Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tomašević povećava broj korisnika socijalne pomoći, na njih će trošiti 3,5 milijuna kn više

Konferencija za medije je u tijeku

Predstavnici Grada Zagreba i gradonačelnik Tomislav Tomašević održali su danas redovitu konferenciju za novinare. Na početku je bilo riječi o obnovi škola nakon potresa, te su prikazane fotografije obnovljenih škola. O obnovi je govorio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji je kazao kako će obnova većine škola biti dovršena do početka školske godine, dok će dio biti dovršen do drugog polugodišta u idućoj školskoj godine.

Rečeno je i kako je prošlog petka u javno savjetovanje upućena Odluka o socijalnoj skrbi koja regulira podršku najranjivijima. Na Skupštini bi se trebala naći 13. srpnja. Daniela Dolenec je kazala kako su u u odluci predložili da se izjednači novčana pomoć za osobe s invaliditetom neovisno o stupnju invaliditeta, pri čemu bi ta pomoć iznosila po 200 kuna za sve.

Korisnici nacionalne naknade za starije osobe primali bi pomoć od 400 kuna mjesečno i oni su prvi put obuhvaćeni Odlukom. Korisnicima koji su nezaposleni hrvatski branitelji trebali bi biti pokriveni troškovi stanovanja. Grad bi sudjelovao u podmirenju troškova stanovanja kroz energetske i komunalne usluge, rečeno je. Korisnici doplatka za djecu također bi bili obuhvaćeni novom Odlukom i po djetetu bi im pomoć iznosila po 200 kuna mjesečno. Sve to bi koštalo 3,5 milijuna kuna više ove godine, a naredne godine 6 posto više proračunskih sredstava.

Novi pročelnik za obrazovanje

Tomašević je govorio o natječaju za pročelnike. “Na temelju natječaja imenovao sam novog pročelnika za obrazovanje”, rekao je. “Radi se o Luku Jurošu koji 16 godina radi u javnoj upravi na području obrazovanja. Osam je godina radio u Ministarstvu, a potom u Europskoj komisiji vezano za obrazovni sektor”, kazao je te dodao kako će početi raditi od idućeg mjeseca.

Riječi je bilo i o novom načinu zbrinjavanja otpada te je postavljeno pitanje zašto grad ne plaća izgradnju bokseva za otpad već to moraju suvlasnici zgrade. “Jedan od ciljeva je da konačno maknemo bar dio spremnika na javnim površinama. Te kante nagrđuju grad i uz njih nastaju ilegalna odlagališta. U tom smislu da smo rekli da Grad pokriva troškove bokseva, imali bismo isti broj kanti i ne bismo ništa postigli. Kante bi trebale biti u prostorima za to predviđenim u zaradama. Ako se to ne može onda to ide na vanjski prostor. S obzirom da će se naplaćivati kontaminacija sirovina, u interesu je vlasnika zgrada da paze na svoje spremnike za otpad… U ovom slučaju Grad neće naplaćivat naknadu ali ne može snositi trošak”, kazao je

Tomašević je govorio i o bolnici Sveti Duh. Kazao je kako još traje žalbeni postupak na izbor za šefa ginekologije, te da bi on trebao ispoštivati sve ono o čemu je kao gradonačelnik već ranije govorio. Na pitanje kad će se moći kupiti vrećice za otpad u supermarketima, Tomašević nije detaljizirao, ali je kazao kako vjeruje da će to biti u ljeto.

 

 

 

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više