Politika & Kriminal

Tomašević prekida pozive za jednokratnu potporu udrugama, Korlaet je novi načelnik zagrebačkog Stožera civilne zaštite

Kaže da mu se za sastanke javljaju razni koji bi bili novi ravnatelji Srebrnjaka, on ih ne planira održavati

FOTO: N1

U 11 sati počela je konferencija za medije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Uz njega su govorili i zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec. Prvi je govorio Korlaet koji je pričao o post-potresnoj obnovi. Rekao je kako se svakog petka održavaju koordinacije svih dionika kojih se tiče potres kako bi se umrežile baze prostornih podataka.

Treći takav sastanak bio je prošlog petka, kazao je pa ispričao kako je predstavljen elaborat o integraciji podataka vezano za potres. Kada se on odobri i krene s radom, Korlaet kaže da će obnova ići brže jer će i protok podataka biti brži. Potom je govorio o obnovi škola. “Radi se o pet osnovnih, osam srednjih i jedan učenički dom na kojima će se radovi prolongirati iz više razloga”, rekao je Korlaet pa pojasnio kako su brži rokovi obećavani od strane prošle uprave.

“Mi smo napravili niz koraka da se procesi ubrzaju, održali smo niz sastanaka kako bi se to dogodilo. Uspostavljena je koordinacija gradskih ureda. Kada su uključeni zaštitari, nastojat ćemo pronaći ravnotežu između restauracije i konstrukcijske obnove”, rekao je i dodao kako su dogovoreni redoviti tjedni obilasci spomenutih ustanova. Time želi postiži da se od rokova ne odstupa.

Dolenec: ‘Korlaet je novi šef Stožera civilne zaštite Zagreba’

Medijima se potom obratila Dolenec koja je rekla da se oni trude izvijestiti javnost o događajima prošlog tjedna, ali i za najavu novih poteza. Govorila je o trećoj sjednici GSV-a Grada Zagreba. “Dogovoreno je da se predstavnici GSV-a pozivaju na sjednice Gradske Skupštine”, rekla je pa dodala da je važno uključiti socijalne partnere. “Druga tema o kojoj bih htjela reći, tu se obraćam sa šeširom načelnice Civilne zaštite grada. Znate da smo imenovali mene kako bi Stožer bio funkcionalan no sada smo odlučili napraviti dodatne promjene u sastavu stožera”, rekla je.

“Konkretne promjene, po sastavu stožera, u njegovom sastavu treba biti i predsjednik uprave holdinga, kao i neki pročelnici ureda relevantnih za rad stožera pa je uključeno zdravstvo. U ranijem sastavu je bio Ivica Lovrić, pretpostavljamo da je kontekst bio potres i ugroze, smatramo da za tim potrebe više nema pa je za jednog člana sastav smanjen”, rekla je.

Dodala je da je sada u sastavu i ravnatelj bolnice KB Sveti Duh i da je novi načelnik Stožera Luka Korlaet. “Odlučili smo da je tako za sada najbolje, imamo Stožer u novom sastavu, a sjednica će se održati ove srijede”, ispričale je.

Tomašević: ‘Obustavljamo pozive za jednokratne potpore udrugama’

Potom se medijima obratio Tomašević. “Obustavljamo pozive za jednokratne potpore udrugama. Deset ureda ima takve pozive na snazi i tu s 31. srpnja zaustavljamo prijave. Taj javni poziv je otvoren cijelo vrijeme do potrošnje sredstava i zbog daljnje racionalizacije obustavljamo taj javni poziv. Do sada je uplaćeno oko 1,6 milijuna kuna, 2020. je otišlo oko sedam milijuna kuna, zasad imamo oko 540 prijava, obradit ćemo i one do 31. srpnja”, rekao je Tomašević. Kaže kako to ne isključuje javne natječaje koje uredi objavljuju.

“Isto tako bih htio reći i o školskim odborima, naime ja bih trebao imenovati do početka školske godine oko 600 članova koji su predstavnici Grada u školskim odborima. Tu mogu najaviti načelno neki model koji ćemo detaljnije predstaviti na sljedećoj konferenciji”, rekao je. Osim toga rekao je i kako se smanjuju naknade za sudjelovanje u školskim odborima.

‘Sastanak sa mnom traže razni koji bi bili ravnatelji Srebrnjaka’

Potom su počela pitanja novinara, koji su prvo pitali o novoj upravi Dječje bolnice Srebrnjak. “Odabran je v.d. a koliko znam Nogala će se vratiti na radni odnos u bolnici. Za ravnatelja će biti raspisan natječaj i ja moram priznati da do mene dolaze različiti zahtjevi za sastanke od ljudi koji se žele kandidirati za ravnatelja bolnice, a ja nemam namjeru imati takve sastanke, jer nije moje da odlučujem o ravnatelju Dječje bolnice, o tome odlučuje Upravno vijeće. Mogu samo pozvati sve koji misle da imaju kompetencije da se prijave”, rekao je.

Novinari su pitali i misli li ići u Knin za Dan pobjede, na što je odgovorio potvrdno. Novinari su ga pitali i o mogućem poskupljenju komunalnih usluga.

“Trudimo se i dajemo sve od sebe da komunalne usluge ne poskupe, idemo s mjerama racionalizacije, a u tom smjeru idemo i u rebalans. Sada se malo pomičemo, zadovoljni smo s novim razgovorima s pročelnicima oko ušteda, ali to još ne bih iznosio. To je još uz uvjet da ne prodajemo vrijedno gradsko zemljište. Preuzeli smo grad sred proračunske godine, puno novca je potrošeno, velik prostor za manevre nemamo, ali trudimo se uštedjeti i da ne dođe do poskupljenja usluga. I dalje razgovaramo s bankama i ministarstvom financija”, rekao je Tomašević.

‘Vjerojatno će se morati mijenjati i Zakon o obnovi’

Tomašević je komentirao i najnovije ankete po kojima je Možemo glavna oporbena stranka dok je SDP iza njih. Rekao je kako su ankete i rejtinzi prolazni te kako oni samo žele raditi da u gradu bude što bolje. U tom smislu su ga novinari pitali i za suradnju sa SDP-om za koju je on rekao da je odlična i da je za to potreban pravi partnerski odnos.

Komentirajući obnovu rekao je da su oni naslijedili puno problema te da je potrebno sustavno rješenje u dogovoru s državom. Rekao je kako je problematičan i sustav mjera te da je neke radove nemoguće dobiti po cijenama koje su tamo navedene. “Vjerojatno će se morati mijenjati i Zakon o obnovi”, rekao je pa dodao da već imaju najavu da će se mijenjati program mjera.

Govorio je i o prekidanju festivala na Mažurancu. “Ja nisam i ne mislim biti kao bivši gradonačelnik kojeg USKOK optužuje da se bavio time gdje će pojedini prodavači jagoda postaviti štand. Zato postoji povjerenstvo. Koliko znam taj na Mažurancu je bio mjesec dana, ali im nije produženo da se tako nastavi. Procjena je da takva površina ne zaslužuje da se dodijeli na tri mjeseca”, kazao je.

Najavio izmjene oko odvajanja otpada

Novinari su pitali za odvajanje otpada i slučajeve u kojima Čistoća ne odvozi biootpad. “Mi apeliramo na ljude, ali uskoro će ići promjena Zakona u smislu da će oni koji neće odvajati plaćati više. Mi ljude ne možemo natjerati, ali možemo i moramo spriječiti kontaminiranje odvojenog otpada. Netko odvaja, a susjed ili netko drugi uništi tu sirovinu. Iz te perspektive to više nije biootpad i kao takav će se odvoziti kao miješani”, rekao je Tomašević pa dodao da će vjerojatno biti propisane kazne da se to ne događa, da drugi ne kontaminiraju ono što su građani odvojili.

Zadnje pitanje bilo je o gradskim stanovima u kompleksu Podbrežje. Odgovorio je Korlaet koji je rekao kako ih je trenutno tamo 608. “Očekuje se odobrenje za izgradnju još jedne zgrade s 288 stanova, ta zgrada je možda i opcija da se u nju smjeste građani kojima će se domovi obnavljati od potersa. Mislimo da se fondo gradskih stanova treba povećavati, ne smanjivati”, rekao je Korlaet.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu