Politika & Kriminal

Tomašević na prvoj presici nakon izbora: 'Kreću razgovori s pročelnicima i ljudima u Holdingu. Očekujem civiliziranu primopredaju'

U petak u 8 ujutro očekuju primopredaju vlasti u zgradi gradske uprave

Novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je prvu konferenciju za medije nakon izbora. Prva je govorila Danijela Dolenec koja je zahvalila svima koji su glasali za njih. “Mi ćemo kao gradska uprava raditi u javnom interesu kako bi poboljšali uvjete života u gradu Zagrebu”, rekla je pa ponovila prioritete za naredno razdoblje.

“Ubrzat ćemo obnovu, potaknuti energetsku tranziciju, povećati recikliranje, zatvoriti Jakuševac, unaprijediti mrežu vodovoda i odvodnje, graditi stanove, modernizirati vrtiće i škole, poboljšati skrb za starije, poboljšati zdravstvenu zaštitu, štititi žene žrtve nasilja i prilagoditi sustav za osobe s invaliditetom”, rekla je. Dodala je kako slijedi modernizacija uprave i kako ih čeka puno posla. Potom je progovorio Tomašević koji je također zahvalio svima koji su glasali.

“To je veliko povjerenje koje jako obvezuje. Dat ćemo sve od sebe da grad dobije bolju upravu”, rekao je. Dodao je kako je danas zadnji dan za rok na žalbu za rezultate izbora i kako u petak u 8 ujutro očekuju primopredaju vlasti u zgradi gradske uprave. “Razgovarao sam s Pavičić-Vukičević, taj termin smo dogovorili, ne očekujemo pritužbe”, kaže.

Sastanak sa svim pročelnicima

Kaže kako će na primopredaji biti svi pročelnici te kako nakon toga, u tjednu nakon, slijedi sastanak sa svakim od njih. “Nakon toga ćemo ići u daljnje korake”, kaže pa ponavlja da potom slijede sastanci u Holdingu kako bi se vidjelo u kakvom je stanju. S pročelnicima će se razgovarati o njihovim resorima, planovima i projektima. Najavljuje i sistematizaciju.

“Paralelno s time ćemo imati sastanak sa SDP-om o većini u Gradskoj skupštini. Vjerujem da ćemo se dogovoriti oko suradnje koja će biti temelj za većinu”, kaže. Konstituirajuću sjednicu očekuje oko 20. lipnja što će se detaljno dogovoriti na sastanku sa strankama koje ulaze u Skupštinu sljedeći ponedjeljak.

“Ako sve bude u redu u petak je primopredaja, pa sastanci s pročelnicima. Vidjeli ste da su neki najavili ostavke. Isto je najavila predsjednica uprave Holdinga, ja očekujem civilizirani prijenos vlasti”, dodao je. Govoreći o smanjenju ureda kaže da će se to odlučivati u Skupštini i kako će i o tome pričati sa SDP-om. “Ne bih htio prejudicirati, želimo razgovarati. Uvijek ćemo razgovarati prije donošenja odluka”, dodaje.

Ivana Kekin ide u Sabor

Danas stavlja svoj mandat u Saboru u mirovanje, kaže. Dodaje kako se broj pročelnika koji su spremni dati mandat na raspolaganje povećava. “Mislim da je korektno da o tome razgovaramo, a ne da ljudi odluke saznaju iz medija. Mislim da to nije korektno”, kaže.

Govoreći o razgovoru sa SDP-om potvrđuje da je prema njemu izgledno da SDP dobije mjesto predsjednika Skupštine. Ipak dodaje kako o tome ne želi nagađati prije razgovora s njima. “Rada Borić će biti gradska zastupnica, ima neko iskustvo i rekla je da se tome želi posvetiti. Na njeno mjesto u Saboru će, vjerojatno, Ivana Kekin. Ja danas idem u Sabor i stavljam mandat u mirovanje. Oko nekih konkretnih odluka ćemo vas informirati na vrijeme”, kaže.

Koalicija sa SDP-om

Upitan hoće li sa SDP-om ići u koaliciju ili programsku suradnju, kakve su sada popularne, kaže da želi prvo razgovarati s njima te da se tu svakako radi o nijansama. “Važno je da imamo stabilnu većinu zbog izazova pred kojima je Zagreb. Želimo postići konsenzus oko svih važnih tema za Zagreb”, kaže. Govoreći o koalicijama kaže da su njima opcija stranke od centra nalijevo. “Jedina takva stranka koja je prešla prag je SDP”, dodaje.

Na pitanje što s godišnjim odmorom, kaže da sumnja kako će ga biti. “To je kao da uzmete kormilo aviona u letu i usput ga popravljate. Trebat ćemo maksimalne atome naše energije, snage i entuzijazma da bismo sve posložili kako bi onda mogli realizirati sve ciljeve koje imamo”, kaže. Mediji su ga pitali i je li odabrana firma za reviziju, na što odgovara da nije još, kao i da je za to potreban prvi razgovor s pročelnicom za financije. “Revizija će ići u etapama. Cijela tranzicija, pa i taj dio, mora ići u etapama”, dodaje.

Kaže kako je za dubinske analize potrebno vrijeme. “Najhitnije i što se može napraviti u kratkom roku radimo odmah, a dubinske analize trebaju vremena”, kaže.

Plenković ga nije kontaktirao

Mediji su ga pitali je li se čuo s Plenkovićem. Kaže da nije. “Naravno da ne kopiramo HDZ. Ona izjava da mi imamo nešto protiv Hrvatske… Imamo protiv ovakve koja je korumpirana i ne funkcionira. Zato smo se i uključili u politiku. Nisam se čuo s predsjednikom Vlade, ali suradnja s Vladom je potrebna, obnova grada, projekt za medicinu na Srebrnjaku, za sve to je potrebna uska suradnja Vlade i Grada”, kaže Tomašević.

Netko postavlja pitanje kako to da Plenković ima oko 30.000 glasova u Zagrebu i vlast u državi, a Tomašević oko 200.000 u gradu pa je u oporbi. Radi se o čovjeku koji nije novinar i dobacuje sa strane. Tomašević pak odgovara kako su izborna pravila drugačija za Sabor i za lokalne izbore te da možemo ima veliki legitimitet s obzirom na broj glasova. Novinari čovjeka, koji pokušava postaviti još pitanja, mole da ih pusti da rade svoj posao.

‘Nećemo tolerirati kad netko nema odgovarajuću stručnu spremu’

Tomašević je ponovno zahvalio onima koji su mu dali glas kao i onima koji nisu. “Isto tako se nadam da oni koji nisu izašli na izbore jer su razočarani, da ćemo dobiti njihovo povjerenje”, kaže Tomašević.

Govoreći o kohabitaciji s Plenkovićem, kaže da bi volio da među prvim sastancima nakon preuzimanja dužnosti bude onaj s premijerom. Na to da mu još nije čestitao, kaže da za to ima vremena te da oni još nisu ni preuzeli dužnost. Novinari su ga pitali i što sa zaposlenicima u upravi i Holdingu. “Ako je netko zaposlen na mjesto za koje nema stručnu spremu, to nećemo tolerirati”, kaže.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu