Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tomašević o tome zašto je Pripuz dobio posao s otpadom: 'Ja ne sudjelujem u izboru ponuđača, samo potpisujem'

Pratimo pressicu uživo

FOTO: Screenshot N1

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je danas od 11 sati održao redovnu konferenciju za medije. Uz njega je bila i Danijela Dolenec koja je govorila o stipendijama Grada Zagreba rekavši kako iznosi ostaju isti kao i do sada, ali su programi varirali.

“U konačnoj verziji prijedloga želimo ujednačiti sve te iznose, to znači da nećemo povećati bitno broj stipendiranih, ali želimo napraviti ono na što nam je ukazano u javnom savjetovanju”, rekla je.

Nakon nje je govorio Luka Korlaet, i to o obnovi i uređenju prostora. Govoreći o Zakonu o obnovi kazao je da Grad pozdravlja promjene Zakona koje donose supstancijalne promjene. Ipak upozorio je na potencijalni rizik za zloupotrebu zbog javne nabave propisane Zakonom.

Tomašević najavio Program sunčanih krovova

Nakon njih je pred medije stao Tomašević koji je najavio tri teme. Prva je dopuna dnevnog reda na Skupštini, a to je Program sunčanih krovova.

“Time želimo znatno povećati udio izvora obnovljive energije u Zagrebu posebno kada se radi o solarnoj energiji, bilo da se radi o privatnim, javnim ili gospodarskim zgradama”, rekao je. Dodao je da je cilj programa to da se savjetuju i pomognu svi zainteresirani da postave solarke na svojim zgradama.

“Cilj je u razdoblju od tri godine doći do 50 megavata integriranih sunčanih elektrana u Zagrebu”, rekao je pa dodao da je ukupni kapacitet takvih elektrana u ostatku Hrvatske 150 megavata. Kazao je kako će to dovesti do pokretanja investicija od 300 milijuna kuna i smanjiti štetne emisije C02.

‘Ovo je rješenje dok ne nemamo svoju kompostanu’

Druga tema je bio biootpada i jučerašnja odluka. Tomašević je upozorio da treba razlikovati glomazni i biootpad pa dodao da se čekaju drobilice za glomazni otpad. “Grad Zagreb za sve ove godine nije izgradio svoje postrojenje za biootpad i mora to u ovom trenutku raditi u suradnji s privatnicima. To smo jasno komunicirali i raspisali smo novi natječaj za to. Isto tako više puta sam na pitanje da su Pripuzove tvrtke dale najjeftiniju ponudu rekao da ćemo u tom slučaju postupiti po zakonu i odabrati ih. To smo i napravili”, rekao je Tomašević.

“To je odluka koju donosi Povjerenstvo za javnu nabavu, sastoji se od Čistoće i zaposlenika ureda za javnu nabavu, moja uloga u tome je samo potpisati odluku na kraju”, dodao je.

Kazao je i da druga tvrtka koja se natjecala nije imala dovoljnu količinu koja je bila potrebna i na kraju, iako je i skuplja bila ponuda u odnosu na tvrtku Cezar, ta ponuda je odbačena. “Tu postoje žalbeni rokovi, ali ovo je odluka koju je grad donio temeljem Zakona o javnoj nabavi. Radi se o okvirnom sporazumu na godinu dana. Ovo je rješenje dok nemamo svoju kompostanu na čemu intenzivno radimo”, rekao je.

‘Čuvano je oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno’

Govorio je potom i o najmu drobilice za glomazni otpad, rekavši da je Čistoća provela proces javne nabave za najam još u kolovozu i da je tu bila ponuda tvrtke Eko flora od nula kuna pa je diskvalificirana. Druga najpovoljnija ponuda je izabrana, ali se još ne konzumira.

Treća stvar o kojoj je govorio je bio okvirni sporazum za privatnu zaštitu gradskih prostora, prvenstveno stanova, ali i poslovnih prostora. “Sklopljen je u listopadu 2020. na iznos od 25 milijuna kuna”, kazao je Tomašević. “Sklopljen je sporazum s tvrtkom Bilić-Erić na godinu dana. Zašto to govorim? Kada smo pripremali rebalans vidjeli smo na tri mjesta stavke od 6,9 milijuna kuna da bi se taj iznos popeo na 26 milijuna kuna za čuvanje stanova i poslovnih prostora”, rekao je.

“Čuvano je oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno od strane pojedinačnih zaštitara, kao i oko 15 poslovnih prostora. objašnjenjem da ne bi netko provalio u njih. Prazni gradski stanovi i prostori su čuvani 24 sata dnevno da netko ne bi provalio u njih”, pojasnio je. Trošak jednog takvog stana na dan je bio 924 kune bez PDV-a, mjesečno 27.720 kuna bez PDV-a, godišnje oko 332.000 kuna po stanu bez PDV-a.

‘Čuvali smo ih kao da su Fort Knox’

“To znači da je za trošak čuvanja jednog gradskog stana u dvije godine mogao biti kupljen novi stan od 50 kvadrata”, rekao je Tomašević. “Čuvali smo ih kao da su Fort Knox za nevjerojatne cifre kojima su četiri ili pet puta probijene stavke u proračunu”, rekao je. Kazao je da su promijenili tu praksu kad se promijenio pročelnik za upravljanje imovinom, sada se stanovi obilaze i radi se na postavljanju protuprovalnih vrata.

“Samo tako smo smanjili trošak 12 puta. Sve što smo saznali smo prijavili. Ovo je samo jedan od takvih slučajeva, bit će ih još”, rekao je pa otvorio vrijeme pitanjima novinara. Postavljeno mu je pitanje zašto sada zbrinjavanje otpada košta oko 2600 kuna po toni dok je za vrijeme Bandića bilo oko 500 kuna. On kaže da je to netočno te da zbrinjavanje tog otpada košta oko 700 kuna po toni, što je i dalje tri puta manje od najniže ponude koja je pristigla na taj natječaj. Govoreći o gradskoj kompostani kazao je da je to projekt koji žele što prije realizirati.

‘Nađite mi gdje sam to rekao…’

Novinari su pitali je li bivša pročelnica Mirka Jozić koja je, kazali su, supruga vlasnika tvrtke Bilić-Erić sudjelovala u ugovaranju tog posla. Tomašević je rekao da on to ne zna, pa ponovio da mu nije jasna logika oko čuvanja tih stanova.

Potom ga novinarka pita znači li izbor Petra Pripuza da nije uspio ostvariti predizborno obećanje kada je rekao da, ako on postane gradonačelnikom, više neće biti poslovanja s Pripuzom. “Nađite mi gdje sam to rekao, rekao sam da ću provjeriti sve ugovore i da štetnih neće biti. Nađite mi gdje sam to rekao, molim Vas da mi nađete tu izjavu”, rekao je.

Što je sa stipendijama?

Potom je postavljeno pitanje zašto se revidira odluka o gradskim stipendijama. Dolenec je rekla kako su odluke pokušale adresirati niz manjkavosti u programima.

“Inicijalni je prijedlog bio da svi imaju ujednačene iznose i tako bismo proširili broj korisnika. Znali smo da je odluka važna i javno savjetovanje je dugo trajalo. Dobili so puno primjedbi, a skupine su tvrdile da su im ovakvi iznosi nužni”, rekla je. Zato su ih poslušali i promijenili odluku.

Novinarka je pitala i što je s osnovnom školom na Španskom u kojoj djeca idu u školu u tri smjene i čije se proširenje kapaciteta čeka. Tomašević je rekao da se problem u ponuditeljima koji jedan za drugim odustaju zbog niskih cijena.

Bilo je govora i o Adventu

Novinari su Tomaševića pitali i kako komentira Bačićev povratak na HRT. “Mislim da su kolege u Saboru rekle što misle o tome. Ne poštovati poslovnik i kršiti proceduru ne smije proći. U oporbi nema razlike oko toga da je cijeli proces kontaminiran i da bi ga trebalo u najmanju ruku ponoviti”, kazao je.

Potom je postavljeno pitanje o Adventu za koji se, kazao je novinar, obrtnici žale oko natječaja. Novinar je rekao da je jedna najpovoljnija ponuda za jednu kućicu bila na razini četvrtine onoga što je grad zaradio prije dvije godine na Adventu. Tomašević je rekao kako se ove godine pokušalo sve brzo realizirati dok za sljedeću godinu planiraju uvesti još kriterija ne samo cijene. Rekao je i kako on ne zna koliko je ponuđeno za pojedinu kućicu.

“Gledamo kako da postojeće ugostitelje koji imaju objekte u centru grada uključimo u Advent, da se njihove terase ukrase i uključe”, rekao je. Što je s djelatnicima grada Zagreba koji su bili u istražnom zatvoru, pitali su novinari. Tomašević je rekao kako se sve radi sukladno zakonu i sukladno tome za što su optuženi.

Pratite uživo redovnu konferenciju za medije gradonačelnika Tomislava Tomaševića!

Posted by Grad Zagreb Službena stranica on Tuesday, October 19, 2021

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više