Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Tomašević se trudi današnji poraz s mjerom roditelj-odgojitelj prikazati kao pobjedu: 'Samo će trajati malo dulje'

Tvrdi da će Grad donijeti novu odluku za postojeće korisnike, s istim ciljevima kao i kod ukinute, no s dužim vremenom prilagodbe

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije danas kazao je da je razočaran odlukom Visokog upravnog suda kojom se ruši ukidanje mjere roditelj-odgojitelj. No, uvjerava da su zadovoljni time što je ipak “ostavljen manevarski prostor da se ta odluka mijenja”.

U obrazloženju odluke Suda se, među ostalim, navodi “da je donositelj osporavane odluke propustio uspostaviti ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporavane odluke”.

Tomašević je u međuvremenu na Facebooku istaknuo neke od navoda iz današnje presude za koje tvrdi da im omogućuju da se mjera roditelj-odgojitelj transformira. Međutim, u nešto dužem roku od onog kojeg su planirali, napisao je. Odluka koja je srušena na Sudu je ona kojom je gradska vlast smanjila naknade za roditelje-odgojitelje te ukinula mjeru za one s djecom starijom od 7 godina, podsjetio je.

Pomoć kao privilegij

Tomašević navodi da je Sud rekao da je “odluka nove gradske vlasti imala legitiman cilj i da je bila u javnom interesu, te da se ne radi o retroaktivnosti”.

Također, navodi kako je na Sudu rečeno da se radi o novčanoj pomoći “koja je dana kao privilegij” obiteljima s troje i više djece od strane bivše gradske vlasti. Isto tako, ističe kako je Sud rekao da nova gradska vlast ima autonomiju “da smanjuje iznos novčane naknade, pa i ukida za one roditelje koji imaju djecu stariju od 7 godina”. Navodi i kako Sud smatra da je trebalo ostaviti više vremena za prilagodbu.

Sve to znači, ističe Tomašević, da ostaje na snazi odluka da se ne prihvaćaju novi zahtjevi za mjeru roditelj-odgojitelj.

‘Mi ćemo ustrajati’

Tomašević tvrdi da će, stoga, Grad donijeti novu odluku za postojeće korisnike mjere s istim ciljevima kao i kod ukinute, no s dužim vremenskim periodom prilagodbe.

“Situacija u kojoj na mjeru roditelj odgojitelj godišnje ide čak pola milijarde kuna, dok s druge strane imamo nedovoljne kapacitete u dječjim vrtićima, je nepravedna. U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati. Ova odluka suda ostavlja nam mogućnost da cilj koji podržava većina Zagrepčanki i Zagrepčana na kraju i ostvarimo”, zaključio je u objavi.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više