Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Tomašević pristao objaviti plaće šefova u Holdingu, a zatim se obrušio na HDZ: 'Licemjerni ste i smiješni'

Riječ je o SDP-ovom prijedlogu, dok je sličan HDZ-ov na prošloj Skupštini odbio

22.03.2022., Zagreb -  Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic sa suradnicima, odrzao je prezentaciju Programa cjelovite obnove povijesne jezgre Grada Zagreba.
 Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je u četvrtak da će prihvatiti SDP-ov prijedlog o objavi primanja rukovodećih pozicija u Zagrebačkom holdingu, istaknuvši da se radi iskorak u pogledu transparentnosti.

“Nemam problema da se za voditelje podružnica, članove uprave i direktore gradskih poduzeća u Holdingu objave materijalna prava koja imaju”, istaknuo je Tomašević u izjavi za medije u Gradskoj skupštini. S time da morate znati da su za članove uprava oni objavljeni, jer su direktori i članovi uprava komunalnih poduzeća od ove godine postali dužnosnici, dodao je.

SDP-ov prijedlog može, sličan HDZ-ov ne može

Rekao je da će podržati SDP-ov prijedlog za objavom tih podataka, a na pitanje zašto onda na prošloj sjednici Skupštine nije prošao sličan prijedlog koji je došao iz kluba HDZ-a, Tomašević je poručio kako će takvi prijedlozi HDZ-a uredno biti odbijeni. “Nijedan ugovor koji smo tražili od direktora prije, nije bio dostupan javnosti jer su rekli da je to poslovna tajna. Radimo iskorak u odnosu na ono što je postojalo, a oni nas prozivaju”, istaknuo je Tomašević.

HDZ-ove prozivke o visini plaća i materijalnih prava te o postavljanju SDP-ovaca na rukovodeće funkcije, nazvao je licemjernima. “Direktori državnih poduzeća su članovi HDZ-a i, često, njihovi kandidati na izborima. Tako da mi je to smiješno”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je i primjer visine plaća i naveo da je neto plaća direktora Hrvatskih šuma veća od 30 tisuća kuna, dok ona u Holdingu, jednoj od najvećih tvrtki u Hrvatskoj koja prolazi kroz restrukturiranje, 22 tisuće kuna. “Problem je što su sada otkazi u tijeku, a da dobar dio članova HDZ-a koji su bili bivši rukovoditelji, dobivaju otkaze”, zaključio je Tomašević.

Komentirao i prosvjed sindikata

Komentirajući prosvjed dijela sindikata uoči sjednice Skupštine, Tomašević je ponovio stav da se utvrđivanje viška radnika u Holdingu provodi u skladu sa zakonom. Istaknuo je da je trenutno oko 240 otkaza u tijeku ili je završilo. “Dobar dio tih radnika se pomaknuo od liste prvenstva, oni su preskočili listu, uzeli otpremnine i otišli. Samo nekoliko je tužbi došlo, ja vjerujem upravi Holdinga”, rekao je.

Istaknuo je i kako su viškovi radnika u administraciji nastajali zbog toga što su bivše uprave Holdinga u ugovorima definirali da, nakon što ih se makne, mogu ostati u tvrtci, pa su zbog njih izmišljala radna mjesta “raznih koordinatora i savjetnika”. Dodao je da sadašnji članovi uprave i direktori više nemaju ugovore koji im omogućuju nastavak rada u Holdingu.