milijuna kuna dao tvrtkama Petra Pripuza

Zajednica ponuditelja u kojoj su dvije Pripuzove tvrtke imale su najjeftiniju, ali i jedinu ispravnu ponudu, obrazložili su iz Grada

20.09.2021.,Zagreb - Nastavlja se sudjenje za aferu Agram, Petar Pripuz treba iznijeti obranu.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Grad Zagreb je za zbrinjavanje biootpada odabrao tvrtke Petra Pripuza. Dvije tvrtke povezane s Pripuzovom C.I.O.S. grupom na natječaj su se javile u sklopu zajednice ponuditelja s još jednom tvrtkom. Osim njihove, na natječaj je pristigla još jedna ponuda koja je bila skuplja.

Radi se o jednom od najvećih natječaja Zagrebačkog holdinga koji je dosad raspisala nova gradska vlast, 36 milijuna i 500 tisuća kuna vrijedan posao zbrinjavanja biootpada, a kako je Telegram već pisao, ponuda Pripuzovih tvrtki (CE-ZA-R d.o.o. i EKO-FLOR PLUS d.o.o.) i njihovog partnera (REOMA GRUPA d.o.o.) je bila najjeftinija. Ponudili su cijenu od 33,637.500,00 kuna bez PDV-a, što je za 2,862.500,00 jeftinije od procijenjene vrijednosti.

U obrazloženju Odluke o odabiru, kojeg potpisuje zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, istaknuli su da je zajednica ponuditelja dostavila valjanu ponudu, koja je u potpunosti sukladna uvjetima i zahtjevima nabave, te da je ocijenjena maksimalnim brojem bodova po kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude.

Druga ponuda nepravilna

U odluci iz Grada Zagreba naglašavaju kako je ponuda druge zajednice ponuditelja, one u kojoj su Saubermacher Slovenija d.o.o., Saubermacher EPK d.o.o. i BIO DIREKT d.o.o., ocijenjena nepravilnom. Ponudu su odbili jer ponuditelj “nije dokazao sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti”. Oni su ponudili cijenu od 36,315.000,00 kuna bez PDV-a što je bilo tek 185 tisuća kuna niže od procijenjene vrijednosti natječaja.

Telegram je sredinom kolovoza pisao kako je mala tvrtka iz Zagreba, Commercium Bona d.o.o., uloživši žalbu na natječajnu dokumentaciju, usporila natječaj za posao zbrinjavanja biootpada. Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) tu je žalbu ekspresno riješila i 3. rujna ustvrdila da Commercium Bona d.o.o. nije bila diskriminirana odredbom natječajne dokumentacije da moraju imati skladište u Zagrebu, pa je natječaj nastavljen. Protiv ove odluke može se žaliti deset dana od njezinog primitka.

Povukli se iz prošlogodišnjeg natječaja

CE-ZA-R d.o.o. je dio C.I.O.S. grupe čiji je vlasnik Petar Pripuz. Prokuristica EKO-FLOR Plus (u čijem nadzornom odboru inače sjedi Ivan Pripuz), je Tajana Tomašević (sestra ministra zdravstva Vilija Beroša) koja je pak i članica Uprave C.I.O.S. grupe te direktorica tvrtke DEPOS d.o.o. Ta tvrtka je pak vlasnik spomenutog EKO-FLOR Plusa. Prema poslovnom servisu Fininfo, REOMA GRUPA d.o.o. jedina nema poveznicu s obitelji Pripuz.

Inače, na prošlogodišnjem natječaju za odvoz 45.000 tona biootpada u dvije godine, tada vrijednosti 73 milijuna kuna, javilo se devet tvrtki u tri zajednice ponuditelja, uključujući CE-ZA-R d.o.o. Posao su tada dobili iz grupacije BIOEN, čija je ponuda bila najjeftinija.

No, Državni inspektorat im je kasnije izrekao zabranu zbrinjavanja otpada jer nisu imali potrebne dozvole. Posao je potom trebala preuzeti Pripuzova tvrtka koja se iz sporazuma, pod izlikom popunjavanja kapaciteta, povukla u svibnju ove godine pa je sve spalo na Čistoću i Zrinjevac.

Što s glomaznim otpadom?

Tomašević je pokušavao izbjeći suradnju s Pripuzom oko odvoza otpada, i zato je krenuo i u najam i nabavku drobilica (a zbog čega su iz C.I.O.S. grupe Tomaševiću javno prigovarali te ga ismijavali), bit će zanimljivo vidjeti kako će se ta suradnja odvijati nakon što je Holding odabrao ponudu zajednice ponuditelja u kojoj su i Pripuzove tvrtke.

DKOM je 22. rujna poništio Tomaševićevu odluku o poništavanju natječaja za preuzimanje i daljnju obradu glomaznog otpada. Dok je gradonačelnik još bio Milan Bandić, za taj su natječaj stigle dvije ponude Reoma grupe u visini od 89 milijuna kuna i tvrtke CE-ZA-R od 125 milijuna kuna, a Komisija je zaključila da se Tomašević prilikom poništenja nije mogao pozvati na “nove okolnosti” te da Grad mora sada donijeti odluku hoće li sklopiti okvirni sporazum s ponuditeljima.

Početkom listopada iz Uprave C.I.O.S. grupe su poručili kako će odustati od potpisivanja okvirnog sporazuma s Gradom Zagrebom oko preuzimanja i daljnje obrade glomaznog otpada “s ciljem da se Gradskoj upravi i gradonačelniku olakša izbjegavanje suradnje s C.I.O.S. Grupom”. Tada su upozorili na “cjepkanje” javne nabave oko otpada, prozvali Tomaševića za nabavu drobilica i spomenuli kako još čekaju na izjašnjavanje grada oko natječaja za zbrinjavanje biootpada.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu