Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tomašević na presici: 'Grad nabavlja nove aute, pola će ih biti hibridno ili električno'

'Poništili smo prethodni natječaj. Sad traje postupak za 50 automobila, procijenjena vrijednost je oko 5,4 milijuna za tri godine', dodao je

FOTO: Screenshot N1

U Gradskoj upravi danas je održana još jedna redovita konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici iznijeli novosti koje su se u gradu odvijale proteklih tjedan dana. Riječi je, između ostalog, bilo i o pristiglim ponudama za zbrinjavanje biootpada među kojima je najjeftinija ona Petra Pripuza.

Prvo je zamjenica Danijela Dolenec kazala da se sada raspisuju dva pročelnička mjesta, jedno je za pročelnika Ureda za prostorno uređenje, a drugo za pročelnika za Ured za spomeničku kulturu. Također je rekla da će se raspisati natječaj za glasnogovornika Grada Zagreba. Svi se natječaji raspisuju formalno sutra, vidljivi su u četvrtak na stranicama Grada i trajat će do 7. listopada 2021.

Dolenec je rekla da je osnovana radna skupina za financije Grada, da je riječ o savjetodavnoj skupini koja ima i vanjske članove. Dolenec joj je predsjedavajuća. Od vanjskih članova su tu dva saborska zastupnika – Boris Lalovac i Damir Bakić. Radi se pro bono. Funkcija skupine je poboljšanje financijske održivosti proračuna i poduzeća.

Natječaj za Velesajam

Potom je Luka Korlaet govorio o obnovi Grada te je kazao kako će surađivati s Ministarstvom na novom zakonu i dalje. Najavio je i projekt procjene potresnog rizika. Radi se o projektu kojim se popisuju zgrade u Zagrebu i namjera je znanstveno utvrditi rizik od potresa za svaku zgradu kad je riječ o potresu rizika. Cijeli projekt započinje 27. rujna.

Potom se obratio Tomašević koji je kazao kako se nastavljaju natječaji za Uprave za gradska poduzeća. Sada će to biti natječaj za Zagrebački velesajam i taj će natječaj biti raspisan do kraja tjedna, kazao je Tomašević.

Stižu novi auti

Govorio je i o nabavi automobila. “Poništili smo prethodni natječaj za najam 150 gradskih vozila, vrijedan 4,5 milijuna za jednu godinu. Sad traje postupak za 50 automobila, procijenjena vrijednost je oko 5,4 milijuna za tri godine. Napravili smo i izračun je li dnevni najam bolji ili ne. Novost je da će otprilike pola tih automobila biti na hibridni ili električni pogon. U tom smislu naša uprava želi promovirati zelenu javnu nabavu, želimo na neki način mijenjati i korištenje automobila”, rekao je.

Postavljeno je pitanje i vezano uz natječaj za biootpad. “Raspisali smo natječaj, Grad nema kompostanu. Sukladno o Zakonu o javnoj nabavi ćemo donijeti odluku. Sad se provjerava dokumentacija. Postoji tijelo koje to provodi, ja samo na kraju potpisujem odluku. Bit će sve gotovo u roku mjesec dana”, rekao je.

Neće biti poskupljenja obroka u vrtićima i školama

Na pitanje o prosvjedu protiv epidemioloških mjera, Festivalu slobode održanom preko vikedna, na presici je rečeno kako to okupljanje nije bilo prijavljeno gradskom stožeru, da je Grad u kontaktu s policijom, pa se očekuje i da su se kršile epidemiološke mjere. Govoreći o žičari, Tomašević je kazao kako se ide na to da se smanji dalje buka koja je problematična.

Tomašević je kazao kako nisu razmatrali poskupljenje obroka u dječjim vrtićima i školama zbog porasta cijena općenito. “Nije nam to namjera”, dodao je.

Pitanja vezana uz otpad

Osvrćući se na povećanu količinu otpada na ulicama, gradonačelnik je kazao: “Količina glomaznog otpada koje Čistoća kupi po ulicama je povećana, dosta povećana u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tražimo nova kratkoročna rješenja. Skladišta se dosta brzo pune.”

Postavljeno je i pitanje vezano uz odvoz i obradu metala i plastike te pitanje zašto građani ne dobivaju vrećice za otpad. Tomašević je kazao kako su ugovori za plastiku i metal valjani te da ne postoji nikakav razlog za zastoj u odvoženju tog otpada. “Vrećice se dijele na kućne adrese, ide to nekom dinamikom. Ako netko nije dobio vrećice neka se izravno obrati Čistoći jer oni to rješavaju u nekoliko dana”, kazao je Tomašević.

“Za sortiranje sam rekao da radimo na tome da se napravi sortirnica u vlasništvu Grada Zagreba, jer nakon što se sortira plastika možemo je prodati. Umjesto da plaćamo poduzećima možemo prodavati takvu sortiranu plastiku. Morat ćemo ići s novim cjenikom, znači naplaćivat će se po količini nesortiranog otpada”, dodao je.

Postavljeno je i pitanje vezano uz crkvu na Savici. “Vezano za problem za lokaciju crkve na Trnjanskoj Savici. Mi ćemo raditi na tome da se obnovi Povjerenstvo za imovinsko-pravne, da se počnu razrješavati odnose između Grada i vjerskih zajednica”, najavio je Tomašević.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više