Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Sud srušio ukidanje mjere roditelj odgojitelj. Tomašević: 'Razočarani smo. Vidjet ćemo koja su nam sredstva na raspolaganju'

Visoki upravni sud je srušio odluku zagrebačke vlasti o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj

Visoki upravni sud srušio je odluku zagrebačke vlasti o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj. Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda je presudilo kako je odluka Grada Zagreba, iz prosinca, nezakonita.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da još ne zna detalje o presudi.

“Razočarani smo da je, izgleda, Sud donio odluku da je naša odluka nezakonita. I dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni. S druge strane, ono s čime jesmo zadovoljni je da je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja. Odnosno, da je moguće mijenjati ono što su roditelji-odgojitelji nazivali stečenim pravima koja se ne smiju mijenjati”, kazao je na redovnoj konferenciji za medije.

O dječjim vrtićima

“Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde kuna u proračunu imamo zamrznuto sljedećih desetak godina. To je kvaka 22”, dodao je. “Nedovoljni su kapaciteti za dječje vrtiće u Zagrebu zato što je 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj-odgojitelj u zadnjih pet godina nego na dječje vrtiće. Na taj način se kapaciteti nikad ne mogu povećati”, poručio je Tomašević.

“Čekamo odluku za koju vjerujem da će nam dati manevarski prostor da smanjujemo naknade i time omogućavamo novac za izgradnju vrtića”, dodao je. Istaknuo je da je “iznos za samo jednu godinu mjere roditelj-odgojitelj dovoljan za financiranje 12 novih dječjih vrtića”.

‘Mi nećemo odustati’

“Mi nećemo odustati od toga da izgradimo dječje vrtiće i od revidiranja ove mjere, koja je nepravedna i nije postigla demografski efekt koji je trebala”, poručio je zagrebački gradonačelnik.

“To da možemo mijenjati odluku nije na kraju osporio sud, iako su cijelo vrijeme različiti politički akteri tvrdili da se to ne smije mijenjati jer su to stečena prava. Očito se može mijenjati, i mi ćemo to itekako mijenjati”, poručio je.

Što se tiče rebalansa gradskog proračuna, kaže, prvo moraju vidjeti koliki manevarski prostor imaju za promjenu same naknade. Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je kako je nakon ovakve odluke suda jasno da je u ovom društvu teško provoditi promjene, ali da će oni biti ustrajni u tome.

Nastavljaju primati naknadu

Podsjetimo, Visoki upravni sud u travnju je suspendirao gradsku odluku o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj dok ne presude o njezinom meritumu. Tomašević je tada ustvrdio kako je uvjeren da je odluka njegove vlasti zakonita te je upozorio da će čekanje da sud donese odluku o zakonitosti mjere građane košta 40 milijuna kuna mjesečno.

Današnjom presudom korisnici mjere roditelj-odgojitelj, njih oko 5800, nastavit će primati naknadu.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više